Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відкриють музей підкови

30 жовтня, у четвер, на кафедрі хірургії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького відбудеться відкриття першого в Україні Музею підкови. Повідомили в прес-центрі вишу.

Такий музей – чи не єдиний у Європі – постав на основі унікальної колекції підків, зібраної у 30-40-х рокахXX століття визначним ортопедистом, професором Казимиром Щудловським і його батьком, який був добрим ковалем. Казимир Щудловський (завідувач кафедри ортопедії з 1924 по 1945 рік, ректор академії у 1936 – 1939 роках) використовував колекцію підків як наочність для навчання студентів – майбутніх ветеринарних лікарів і в кінці 40-х років подарував її академії.

Експозиція музею підків і його фонди налічують нині понад 400 експонатів, що походять з різних куточків світу.Більшість з них є талановитим плодом рук місцевих ковалів, адже при Ветеринарній школі у Львові ще від 1881 року функціонувала школа кування коней. Тому в поповнення основної колекції підків вніс свою частку нелегкої праці коваль школи Петро Голінко.

На стендах музею понад 300 підків. Тут є великі для ваговозів, легкі для верхових коней і навіть підкови для волів, ослів та мулів.Особливо привабливими є спеціальні підкови, що давали можливість використовувати для роботи тварин з хронічними захворюваннями чи вродженими вадами копит,сухожилків, суглобів. Представлені також спеціальні підкови для роботи в гірських умовах, на сипучих і кам’янистих ґрунтах, взимку і влітку.Зацікавлення викликають безшумні підкови, що використовувалися для роботи коней в містах у нічний і ранковий час та сучасні"спеціальні черевики" для корів і коней виготовлені з міцної пластмаси.

У музеї зберігається своєрідне ковальське надбання минулих століть: це підкови, знайдені під час археологічних розкопок. Правдоподібно, вони належать до XVII століття.

З 12.00 год. на площі перед музеєм розпочне свою роботу похідна кузня.

Урочисте відкриття музею – 12.30 год.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ