Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гуртожиток, що на вул. Зеленій, 57, "відрубали" від електрики: мешканці мають підозру, що їх виживають з будівлі

Незважаючи на акції протесту мешканців та на виграні судові справи, гуртожиток, що у Львові на вул. Зеленій, 57, днями "відрубали" від електрики. Як повідомляють люди, причиною таких дій міських електромереж стало небажання міської ради укладати з ПАТ «Львівобленерго» договір про енергопостачання.

Зокрема, активісти цього гуртожитку повідомили: «У 1998 році згаданий гуртожиток було передано в оренду ДП «Львівські авіалінії» на 10 років. Договір оренди після закінчення його терміну пролонгований не був. Однак міська рада так і не передала гуртожиток на обслуговування комунальному підприємству (ЖЕКу), що змусило мешканців самостійно збирати кошти та перечисляти на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг. Теплопостачання гуртожитку з того часу (2007-2008 роки) так і не здійснюється – система замерзла і вийшла з ладу. Однак «на папері» для виконавчих структур міськради усі ці роки даний об’єкт опалюється за допомогою встановленого автономного опалення, якого в реальності нема, як і немає жодних технічних дозволів.

Слід зазначити, що будівля гуртожитку збудована ще у 1920 роках, але завдяки зусиллям його жильців у доброму стані, збереглися старі дубові сходи та автентична арка. Тобто, не виключено, що на будівлю хто поклав око. Власне, часті візити гарно вбраних людей, які оглядають гуртожиток, лише підтверджують ці здогади.

23.12.2011 р. комісією у складі: голови наглядової ради за розподілом та утриманням житла у гуртожитках при виконавчому комітеті Львівської міської ради, представниками комісії з інвентаризації житлових приміщень Личаківської районної адміністрації, представниками ЛКП № 500 та мешканців гуртожитку – проведено обстеження будинку № 57 на вул. Зеленій, а також складено інвентаризаційні акти володіння фізичними особами житловими приміщеннями в гуртожитку. Складені акти засвідчують факт тривалого проживання в гуртожитку та підтверджують права мешканців гуртожитку на приватизацію займаних приміщень, гарантовані Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

На засіданні тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради з розв’язання проблемних питань забезпечення житлових правмешканців гуртожитків та сприяння дотриманню житлового законодавства суб’єктами підприємництва 01.12.2011 р. Проблеми мешканців гуртожитку на вул. ЗЗеленій, 57 було розглянуто за участі самих мешканців тав.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.

Враховуючи, що гуртожиток перебуває в комунальнійвласності Львівської міської ради, керуючись статтею 5 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» та наказом Міністерства житлово-комунального господарства України № 396 від 16.12.2009 р. «Про затвердження Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян», виконавчим органам Львівської міської ради було рекомендовано винести на розгляд сесії ухвалу «Про залишення цілісного майнового комплексу в статусі «гуртожиток» та надання дозволу на приватизацію житлових приміщень».

Проте з неодноразових звернень мешканців гуртожитку вбачається бездіяльність міської ради щодо вирішення житлових проблем громадян, внаслідок якої порушуються права мешканців гуртожитку в частині погіршення умов проживання та прав на отримання постійного житла. Умисне затягування Львівською міською радою вирішення питання по суті унеможливлює укладання договорів з комунальними підприємствами про надання комунальних послуг та ускладнює умови проживання мешканців.

Прокуратура м. Львова також побачила у ситуації порушення прав громадян та скерувала лист Львівському міському голові щодо пришвидшення вирішення питання про подальше використання приміщень у будинку № 57 на вул. Зеленій у м. Львові.

Через те, що посадові особи умисно ігнорують звернення мешканців гуртожитку та не виконують визначені законодавством дії, внаслідок чого порушуються їхні права не тільки на постійне житло, але й на отримання комунальних послуг (на даний час не визначено балансоутримувача гуртожитку, не укладено договорів для надання комунальних послуг) люди змушені були звернутися до суду з вимогою ухвалити рішення, яким зобов’язати Львівську міську раду винести на чергове засідання сесії питання про залишення цілісного майнового комплексу по вул. Зелена, 57 в статусі «гуртожиток» та надання мешканцям дозволу на приватизацію житлових приміщень.

1 листопада 2012 р. Галицький районний суд м. Львовазадовольнив позовні вимоги мешканців гуртожитку та зобов’язав міську раду винести на чергове засідання сесії питання про залишення цілісного майнового комплексу по вул. Зелена, 57 в статусі «гуртожиток» та надати мешканцям дозвіл на приватизацію займаних ними житлових приміщень. Проте виконавчими структурами Львівської міської ради було оскаржено дане рішення суду. 18 червня 2013 р. Львівський апеляційний адміністративний суд відмовив міській раді у задоволенні апеляційної скарги та залишив рішення І-ї інстанції без змін.

«Минулого тижня ми звернулися з відкритим листом до міського голови та депутатського корпусу, а вчора дзвонили на «гарячу» Урядову лінію. Як бачимо жодної реакції міських чиновників немає.» - розповідає мешканець гуртожитку Іван Сарчук.

В міській радіігнорують численні звернення людей, акції протесту та рішення суду. Через умови, в яких неможливо проживати, в людей складається враження, що такі дії чиновників умисні, адже за відсутності в суді належної доказової бази для відстоювання власної позиції, не залишається нічого іншого як вижити людей, відімкнувши світло, залишивши їх без комунальних послуг.

Чи відновлять подачу електроенергії до гуртожитку невідомо. Вже завтра люди йдуть в прокуратуру клопотати про захист своїх прав. На черзі припинення подачі газу…».

Шала Ліля, адвокат:

Ухвалою про забезпечення позову, винесеною минулого року Галицьким районним судом з метою захисту житлових прав мешканців гуртожитку було заборонено змінювати статус будівлі на житловий будинок та вчиняти будь які дії, спрямованіна погіршення умов проживання. Але у Львівській міській раді не зацікавлені забезпечувати житлом людей чи захищати інтереси львів’ян, оскільки як розуміти бездіяльність чиновників міської ради сьогодні. Не маючи жодних підстав для узаконення виселення людей з гуртожитку, вони припиняючи подачу комунальних послуг, унеможливлюють проживання людей у своїх домівках. У цій ситуації вбачається умисне не вжиття заходів для забезпечення належних умов проживання, а наслідком такої «бездіяльності» є безпосередня відповідальність посадових осіб згідно чинного законодавства, в залежності від ступеня нанесення моральної та матеріальної шкоди.

Відкритий лист до міського голови та депутатів Львівської міської ради

Ми, мешканці гуртожитку на вул. Зеленій, 57 у м. Львові, глибоко стурбовані подіями, що відбуваються довкола нашої домівки. Адже гуртожиток перебуває в комунальній власності територіальної громади міста, хоч після закінчення у 2008 році терміну його оренди ДАП «Львівські авіалінії» міською радою досі не визначено балансоутримувача гуртожитку та не передано його на обслуговування до відповідного ЛКП, що істотно впливає на умови нашого проживання.

Через руйнування системи опалення у 2008 році ми змушені жити в постійному холоді, однак ми збираємо кошти і самостійно впродовж років здійснюємо поточний ремонт будівлі та оплачуємо за надані комунальні послуги. Байдужість до проблеми опалення в гуртожитку з часом отримала своє пояснення, як виявилося «на папері» для виконавчих структур міськради усі ці роки ми обігрівалися за допомогою встановленого автономного опалення, якого насправді немає, як і немає жодних технічних дозволів. Не зважаючи на постійне ігнорування чиновниками проблеми мешканців гуртожитку,ми все ж віримо, що міська влада не може йти проти людей та виганяти їх на вулицю всупереч усім діючим законам.

Багаторічні поневіряння владними коридорами у пошуках захисту житлових прав примусили нас звернутися у 2012 році до суду.

1 листопада 2012 року Галицький районний суд м. Львова задовольнив позовні вимоги мешканців гуртожитку прозобов’язання ЛМР винести на чергове засідання сесії питання про залишення цілісного майнового комплексу по вул. Зелена, 57 в статусі «гуртожиток» та надання мешканцям дозволу на приватизацію житлових приміщень. Оскарження міською радою даної постанови суду не дало жодних результатів, 18 червня цього року апеляційний суд своєю ухвалою залишив постанову суду І-ї інстанції без змін.

На жаль, ні закони України, ні рішення судів не взмозі захистити нас, 1 липня 2013 року завершився договір про надання електроенергії, однак міською радою не чиниться жодних дій для укладення нового, тому вже невдовзі ми залишимося в абсолютно холодному приміщенні ще й без світла.

У 2010 році мешканці міста Львова делегували управління майном та ведення господарювання у місті Вам, Андрію Івановичу, та новообраному депутатському складу. Однак бездіяльність органів місцевого самоврядування та небажання виконавчими структурами Львівської міської ради виконувати положенняЗакону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», відсутність умов для оплати коштів за утримування будинку та прибудинкової території створюють враження бездарного управління ввіреним Вам житловим фондом територіальної громади, який за таких умов не уникне руйнації.

Ми переконані, що живучи в правовому суспільстві ні громадськість, ні влада не залишаться осторонь нашої проблеми та закликаємо владу припинити цькування людей та стати врешті на їхній захист.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ