Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна покращила свій рейтинг легкості ведення бізнесу

За результатами річного звіту за 2012 рік, Україна перемістилася на 15 сходинок вгору зі 152-го на 137-е місце в рейтингу Світового Банку по легкості ведіння бізнесу (серед 185-ти країн). Оцінка здійснювалася на основі десяти різних сфер регулювання. Про це пише прес-служба Ерсте Банку

Зокрема, найбільший прогрес Україною був досягнутий вобласті започаткування бізнесу – Україна піднялася на 66 сходинок в рейтингу. Були скасовані вимоги щодо мінімального капіталу для реєстрації підприємства та наявність нотаріально засвідчених установчих документів. Зокрема, Україна спростила процес сплати податків, впровадивши електронне подання звітності та сплату податків для підприємств, таким чином, перемістившись із 181-го на 165-е місце. Крім того, був зафіксований прогрес в сфері реєстрації нерухомості. «Підйом в рейтингу цього року можна вважати вагомим позитивним зрушенням. Для порівняння – минулого року Україна втратила 7 позицій, перемістившись з 145-го на 152-е місце», – говорить Ігор Жолонківський, аналітик Ерсте Банку.

В той же час, Україна все ще належить до 20% країн, які мають найнижчий рейтинг у 5 з 10 сфер регулювання. Зокрема, за показником надання дозволів на будівництво Україна посідає 183-є місце зі 185-ти країн. За умовами кредитування позиція України не покращилась, а по захисту інвесторів – навіть дещо погіршилась. В 2013 році продовжаться зміни податкового законодавства, що дозволить Україні ще більше покращити свої позиції у легкості ведення бізнесу. З 1 січня 2013 року набирають чинності більше 50 нових норм Податкового кодексу. Зокрема з 2013 року  впроваджується 0% ставка податку на прибуток для організацій, які планують реконструкцію або модернізацію виробництва на суму від 0,5‑3 млн євро. Зокрема, очікується скорочення кількості податків з 23 до 9 та скорочення звітних податкових форм з 115 до 22. За умови втілення таких проектів, Україна вже в наступному рейтингу легкості ведення бізнесу зможе піднятись вгору ще на декілька десятків позицій. «Рейтинг Світового Банку є дуже важливим для іноземних інвесторів, крім того, на нього звертають увагу й кредитно-рейтингові агентства», – говорить експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ