Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Свободівцю-автору заборони абортів байдуже до жінок, що завагітніли після зґвалтування

Народні депутати зі "Свободи" запропонували Верховній Раді заборонити аборти, йдеться у сюжеті ТСН.

Поданий ними законопроект дозволяє переривати вагітність лише за медичними показаннями та в разі зґвалтування, доведеного в суді. І хоча попередні спроби інших законотворців заборонити аборти не підтримали ні лікарі, ані парламент, свободівці все ж вирішили домогтися втілення одного з пунктів своєї політичної програми.

Автори законопроекту пропонують наслідувати католицькі країни - Польщу та Ірландію, де переривання вагітності поза законом.

"Жінка має право не вагітніти. Хай не вагітніє. Хай веде упорядкований спосіб життя. Хай планує свою родину. Впорядкування цього питання в законодавстві і жорсткі умови щодо проведення або непроведення абортів змусять до цього ставитись відповідальніше", - каже автор ініціативи Олександр Сич.

Всі автори цього законопроекту - чоловіки. Їхня безкомпромісність збентежила організації, що опікуються правами жінок, бо в їхній ініціативі не йдеться ні про просвітницькі заходи, ані про профілактику небажаної вагітності. Натомість жінок хочуть просто позбавити вибору.

А приклад Польщі правозахисниці вважають невдалим, адже тамтешні панянки їздять робити аборти до України.

Лікарі заборону абортів теж не підтримують. І в демографічний бум, який нібито має від цього настати, не вірять, оскільки його не сталось ні у Польщі, ані в Ірландії, де рівень життя вищий.

"Ми проти абортів. Але ми проти заборони абортів. Уже практика показує, що ті країни, які заборонили аборти, уже стикнулись з великими показниками материнської смертності. Тому що почали практикувати так звані кримінальні аборти. Румунія. Коли там був соціалізм, Чаушеску заборонив аборти. Рівень материнської смертності виріс у 50 разів. А при цьому демографічні показники не змінились", - просвітив свободівців головний акушер-гінеколог МОЗ В'ячеслав Камінський.

Натомість, додає головний акушер, абортів стає суттєво менше, коли зростає рівень життя. Наприклад, 5 років тому кількість пологів та абортів в Україні була однаковою. Тепер перерваних вагітностей поменшало в кілька разів. Не в останню чергу - завдяки збільшенню допомоги на народження дитини.

Виняток автори законопроекту вирішили зробити для жертв ґвалтівників. Проте аборт їм хочуть дозволити лише за умови, що зґвалтування доведено в суді.

"Вона буде мертвою ця стаття. Адже ми розуміємо, як працює наша судова система, і коли буде винесено рішення, може статись така ситуація, що дитина уже до садочку піде", - зазначила адвокат міжнародного правозахисного центру Маріанна Євсюкова.

За даними правозахисників, лише 10% заяв про зґвалтування перетворюються на судові справи. А чимало жінок взагалі не звертаються до правоохоронців, бо не хочуть нових принижень та осуду довколишніх, мовляв, сама винна. Та й довести, що було скоєне насильство, геть непросто, особливо, якщо насильником виявився правоохоронець.

Що робити таким жінкам, якщо завагітніла, але довести зґвалтування не виходить? Автор законопроекту про заборону абортів вважає, що на це не варто зважати, бо на кожен випадок закону не напишеш. А щодо зґвалтованих має боліти голова не в нього, а в правоохоронців.

"Я не працюю у правоохоронних органах і я не знаю, як жінка може довести чи не довести... Але перш за все треба вести такий спосіб життя, щоб не потрапити під ризик зґвалтування. В тому числі, розпиваючи спиртні напої, перебуваючи у сумнівних компаніях", - моралізує Сич.

Яке має значення, пиво чи сік пила жертва перед наругою, законотворець не пояснив. І, образившись, пішов. Проект його закону ще не виносили на голосування, проте деякі з його колег з інших фракцій уже заявили, що за заборону абортів не голосуватимуть.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ