Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія не буде робити нічого, щоб змінити ситуацію на Донбасі, – Віталій Портников

«Це звичайнісінький документ про тимчасове перемир’я. Я абсолютно впевнений, що Росія не буде робити нічого, щоб змінити ситуацію в регіоні та навколо Донбасу», – сказав у коментарі «Гал-Інфо» відомий журналіст, політолог Віталій Портников.

Журналіст зазначив, що, за великим рахунком, дискусія довкола окремих пунктів «Комплексу заходів з виконання Мінських угод» позбавлена сенсу, адже навіть перші її пункти не будуть виконані Росією.

«Я думаю, що люди, які нині намагаються аналізувати цей документ, марнують час. Цей документ написаний не для того, щоб його хтось виконував, а для того, щоб його хтось не виконував. І саме тому Володимир Путін фактично відмовився підписувати спільну декларацію керівників держав. І саме тому в цьому документі немає ніяких очевидних гарантій того, що Росія виведе свої війська», – наголосив журналіст.

На думку експерта, Україна також не квапитиметься з відведенням своїх озброєнь, і якщо робитиме це, то одночасно з російською стороною.

«Відведення озброєнь має початися транспарентно. Якщо це буде робитися з російського боку, то це буде робитися і з українського боку. Такі речі відбуваються в двосторонньому порядку», – припустив Віталій Портников.

Він зазначив, що світ зацікавлений у встановленні миру на Донбасі, але в разі подальшої ескалації ситуації може повернутися до плану «Б».

«План «Б» існує від самого початку – це посилення санкцій проти Росії та допомога Україні зброєю. Усе залежатиме від деескалації ситуації. Світ зацікавлений в тому, щоби на Україні не точилися бойові дії. Якщо цих бойових дій не буде, значить не буде ніякого постачання зброї. Тоді будемо просто укріплювати наші збройні сили й виконувати певні процедури. А окуповані території будуть жити своїм життям», – сказав Віталій Портников.

Журналіст наголосив, що Росія, відмовляючись від утримання окупованих територій, звужує арсенал інструментів для впливу на ситуацію.

«Треба враховувати той очевидний факт, що ті райони Донбасу – якщо їх не збирається утримувати Росія – повністю залежать від України й Європи, від створення там банківської системи, від відновлення там дії підприємств, від відновлення соціальних виплат, що в свою чергу неможливо без проведення виборів на цих територіях і без початку роботи місцевих органів влади. І тут виникає просте питання: яким чином Росія може вплинути на ситуацію в цих регіонах, якщо єдиним важелем впливу залишається збройна сила та бойовики?» – сказав експерт.

Він висловив переконання, що із укладенням переліку заходів з виконання Мінських угод конфлікт жодною мірою не наблизився до розв’язання.

«Я прогнозую, що ми будемо жити від перемир’я до перемир’я. Це довгий період, який закінчиться, як я вважаю, державним крахом Російської Федерації та новими проблемами для тих регіонів, які сьогодні знаходяться в безпосередньому сусідстві з нею. Наслідки державного та економічного краху Російської Федерації для Донбасу та інших східних областей України будуть набагато тяжчими, ніж нинішні військові дії. Це теж треба усвідомити: головні випробування для мешканців Донбасу ще попереду. І вони будуть пов’язані насамперед з хаосом в сусідніх регіонах Росії», – передбачив Віталій Портников.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ