Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Субсидійна пастка для населення

Новий механізм надання субсидій з оплати послуг ЖКГ, який запрацював із 1 травня 2015 року, містить низку пасток для населення. Про основні з них розповідає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

«По-перше, якщо згодом виявиться, що при заповненні декларації особа внесла недостовірні дані, субсидія скасується, а людина буде змушена сплатити подвійний розмір від раніше нарахованої суми. Причому до уваги не береться, свідомо вона це зробила чи в силу необізнаності з правилами заповнення», – розповідає фахівець.

По-друге, на його думку, виникає колізія, за якої невідомо, звідки братимуться факти з неправдивими даними, якщо вся інформація перед тим має обов’язково перевірятися уповноваженими органами: ЖЕКами, Державним реєстром фізичних осіб та Пенсійним фондом. «Тобто, якщо ці органи надали позитивні відповіді, жодних розбіжностей у задекларованій інформації виявлено не було. Виходить, органи соціального захисту населення вже після призначення субсидії будуть уповноважені перевіряти опрацьовані раніше відомості про доходи та майно громадян. І тут законодавець не окреслює, які саме доводи братимуться до уваги – можливо, звернення «добрих» сусідів, які вказуватимуть на додаткові доходи та ін.», – вважає Максим Гольдарб. 

Якщо під час вибіркової перевірки державний соціальний інспектор встановить, що мешканці житла мають додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно, як-от: здача в оренду оселі, праця без офіційного працевлаштування, доходи від народних промислів, утримання худоби, – у субсидії їм відмовлять. «Як варіант можна навести такий приклад. Пенсіонер, зводячи кінці з кінцями, вирішив підзаробити пару гривень на ринку, реалізовуючи там власну молочну або м’ясну продукцію. Якщо факт цього буде задокументований, на субсидію він може не розраховувати. При цьому неважливо, скільки він заробив, можливо,  навіть і нічого», – розповідає керівник «Публічного аудиту».

Крім того, він додає: «схоже на те, що бланки декларацій про майно та доходи, які будуть заповнювати близько 15 млн людей, послужать відправною точкою для документування доходів і витрат людей».

Таким чином, фактично буде створено єдиний реєстр громадян, які отримують субсидії та декларують низькі доходи, синхронізований із базою платників податків ДФС, ПФ, державною реєстраційною службою, базами ДАІ.

Із кожним розрахунковим періодом кількість осіб, які отримуватимуть субсидії, ймовірно, зменшуватиметься. Як пояснює заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський, це пов’язано, зокрема, з обмеженням проведення фінансових операцій громадянами на суму в понад 50 тис. грн. «Як відомо, субсидія не призначатиметься тим, хто протягом року перед її оформленням здійснив купівлю або продаж майна чи послуг на суму, яка перевищує 50 тис. грн. Зважаючи на те, що за прогнозованим на 2016 рік курсом ідеться про трішки більше, ніж $ 2 тис., це обмеження не так легко обійти. Тобто, навіть якщо людина є матеріально не забезпеченою, але, за останній рік, до прикладу, продала квартиру, яку не могла утримувати, та придбала меншу, субсидії вона не отримає в жодному випадку», – стверджує спеціаліст.

Більше того, на переконання Андрія Вігірінського, паралельне запровадження обов’язкового декларування майна всіма категоріями громадян та подальше співставлення з безготівковими витратами створить підстави для додаткових нарахувань громадянам податку із доходів фізичних осіб. 

У цілому ж, як стверджує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, населення має розуміти, що субсидії – це частина непомірної ціни газ. Верховна Рада заклала в тариф ренту в 70% і вирішила частину з цих коштів повертати у вигляді субсидій. Причому до таких формул, абсолютно економічно не обґрунтованих, МВФ не має жодного відношення. Ціни фактично взяті зі стелі за схемою «скільки нам треба» – так і був намальований тариф у 7200 грн. Зараз же, якщо населення таки почне грати в «субсидію», фактично поведеться на наживку й погодиться з нав’язаною урядом завищеною ціною на газ.

«Через завищені тарифи на житлово-комунальні послуги цілком реально, що виникне криза неплатежів. Тому на сьогодні важливо змусити владу на експертному рівні переглянути нові ціни для населення. Над цим вже активно працює відповідна робоча група у ВР, а також низка громадських рухів, як-от «Тарифна мобілізація» та інші», – резюмує він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ