Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна вже експортує модифіковані продукти, зібрані з 1 млн га посівів, – Олександр Шнипко

Поки в Україні точаться суперечки про маркування, споживання і вирощування генетично-модифікованих продуктів, у нас ширшають посіви, які на сьогодні, за неофіційними даними, становлять понад 1 млн га. Деякі українські продукти з вмістом генетично модифікованих організмів вже засвітилися за кордоном.
Про це сьогодні під брифінгу з журналістами у Львові сказав голова Держспоживстандарту України Олександр Шнипко.
За його словами, вина в тому, що в Україні вирощують модифіковані продукти лежить на іноземних, зокрема, американських та європейських виробниках насіння кукурудзи, картоплі, сої, капусти, а також не недобросовісних його постачальниках. Одні продають насіння, не вказуючи, що воно є модифікованим, а інші контрабандним шляхом ввозять його на територію України.
„Була постанова, яка обмежувала ввіз таких продуктів. Але вона не працювала, – каже Шнипко. – Бо це проблема корупції, тіньової економіки, контрабанди. Натомість в Європі виробник екологічної продукції модифікує її на кожному етапі”.
Натомість, українські виробники просто часто й не підозрюють, що займаються вирощуванням такої продукції. Це випливає пізніше, коли наприклад, з країн Прибалтики, Росії та Білорусі повертають готову українську продукцію з вмістом генетично модифікованих організмів.
За словами Шнипка, щоби захистити українського споживача і виявити генетичномодифіковану продукцію достатньо просто, якщо організувати мережу досліджень на базі місцевих лабораторій, в яких проводять аналізи на ВІЛ–СНІД, туберкульоз. Таку продукцію потім, на думку Шипка, потрібно маркувати, а вирощену природнім шляхом позначати знаком, наприклад кленовим листком.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ