Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В «Тюрмі на Лонцького» інсценізували легенду про замурованого живцем отця Романа Лиска

Вчора, 6 жовтня, у Меморіалі пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбувся показ вистави «Ми повернулись», основною темою якої є доля священиків Української греко-католицької церкви. Інсценізували театральне дійство актори львівського театру «Мета». На прем’єрі побувала і Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко.

В основі сценарію вистави «Ми повернулися» лежать матеріали Інституту Історії церкви при УКУ та фрагменти протоколів допитів священників УГКЦ отців Ігнатія та Артемія Цегельських, Євстахія Смаля, Івана Гринчишина, Івана Кубая, Романа Лиска

Постановка відбувалася в автентичному приміщенні, де колись тримали в ув’язненні отця Романа Лиска. Саме легенда про замурованого живцем  у стіни тюрми на Лонцького о. Романа Лиска, реальні обставини та місце загибелі якого і досі не встановлені, стала основною темою вистави. В постановці показано, яких утисків зазнавали священики, що не хотіли підписати перехід в підпорядкування Православній церкві, та їхні долі на засланні.

 

Сценарій вистави написала бразилійка українського походження Віра Вовк, а втілили його всього вісім акторів театру «Мета». Першу версію сценічного дійства, яке стосувалося долі репресованих українських священників, театральна трупа створила ще п’ятнадцять років тому, проте зараз сценарист та режисер отримали можливість її удосконалити.

 

«Ця вистава – данина пам’яті людям, які перебували в цих стінах, тим, які повернувся і які ні. Ті, хто пройшли через муки цієї тюрми, будуть завжди в ціні, бо вони проявили свій незламний дух. Я думаю, що кожна церква за часів радянського режиму багато перетерпіла», - сказала після перегляду вистави голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко.

 

Окрім неї на прем’єрі вистави побували Ірина Калинець, Іван Гель та Юрій Шухевич, які свого часу були в’язнями тюрми на Лонцького.

 

Також для учасників ІІ Екуменічного соціального тижня було проведено масштабну екскурсію Меморіалом.

 

Підготувала Ірина ЗНАСЬ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ