Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дохід української IT-сфери за рік склав 12 млрд грн, – дослідження

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул спільно з директором Google в Україні Дмитром Шоломком і Директором Google зі стратегічного планування в області державної політики та зв’язків Вільямом Фітцджеральдом представили результати дослідження «Вплив Інтернету на економіку України». Згідно з результатами дослідження, технічні можливості доступу до Інтернет створені в Україні на високому рівні — близько 90% підприємств забезпечені високо­швидкісним Інтернетом. Наразі 62% українських підприємств мають власний сайт, 49% розміщують інформацію про себе в Інтернет-довідниках, 22% використовують сторінки в соціальних мережах і 12% підприємств користуються онлайн торгівлею через Інтернет-магазини, повідомили у черговому випуску Інформаційно-аналітичного бюлетня Кабінету Міністрів України.

Експерти зазначають, що в 2013 році в Україні з’явилося 1 500 нових Інтернет-магазинів — це у півтора рази більше, ніж за весь минулий рік. А сумарний оборот електронної комерції становив 47,5 млрд грн. і зріс цього року на 7%.

Така тенденція зростання галузі збережеться і надалі, вважають аналітики, адже Урядом надано пільги для IT-підприємств. Нові правила передбачають звільнення від ПДВ на послуги, які надаються у сфері інформатизації, сплату податку на прибуток ІТ-підприємств на рівні 5%, сплату податку з доходів також на рівні 5%.

Вітчизняна IT- індустрія може стати локомотивом економіки країни, хоча внесок галузі у ВВП України наразі незначний — близько 0,8%, зазначають фахівці. В IT-сфері працює близько 2 тис. компаній, чий загальний валовий дохід становить близько 12 млрд грн. А кількість висококваліфікованих фахівців, зайнятих у галузі, коливається від 150 до 200 тис. чоловік.

Як констатують експерти, характерним показником комп’ютерної індустрії України є те, що навіть на піку економічної кризи, в 2009 році, український IT-кластер показував темпи зростання на рівні 32%, і цей тренд зростання збережеться в найближче десятиліття. При середньому зростанні індустрії на 15% на рік до 2020 року в галузі має працювати додатково 120 тис. фахівців. З метою забезпечення української економіки висококласними програмістами Уряд розробив програму, в рамках якої планується збільшити підготовку комп’ютерних фахівців у 4 рази.

Водночас Україна в глобальній цифровій індустрії входить до п’ятірки світових лідерів з експорту програмних продуктів, а близько 25 тисяч українських «айтішників» працюють на закордонні компанії. Крім того, швидкість росту експорту показує нечу­ваний попит на послуги українських програмістів за кордоном.

Результати дослідження «Вплив Інтернету на економіку України» показали, що в країні остаточно сформувалося бачення і розуміння бізнесу, влади і суспільства, що в сучасному глобальному світі нові цифрові Інтернет-економіки перемагають аналогові.

Прикладом цього розуміння є будівництво BIONIC Hill у Києві. BIONIC Hill — це перший інноваційний парк в Україні, створюваний за концепцією «Живи — Працюй — Вчися — Відпочивай». Проект передбачає формування умов для розвитку високотех­нологічного та наукоємного бізнесу в Україні у сферах комп’ютерно-інформаційних технологій. Очікуваний обсяг інвестицій в проект становить близько 800 млн. дол. США. Планується, що цей проект стане конструктивним майданчиком для провідних світових IT-корпорацій і українського бізнесу.

Слід зазначити, що український Інтернет — один із найдинамічніших і швидкозро­стаючих сегментів мережі в світі. За кількістю Інтернет-користувачів Україна посідає 33-є місце. Число українських користувачів у Європейському сегменті становить 3%, і за цим показником у 2012 році наша країна увійшла до десятки «Інтернет-країн» Європи. За останній рік в Україні доступ до високошвидкісного Інтернету збільшився на 322%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ