Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Відкрився III львівський фестиваль «Ляльковий світ»

20 квітня у Львові відкрився III львівський фестиваль «Ляльковий світ». Одним із заходів проекту є виставка ляльок-мотанок «ETHNOлялька» у Львівському палаці мистецтв. Подивитися виставку можна буде до 1 травня.

«Цього року ми поділили фестиваль «Ляльковий світ» за тематикою, адже щороку кількість експонатів збільшується. Проект «ETHNOлялька» триватиме до 1 травня, а в вересні цього року буде відкрито новий проект «LADY&TEDDY». Фестиваль етнічної ляльки у Львові не має аналогів в Україні», - повідомили організатори фестивалю.

За словами менеджера і організатора проекту Ганни Гаврилів, на фестивалі свої роботи представили понад 50 лялькарів з усієї України, народні ляльки прислали українці з Вроцлава і Станбула. «На фестивалі побачити традиційну етнічну ляльку-мотанку у різних техніках – трав’яні, з тканини, солом’яні, кукурудзяні; сучасні авторські іграшки в народному вбрані; яворівську деревяну іграшку; традиційні вертепи. Також представлені плетені великі ляльки різних національностей, керамічні фігурки, великодні іграшки. Всього близько 600 експонатів», - розповіли організатори виставки.

Крім того, під час фестивалю організатори планують зробити найбільшу в Україні ляльку-мотанку. «30 квітня на площі Ринок, близько третьої години дня робитимемо ляльку-мотанку завввишки 2,5 метра. Вона буде найбільшою в Україні», - повідомила Ганна Гаврилів.

«В 80-х роках минулого століття активно розвивалось українське національне мистецтво. В 90-х роках воно почало занепадати. Нині ми знову намагаємось його відродити. Однією з причин, мабуть, є те, що чим важче жити, чим більше переслідується національне, тим більший внутрішній спротив людей», - прокоментував виставку мистецтвознавець Орест Голубець.

Довідка.

Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Мотанка виконується виключно шляхом намотування, не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою вона створена. Українська лялька-мотанка відрізняється від інших тим, що у неї на голові є особливий знак – знак сонця, знак хреста. Про ці та інші особливості етно-ляльки розповіла спеціальний гість фестивалю – Громовиця Бердник, письменниця і культуролог.

Фото Михайла Дашковича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ