Сьогодні, 28 березня, у Львові в Палаці Бандінеллі (пл. Ринок, 2) влаштували театралізовану презентацію середньовічної кухні «Вечеря в міщанському домі».
Як розповіли організатори дійства, Палац Бандінеллі для вистави вибрали не випадково: в 14 столітті це був будинок міщанина.
Отож, приготована святкова трапеза складалася зі страв, які міг собі дозволити заможний міщанин. Зокрема, на столі були тарти (така собі середньовічна піца, може бути з будь-якою начинкою – соленою, перченою, солодкою), реберця з чечевицею смажені в пиві, пшенична каша з куркумою, риба, тушковані овочі, хліб, сир та кларет (біле вино зі спеціями). Всі рецепти бралися в Інтернеті з давніх англійських, італійських, французьких манускриптів 14 ст.
Головний кухар середньовічного столу Олександра Стерелюхіна розповіла, що таке середньовічне меню є абсолютно прийнятним і нині, втім, тоді до страв давали більше спецій та приправ.
За її словами, в багатьох рецептах того часу використовували цибулю: по-перше, це основне джерело вітаміну С та хороший антисептик, по-друге, не було такого різноманіття, яке маємо нині. «Ми теж її їмо, але, мабуть, вдесятеро менше», – зауважила Олександра Стерелюхіна.
Одяг актори шили самостійно, всі вишивки також ручної роботи. Посуд випечений в печі й теж відповідає всім нормам того часу: відтворений з музейних експонатів.
Після святкової трапези влаштували середньовічні танці.
Усіх присутніх пригощали тартом та солодким напоєм «Рожева вода» (вода з медом, настояна на пелюстках троянди).
Додамо, що організував дійство Клуб історичної реконструкції (КІР) «Wolfenschloss» (Вольфеншльос) – молодіжна організація, що займається історичною реконструкцією 14 ст. південної Німеччини. Це своєрідний клуб за інтересами, побудований на ентузіазмі та спільних захопленнях. Існує вже близько 5 років. Серед активістів такої ініціативи нема жодного професійного актора чи історика.
Фото: Гал-інфо.