Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Театр Заньковецької запрошує на прем’єру «Король стрільців або Муза в офсайді»

Національний академічний український драматичний театр ім. м. Заньковецької запрошує на прем’єру п’єси Івана Керницького «Король стрільців або Муза в офсайді», повідомили у театрі.

Переглянути виставу можна буде 10, 11, 26, 28 жовтня

П’єса «Муза в офсайді, або Король стрільців» вперше була поставлена саме в Галичині у театрі «Заграва» у 1939 році відомим українським режисером та актором Володимиром Блавацьким й мала шалену популярність. Чи не вперше в українській драматургії експлуатувалась спортивна тема.

Актуальною вона залишається й сьогодні, адже футбол – саме про цей вид спорту йдеться в п’єсі – є «першою» грою у світі. Проте вистава не про нього.

Одне з містечок-курортів на Гуцульщині 40-х років ХХ століття. У місцевій молочарні молоденький поет жаліється другові як складно й практично неможливо видати книжку поезії. Але друг знайшов як горю зарадити – за щасливим збігом обставин у містечку є футбольний клуб, до якого мав прибути відомий футболіст зі Львова – але от біда, загубився по дорозі й не приїхав. А футболіста того звати так само, як й поета – Геньо Скакун. Отже, поет може видати себе за футболіста й отримати пристойну платню.

Але ж поет грати в футбол не вміє. Він є ідеалістом у думках й на ділі, а тут, заради заробітку в ім’я поезії й видання книжки – мусить брехати та видавати себе за іншого. Це породжує безліч комічних ситуацій, що відволіче глядача від тяжких політичних питань, але й зосередить на не менш важливому.

Елітарність мистецтва й масовість футболу. Одиниці тих, хто прагне заглибитись у суть світобудови, й чисельність тих, хто прагне розваги.

Заньківчани, як усі смертні, люблять цей вид спорту й поважають його значення для здоров’я нації – фізичного й морального. Але нам варто замислитись, чому гра щотижня, а то й двічі збирає повні стадіони, а хороша інтелектуальна вистава ледь-ледь жевріє в репертуарі театру й ставиться раз на рік при напівпорожньому залі…

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ