Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Доведені до відчаю працівники ПТУ готуються йти на Львів, а потім - на Київ

Працівникам і студентам вищих професійних технічних училищ Львівщини масово боргують зарплати і стипендії, зокрема, йдеться про чотири навчальні заклади Стрия. Невиплата зарплат пов’язана із прийняттям закону про державний бюджет у 2015, який переклав фінансування зарплат на бюджети міст обласного підпорядкування.

Як пояснив в коментарі для Гал-інфо директор Вищого  професійного училища №35 міста Стрия Олег Кизима, у  містах обласного підпорядкування фінансування ПТУ мало здійснюватися із бюджетів цих міст, однак міським бюджетам такі витрати виявились не по кишені. 

«Це проблема не тільки нашого одного училища. Загалом у Стрию є 4 училища: Вище  професійне училище №35, 34, 8 та Стрийське вище художнє професійне училище. Тут загалом навчається близько  2,5 тис. студентів та працює близько 600 працівників. Окрім того, 90 студентів – круглі сироти, які теж отримують державне фінансування», - розповів Олег Кизима. 

«Зарплати за січень ми отримали в повному обсязі, гроші були виділені сесією Стрийської міської ради. Однак цих коштів, як і передбачалось, вистачило лише на  один місяць. Ця сума для 4 училищ становила близько 4 млн грн. 

На цей момент є інформація, що наступного тижня буде сесія Стрийської міської ради, знову йтиметься про  кошти для ПТУ на виплату зарплат за лютий. Однак чи депутати проголосують за це питання...», - зазначив Олег Кизима. 

За його словами, Вище  професійне училище №35 є унікальним, воно єдине в цілій Україні, яке готує спеціалістів для бурової галузі. 

"Ми неодноразово писали відповідні листи та звернення для врегулювання цієї ситуації. Ми  не збираємось зупинятися, ми будемо переходити до більш радикальних дій. Ми бачимо, що нині багато протестних акцій розпочинаються на місцях. Власне, станом на сьогодні вже ведемо профспілкові переговори щодо спільної участі у акціях, щоб ще раз звернути увагу Львівської обласної ради  та Уряду на проблеми профтехосвіти. Нас просто хочуть знищити. А це насправді антисоціальна, ба навіть антигуманна політика. Я знаю, що голова Львівської ОДА Олег Синютка тримає це питання на контролі, але вочевидь нам слід об'єднати зусилля", - сказав Олег Кизима. 

"Якщо нічого на зміниться, то спершу ми прийдемо під Львівську облраду, а потім рушимо на Київ. Ми вимагаємо, що місцеві чиновники як представники влади долучались до наших звернень та якось впливали на цю ситуацію. 18 березня планується всеукраїнська акція, що стосується фінансування профтехосвіти в Україні. 

"Ще додам, що станом на сьогодні заборгованість із зарплат працівникам училищ в одному лишень Стрию явно перевищує 4 млн гривень", - наголосив Олег Кизима.

Нагадаємо, нещодавно мерія Дрогобича була змушена виділити кошти з міського бюджету у сумі 1,9 млн гривень, щоб повністю покрили видатки двох технічних училищ у Дрогобичі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ