Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

Нацгвардія «віджала» базу у львівського «Беркуту»: планують збудувати житло

Протягом місяця бійці колишнього «Беркут», а нині Спеціального батальйону міліції можуть залишитися на вулиці. Одну із найкращих тренувальних баз спецпризначенців в Україні, яка розташована у Львові на вул. Тролейбусній, 16, у СБМ забирає Нацгвардія.

Як стало відомо Гал-інфо з джерела в правоохоронних органах, Нацгвардія має намір на базі львівського «Беркуту» розмістити штаб і спецбатальйон. Загальна кількість бійців – 150 чоловік, тоді коли загальна кількість бійців СБМ становить 300 осіб.

Поруч є приміщення в/ч 3002 Нацгвардії, на думку співрозмовника, там достатньо місця для розміщення особового складу і штабу.

Варто додати, що після вибуху на базі львівського «Беркуту», який стався 21 лютого, бійці СБМ власними силами провели відновлення втраченого майна. В подальшому правоохоронці мали намір удосколити тренувальну базу для того, щоб СБМ перетворити у новий спецпідрозділ SWAT, який став би аналогом закордонних спецпризначенців.

Наразі Спеціальний батальйон міліції несе службу в зоні проведення АТО, а тим часом їхню базу намагаються забрати.

Отож, бійці, які не були причетні до подій на Майдані і відмовились виконувати злочинні накази, кажуть, що такі дії - це зрада.

Як стало відомо, на території бази мають намір спорудити житловий комплекс. Однак база СБМ потрібна не лише бійцям і міліції для тренування. Цей унікальний тренувальний комплекс, який відповідає всім вимогам спецпризначенців, потрібний і громадськості, яка матиме можливість тренувати тут добровольців для АТО.

Окрім того, база колишнього «Беркуту» фігурує у кримінальні справі. На ній є речові докази, відповідальність за які несуть посадові особи СБМ.

На сьогодні в користуванні спеціального батальйону міліції  Головного управління МВС України у Львівській області перебувають будівлі і  споруди загальною площею 4 964 кв. м та земельна ділянка площею 3,97 га на вул. Тролейбусній, 16, у м. Львові.

До 2004 року вказані приміщення та територія перебували на балансі в/ч 3038 УЗТК ВВ МВС України і у зв'язку з тим, що вказане військове містечко у 2003 році не функціонувало більше року, УЗТК ВВ було подано пропозицію до Кабінету Міністрів України для відчуження й реалізації цивільним організаціям.

На той час при УМВС  полк міліції швидкого реагування «Беркут» не мав постійного місця дислокації і належних умов для виконання своїх функцій, а на території Львова не було відповідних приміщень та споруд, які можна було б надати цьому підрозділу. У зв’язку з цим керівництво УМВС України у Львівській області було доклало значних зусиль, щоб вказані приміщення і земельна ділянка були передані ПМШР "Беркут". У результаті цього МВС України видало розпорядження від 17.03.2004  №227, згідно з яким із метою створення належних умов для розміщення і функціонування регіонального підрозділу ПМШР «Беркут» при УМВС України у Львівській області проведено приймання-передачу вищезгаданих приміщень та території з балансу в/ч 3038 УЗТК ВВ МВС України на баланс УМВС України у Львівській області.

Після передачі території та приміщень  керівництво підрозділу «Беркут» оформило та отримало документи, які засвідчують право власності на будівлі та державний акт на право постійного користування земельною ділянкою.

Відтоді підрозділ "Беркут" замінив центральну тепломережу, що веде до адміністративного приміщення, проведено повну перебудову внутрішніх приміщень, замінено електромережі, систему водопостачання та систему водовідведення тощо.

В адміністративній будівлі змонтовано шатровий дах, замінено покриття підлоги, проведено оздоблювальні ремонтні роботи, замінено вікна, двері. Також обладнано на першому поверсі чергову частину, кімнату зберігання зброї і кімнату її видачі та отримання.

У приміщеннях гаражів та складу влаштовано шатровий дах, відновлено гаражні ворота, проведено роботи з відновлення стін та здійснено заміну вікон.

На цей час на території підрозділу створено спортивний, бійцівський, боксерський та атлетичний зали, спортивні майданчики, тактичне містечко для тренувань особового складу в типових екстремальних ситуаціях.  Проводяться роботи із введення в експлуатацію стрілецького тиру та створення тренувального містечка для груп захоплення. На території підрозділу розташована кінологічна група та облаштовується тренувальна смуга для службових собак.

Загалом, починаючи з 2004-го і закінчуючи 2014 роком, проведено значні обсяги  ремонтних та оздоблювальних робіт. Під час подій, які мали місце в лютому 2014 року, пошкоджено та знищено більшу частину адміністративного будинку, але попри те, що Постановою КМУ від 01.03.2014 № 65 “Про економію бюджетних коштів та недопущення витрат бюджету” у 2014 році  використання коштів держбюджету на капітальні видатки для проведення ремонтно-будівельних робіт було заборонено, відновлювальні роботи знищених приміщень проведено власними силами і на сьогодні вони практично завершені.

Одночасно повідомляємо, що у квітні поточного року до ГУ МВС України  у Львівській області звернулось керівництво Управління західного-територіального командування ВВ МВС України щодо передачі їм вказаних будівель та земельної ділянки на вул. Тролейбусній  у Львові.  Однак, враховуючи вищенаведені аргументи, Головним управлінням МВС України у Львівській області для УЗТК ВВ у даному питанні було відмовлено (копії листів додаються).

Незважаючи на неодноразові прохання з боку керівництва ГУМВСУ у Львівській області, аби  залишити території для дислокації спецпідрозділу, це питання залишилось  не вирішеним.

До того ж, до Президента України, Прем`єр-міністра України, Міністра  внутрішніх справ України, Генерального прокурора з проханням залишити за спеціальним підрозділом територію на вул. Тролейбусній, 16, у  Львові звертались і ветерани ОВС Львівської області, однак як до них, так і до особового складу підрозділу ніхто не прислухався.

Згаданий підрозділ на сьогодні і надалі виконує службові завдання, пов’язані із забезпеченням охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Місце дислокації дозволяє особовому складу швидко та оперативно прибути в будь-який район міста Львова. Окрім того, розташування поблизу заміських трас дає можливість без затримок дістатись до будь-якого міста області, що дає змогу в разі потреби швидко локалізувати надзвичайну подію.

На сьогоднішній час будівлі та територія на вул. Тролейбусній, 16, у Львові використовується для організації навчально-тренувального процесу, бойової і тактичної підготовки особового складу, зберігання автотранспорту, проживання, а також для зберігання спеціального одягу, відпочинку особового складу під час добових чергування, є приміщення, де зберігається службова документація спеціального батальйону міліції.

Спортивні зали та територія спецпідрозділу постійно використовуються іншими силовим підрозділами  Львівській області.

беручи до уваги вищевказане, незрозуміло чому не можна знайти у Львівській області адмінприміщення для командування УЗТК ВВ МВС України,  а  потрібно забрати ціле спецмістечко (нагадаємо, йдеться про будівлі і  споруди загальною площею 4964 кв. м та земельну ділянку площею 3,97 га), забрати територію  спецпідрозділу, після чого шукати місце для розташування останнього в складі 300 чол., техніки та спеціального майна.

27 березня 2014 року начальник УЗТК ВВ МВС України генерал-майор міліції  Ю.В. Аллеров  надіслав листа начальникові ГУ МВСУ у Львівській області  полковнику міліції Д.Д. Загарії з проханням передати територію військового містечка, що вул.Тролейбусній,16. Отримавши негативну відповідь, Ю.В. Аллеров не вгамувався. Використовуючи службове становище та ввівши в оману командуючого ВВ МВС України  гунерал-лейтенанта Полторака С.Т., ним була була підготовлена доповідна записка заступникові міністра внутрішніх справ України Чеботарю С.І. У ній було вказано, що  територія на вул.Тролейбусній,16 не використовується підрозділами міліції ГУМВСУ у Львівській області.

Адміністрація Президента України, керівництво МВС України  проігнорували неодноразові прохання керівництва ГУ МВСУ у Львівській області та громадськості в особі ветеранських організацій та особового складу Спеціального батальйону міліції (листи:  від 02.04.2014, №284, Маруняк - Аллерову, що пропозиція не може бути задоволеною, від 14.04.2014, №182Мр, Маруняк - Чеботарю, що вважає за недоцільне передачу території, від 12.09.2014, №28377, Маруняк - Гриняку, про те що приміщення активно використовується підрозділами міліції ГУМВСУ у Львівській області).

Натомість кулуарно вирішено питання,  у якому  зацікавлений  Ю.В. Аллеров, не враховано жодну думку та видано наказ МВС України від 24.10.2014 №1296 про передачу нерухомого майна, який зобов’язує передати територію на Тролейбусній 16 - Національній гвардії. СБМ ГУ МВС теоретично пропонується переїхати у колишнє приміщення Сихівського районного відділу, яке пристосоване для існування невеличкого відділу.

Національній гвардії належать усі території вздовж вул. Трускавецької, тут побудовано чимало житловий будинків. Від представників Національної гвардії, які у різний час оглядали територію Тролейбусної 16, стало відомо що на місці військового містечка планується зведення приватних житлових комплексів.

Також нагадаємо, що наразі триває кримінальне провадження у справі злочинів «Беркуту» під час подій на Майдані, триває службове розслідування, підрозділ очищується, наповнюється новими людьми, які мають патріотичний порив змінити систему правоохоронних органів на краще. До того ж свідомі бійці СБМ продовжують виконувати свої обов’язки в зоні проведення АТО та стежити за правопорядком у Львові та на Львівщині.

Офіційно в ГУ МВС Львівщині факт позбавлення бійців СБМ бази коментувати відмовляються.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ