Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У «Тюрмі на Лонського» відбулась панахида пам’яті священномученика Омеляна Ковча. Фото

Учора, 25 березня, в внутрішньому дворику музею тоталітарних режимів «Тюрма на Лонського», пройшла панахида 70 років пам’яті Блаженного священномученика Омеляна Ковча.

До спільної молитви за новітніх героїв України та Блаженного священномученика Омеляна Ковча зібралось близько 30 небайдужих львів’ян. Вони поклали квіти до дерев’яного хреста у внутрішньому дворі музею.

Після спільної молитви присутнім розповіли про життя Омеляна Ковча. «Народився отець Омелян Ковч 20 серпня 1884 року в селі Космач на Косівщині. Після закінчення римської колегії святих Сергія і Вакха прийняв єрейські свячення з рук єпископа Григорія Хомишина. У 1919 році вступив до Української Галицької Армії та як капелан пройшов усі негаразди разом із бійнями Бережанського коша», - розповів про постать Омеляна Ковча священнослужитель.

У часи Другої світової війни Омелян Ковч допомагав врятувати життя євреям. Він проводив таємні обряди хрещення та видавав посвідчення християн євреям України, рятуючи їх з рук німецьких окупантів. Такі діяння стали причиною його ув’язнення. За клопотанням Андрея Шептицького його звільнили з вимогою відмовитись від подальшої допомоги євреям.  Такої заяви він не підписав, за що був ув’язнений вдруге. Під час останнього ув’язнення Омелян Ковч потрапив до концентраційного табору «Майданек» неподалік Любліна, де не забув про своє покликання служити богу та людям.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ