Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фітотехнологія для відновлення мілітарно забруднених земель – семінар у Львові

Днями у Львові відбувся перший семінар-тренінг, на якому було представлено фітотехнології з використанням багаторічних трав, а саме міскантуса, – для відновлення земель, забруднених та порушених внаслідок військової діяльності. Йдеться про території як в України, так і в інших державах. Проект реалізується в рамках програми НАТО «Наука заради миру та безпеки». Вартість ґранту 300 тисяч євро.

На семінарі у Львові обговорюють перспективу відновлення мілітарно забруднених земель

Як повідомила доктор наук, професор чеського університету Яна Евагеліста Пуркіне, співавтор проекту, українка Валентина Підліснюк, науковий проект розрахований на три роки. Його мета – це вивчення та розробка технології з виробництва біомаси та впровадження її в Україні та інших країнах. За її словами, внаслідок реалізації проекту, окрім іншого мають з`явитися відповідні статті у наукових базах даних. Також технологія має бути захищена патентами.    

Керує проектом університет Яна Евагеліста Пуркіне, що розташований в  містечку Усті-над-Лабем на відстані 92 км від Праги.

Валентина Підліснюк, доктор наук та співавтор проекту

Власне, за умовами, проектом керувати має право установа із країни НАТО, але дозволяється залучати до проекту країни, що не є членами НАТО.

Директором проекту від  країн – не членів НАТО є Тетяна Стефановська, доцент Національного університету біоресурсів і природокористування України, що у Києві. Також учасником цього проекту є «Львівська політехніка», команду котрого очолює доцент Павло Шаповал.

Павло Шаповал, доцент університету "Львівська політехніка"

Окрім того, до проекту долучені профільні інститут Казахстану і три наукові організації із США. Також є суміжні учасники.

Воднораз у семінарі у Львові взяли участь і потенційні користувачі фітотехнології. Зокрема, представники Каменець-Подільської міської ради, а також репрезентанти східної України – з Макіївки, Курахово, Мар’їнки.

 «Там сьогодні ми маємо порушену військову землю – результат агресії Російської Федерації. Але ті території вже звільнені і з ними треба щось робити. Власне, наша технологія дозволяє очистити ті землі», –  наголосила Валентина Підліснюк

Річ у тому, що міскантус (високоросла багаторічна трав`яниста рослина) стабілізує ґрунт, запобігає його ерозії і поширеню  забрудної  землі.

Водночас міскантус (росте 20 років, урожай збирають кожен рік)  дає велику кількість біомаси, з якої виготовляють паливні пілети. Рослина має велику теплову віддачу, таку ж, як деревина.  А на сході нашої країни, саме там де сталась агресії, є не менша потреба в дешевій і доступній енергії, аніж в екології

«Важливо, що наш проект передбачає такі агрономічні технології, що дозволяють  контролювати, щоб верхня біомаса, з якої, власне, і виготовляють пілети, не була забруднена », – додала Валентина Підліснюк.

Відтак, за її словами, проект передбачає, що для України буде закуплено відповідне хімічне обладнання. Це одна із найбільший статей витрат проекту. Зокрема, буде закуплено аналітичний прилад  (аналізатор) для «Львівської політехніки».  Також обладнання отримають наукові інституції у Києві та Казахстані.

Проект містить пункт про навчання студентів,  зокрема в Чехії та США.  

Валентина Підліснюк наголосила, що новизна проекту полягає у тому, щоб вирощувати міскатус на закинутих мілітарних  землях, адже міскантус в Україні вирощують давно, але здебільшого на чорноземах.  Цього робити не слід. Власне, коли проект писався кілька років тому, саме це було головною мотивацією.

«Якщо ви посадити на забруднений ґрунт інші сільськогосподарські рослини, ви не зможете використовувати зібраний урожай. Споживати його як їжу не можна буде,  бо такий урожай також буде забруднений.  А міскантус – це рослина, яку ми не споживаємо», - зазначила Валентина Підліснюк.

Додамо, що міскантус – це друга генерація біоенергетичних рослин. Перша  – це ріпак, який дуже негативно впливає на ґрунт. Вплив міскантус не такий сильний, але найголовніше, що він може рости на забруднених і полишених ґрунтах.   

У семінарі також взяли участь члени партії «Наш край». Про інтерес  партійців до цього проекту у коментарі Гал-інфо розповів співголова партії Олександр Мазурчак.

«Україна є найбільшою енергетично не ефективною державою в Європі. Ми використовуємо газу вдвіче більше ніж поляки з розрахунку на душу населення. Ми в два з половиною раза витрачаємо більше енергоресурсів, ніж Європа, на виробництво одиниці продукції.  При цьому сьогодні, коли триває війна з Росією, ми не можемо залежати від російського газу. Нам треба якнайскоріше вийти на енергетичну незалежність від Росії. Кількість газу, який ми купуємо, повинна бути зменшеною, і  ми фактично повинні обійтись тим газом, що добуваємо в Україні.

Олександр Мазурчак, співголова партії НАШ КРАЙ

Це всім зрозуміло, всі з цим погоджуються, але треба конкретно щось  робити. І як один із варіантів – це перехід на альтернативні джерела опалення, в тому числі – на енергетичні культури, що є найкращим із варіантів. Адже лісу на все не вистачить. Якщо ми будемо опалювати все одним лише лісом, то ми скоро спалимо весь ліс. А енергетичні культури дають можливість відтворення.

Наприклад, міскантус і енергетична верба, – це найбільш розповсюджені в світі культури, які використовуються дуже ефективно. Для прикладу, міскантус росте три роки, а на четвертий вже можна збирати врожай в промисловому варіанті. Пізніше 18-20 років уже нічого не потрібно вкладати. Він росте заввишки до 4,5 м. Це тростина, яку комбайн перемелює, і її не потрібно пізніше переробляти. Збирати потрібно зимою, коли у рослині найменша кількість вологи.

Більше того, все обладнання для пілет можна одразу, без всякої підготовки задіяти для використання міскантуса. Тобто, всі шнекові переходи, котли можуть працювати на міскантусі, що робить цю культуру універсальною.

І не тільки це. Міскантус є цікавим не лише з точки зору енергетики, він ще й очищає ґрунти. Особливо мілітаризовані ґрунти, які були забруднення в наслідок війни. Сьогодні також проводять експерименти, щоб звільнити від радіації ґрунти в Чорнобильській зоні. І таким чином міскантус може зіграти велику роль у звільненні цих ґрунтів від радіаційного забруднення.

Тому для нас цей семінар у Львові став непересічною подією. Власне,  такі проекти є цікавими для нас з двох боків: збільшують нашу енергетичну незалежність, по-друге, – дають можливість екологічно покращити стан земель в Україні.

Понад те, я знаю, що на звільнених східних територіях, де минула війна, почали проводити експерименти. А у тих районах наша партія, політична сила «Наш край», має більшість депутатів. Зокрема, маємо голів районних рад, заступників, а також – сильні фракції. Зрозуміло, що для нас це дуже цікаво, бо стосується стратегічних напрямків діяльності нашої партії – питання енергетичної незалежності і екології. Тому ми вирішили взяти цей проект  під свій контроль і допомогти науковцям у розповсюдженні такої, на мій погляд, гарної теми, як вирощування міскантусу. Саме тому на семінар до Львова приїхали наші партійні представники з Бахмутівського , Мар’їнського районів, міста Курахова  Донецької області. Це ті місця, де сьогодні або вже проводяться такі експерименти, або які готові до  вирощування міскантуса».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ