Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Одесі пройшов Марш пам’яті Максима Чайки

У суботу, 17 квітня в Одесі відбувся Марш пам’яті, присвячений річниці загибелі Максима Чайки, – повідомила прес-служба ВО «Свобода».

Нагадаємо, Максим Олександрович Чайка (1 березня 1988, Одеса - 17 квітня 2009, Одеса) — український студент, активіст молодіжної організації «СіЧ», вбивство котрого у квітні 2009 р. в м. Одесі отримало значний розголос у вітчизняній та закордоній пресі.

 

Біографія

Максим Чайка був студентом четвертого курсу відділення журналістики Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, належав до громадської організації «СіЧ» (Слава і честь). Одночасно навчався у військовоу ліцеї і незадовго до смерті мав отримати звання офіцера. Раніше був футбольним фанатом. 17 квітня 2009 р. під час сутички з представниками руху «Антифа» отримав два ножових поранення і через декілька годин помер у лікарні від втрати крові. Постать Максима Чайки була відомою багатьом у Одесі, смерть молодого активіста сколихнула місто — 19 квітня був організований багатолюдний марш пам'яті за участю друзів, соратників та однокурсників студента.[

 

З моменту смерті висувалися політичні мотиви вбивства — низка видань звинувачувала одеську проросійску партію «Родіна» у організації вбивства, однак самі активісти партії заперечували ці звинувачення. У своїй заяві організація «антифа» назвала вбивство активіста самообороною і заперечили політичний мотив вбивства. Резонансне вбивство Чайки привернуло увагу і Президента України, котрий доручив СБУ та МВС розслідувати зв'язки вбивць студента із іноземними антиукраїнськими організаціями. Був встановлений вбивця Чайки — Андрій Довгань[3]. В той самий час батько студента звернувся із проханням до соратників Максима не мститися за загибель сина і поклав надії у розслідуванні вбивства на слідство.

 

Джерело – Вікіпедія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ