Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Каратистка Катерина Крива у Роттердамі була другою

Срібну медаль міжнародного турніру з карате за версією WKF серії «Прем’єр-ліга» здобула уродження Хмельниччини, а тепер львів’янка Катерина Крива у голландському Роттердамі. Відтак, свою колекцію медалей здобутих на престижних міжнародних змаганнях відома каратистка поповнила ще однією. Про свій шлях до серйозних результатів у карате, останні змагання, плани на майбутнє та багато чого іншого Катерина розповіла в інтерв’ю Гал-інфо.

Катерино, наскільки ти задоволена своїм виступом у Роттердамі? Чи вважаєш друге місце успішним результатом?

Результатом задоволена, однак не на усі сто відсотків. Якби було перше місце, можна було б про це говорити. На багатьох турнірах серії «Прем’єр-ліга» я посідала треті місця, тому хотілося покращити свій результат. У ваговій категорії до 50 кг, у якій я виступала, було до тридцяти учасників. Рада, що дійшла до фіналу, але там програла титулованій француженці. З нею зустрічаємося доволі часто, але її ще не перемагала. Мабуть, вона швидша за мене (сміється). Раніше програвала у неї з більшими рахунками, аніж зараз. Хто б що не говорив, я пройшла чотири кола, тому друге місце можна вважати успішним результатом. Пройшла кількох непростих суперниць, тому кожен бій був по-своєму важким.

Які у тебе змагальні плани після турніру у Голландії?

Тренуюся і готуюся до наступного етапу «Прем’єр-ліги». Це дуже престижні змагання, за якими ведеться світовий рейтинг. 15-17 квітня відбудеться турнір в австрійському Зальцбургу, там і планую виступати. У травні відбудеться чемпіонат Європи серед дорослих у французькому Монпельє. Готуюся виступи на цих змаганнях також.

Як часто тренуєшся? Хто тобі допомагає покращувати свою майстерність?  

Тренуюся кожного дня, окрім вихідних. Наш тренер Ігор Богдан поетапно розподіляє нашу підготовку. Два рази в тиждень тренуємося двічі. Тренуються як і хлопці, так і дівчата. Спаринги на тренуваннях також проводимо почергово: і з дівчатами, і з хлопцями. Буває, без синяків не обходиться (сміється). На тренуваннях не тільки працюємо над тактико-технічною підготовкою, а ще й над психікою. У нашому виді спорту, а саме на міжнародних змаганнях, вона відіграє важливу роль.

Коли взагалі почала займатися карате? Чому вибрала цей вид спорту?

Починала займатися легкою атлетикою. У нас на Хмельниччині не було дуже багато видів спорту, тому бігала короткі дистанції. Так сталося, що товариш покликав на секцію карате, там познайомилася зі своїм першим тренером, після чого усе пішло-поїхало. У карате потрапила з 11 років.

Як рідні сприйняли твій вибір?

Дуже добре. Моя мама – мій другий тренер, тато - також. Слідкує за моєю статистикою, підтримує з усіх сил. Молодший брат також підтримує мене, оскільки сам займається карате. Любов до карате мені прищепив мій перший тренер В'ячеслав Андроняк, за що йому дуже вдячна. У кожного, хто в нього займався, він виховував не тільки спортсмена, а ще й сильну особистість.

Чи були моменти у спортивній кар’єрі, коли хотілося усе кинути та спробувати себе у чомусь іншому?

Були складні моменти, але от щоб кинути остаточно, то ні. Була мета потрапити в збірну України. Рада, що вона здійснилася у 2011 році. Пригадую, тоді виграли командні змагання у Сараєво серед дівчат на чемпіонаті Європи серед студентів. Після цього успіху кар’єра у карате пішла вгору.

Чи траплялися ситуації, коли на вулиці довелося застосовувати треновані больові прийоми?

Хіба одного разу, коли була ще у школі. Тоді за невдалий жарт хлопець отримав підніжку.  

Розкажи наскільки карате для тебе прибутковий і водночас затратний вид спорту.

Карате – однозначно не прибутковий вид спорту. Для прикладу, на етапах «Прем’єр-ліги» за третє місце призові 100 євро, за друге – 300, а за перше – 500. Радує те, що наша федерація оплачує нам усі змагання і дає екіпіровку. Для прикладу, каратекі (кімоно) коштує від 150 до 200 євро. Маю одне для тренувань, а одне для змагань.

Ти виступаєш у ваговій категорії до 50 кг. Чи «зганяєш» вагу перед змаганнями, як це часто роблять борці, чи скажімо, боксери?

Бувало, але дуже рідко. 50 кг моя оптимальна вага, стараюся не поправлятися, але не можу сказати, що у харчуванні себе у чомусь обмежую.

Кажуть, що ти не тільки успішна спортсменка, а ще й дитячий тренер.

Так. Треную дітей у спортивному клубі «Самурай» та в ДЮСШ № 7. Є перспективні як і хлопці, так і дівчата. За моїми виступами слідкують, вболівають. На помилки, на щастя, ще не вказують (сміється).

Які у тебе хобі?

Люблю читати американського письменника Сідні Шелдона. Він написав чимало детективів, які мені сподобалися. Окрім читання, захоплюся грою у настільний теніс. Щодо музики, то мої уподобання дуже різноманітні. Усе залежить від мого настрою.

P.S. Катери́на Крива — народилась в смт. Нова Ушиця, Хмельницька область 6 лютого 1992 року, титулована українська каратистка. Переможець та призер багатьох міжнародний турнірах. Виступає за версією WKF – єдиною версією, яка визнана міжнародним олімпійським комітетом. Карате WKF має усі шанси бути представленим на Олімпіаді у 2020 році.

Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ