Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стрийське сміттєзвалище загрожує екобезпеці регіону

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області занепокоєне екологічною ситуацією на міському сміттєзвалищі м. Стрий, яка загрожує екологічній безпеці в регіоні і потребує невідкладного вирішення, повідомили в управлінні.

На сьогоднішній день на Стрийському міському сміттєзвалищі здійснюється безлімітне розміщення відходів без отримання дозволу на розміщення відходів на 2012р. та на земельній ділянці, яка використовується для розміщення полігону твердих побутових відходів без правовстановлюючих документів на її використання.

Термін експлуатації сміттєзвалища закінчився, однак сміттєзвалище досі експлуатується в режимі перевантаження.

Проект облаштування полігону твердих побутових відходів Стрийсько-Дрогобицького регіону в м. Стрий розроблений і погоджений облсанепідемстанцією ще у 2003 році, однак роботи по його реалізації досі не розпочались.

На сміттєзвалищі не виконуються заходи щодо його належного улаштування і утримання у відповідності до Законів України «Про відходи», «Про благоустрій населених пунктів», Державних санітарних правил улаштування і утримання полігонів твердих побутових відходів № 2811-83, а зокрема не дотримуються технологічні вимоги складування відходів щодо необхідності перешарування відходів грунтом та іншим інертними матеріалами. На сміттєзвалищі відсутні системи захисту грунтових вод, вилучення та знешкодження фільтратів, що є прямим порушенням ст. 35-1 Закону України «Про відходи». Проект рекультивації сміттєзвалища відсутній, роботи в цьому напрямку не проводяться.

На роботу сміттєзвалища систематично надходять скарги від органів влади Стрийського району, депутатів місцевих рад та населення щодо постійних пожеж на сміттєзвалищі, що призводить до задимленості навколишніх населених пунктів та може спричинити негативний вплив на їх мешканців та довкілля.

В результаті проведених лабораторних досліджень в санітарно-захисній зоні сміттєзвалища виявлялись перевищення ГДК солей важких металів, зокрема нікелю в 6-39, міді в 1,3-4,0, цинку в 4,2-5,4, хрому в 1,1-22. свинцю в 2, 1 разів.

Держекоінспекція у Львівській області неодноразово фіксувала порушення природоохоронного законодавства України при експлуатації сміттєзвалища та притягала до адміністративної відповідальності винних осіб, однак сміттєзвалище досі працює без вжиття заходів щодо виконання вимог природоохоронного законодавства, що створює загрозу екологічній безпеці в регіоні.

Враховуючи систематичні та грубі порушення природоохоронного законодавства України, зокрема ст. 32 та ст. 42 Закону України «Про відходи» відповідно до яких забороняється вести будь-яку господарську діяльність, пов'язану з утворенням відходів, без одержання від спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері поводження з відходами лімітів на обсяги утворення та розміщення відходів,Держуправління звернулось з поданням до Держекоінспекції у Львівській області щодо прийняття рішення про зупинку експлуатації сміттєзвалища в м. Стрий до усунення порушень природоохоронного законодавства України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ