Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові пройшов семінар з досудового врегулювання спорів

10-11 березня у Львові відбувся навчальний семінар для суддів з досудового врегулювання спорів. Проект "Суддівська освіта – для економічного розвитку" провадиться в Україні за сприяння канадських партнерів.

Як розповів суддя Королівської Лави провінції Манітоба Дональд Брик, досудове розв’язання спорів допомагає не лише зменшити навантаження на адміністративні суди, а також знайти більш оптимальне вирішення спорів. "Уявіть випадок, коли один сусід посадить дерево на межі. Восени листя падатиме на чуже подвір’я. Його сусід звернеться до суду з вимогою спиляти дерево, адже йому доводиться прибирати опале листя на своїй території. Коли суддя вирішить спиляти дерево – ображеним буде власник дерева, коли вирішить не спилювати – інший сусід буде незадоволений. Однак вони можуть під час досудового вирішення спорів домовитись, що восени власник дерева буде прибирати листя на сусідському подвір'ї", - пояснив Дональд Брик.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, відповідаючи на запитання журналістів, розповів про складнощі, з котрими зустрілась влада під час розвитку системи досудового вирішення спорів в Канаді. За його словами, спочатку судді та адвокати не підтримали таку ініціативу, побоюючись втрати свої прибутки від роботи, однак, згодом вони зрозуміли, що завдяки досудовому вирішенню спорів в них зменшується навантаження від дрібних адміністративних справ. "Слід зауважити, що за досудове вирішення спорів адвокати отримують платню, адже це також важка і кропітка робота", - розповів Роман Ващук.

В Україні уже два роки ведуть роботу з запровадження дієвої системи досудового вирішення спорів, котра допоможе зменшити навантаження на суддів.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ