Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Українські воїни візьмуть участь у 42-му марафоні морської піхоти США

22 жовтня, у Вашингтоні долаючи біль, ці хлопці вийдуть на старт легендарного Марафону морської піхоти США, який ще називають «Марафон-пам’ятник», щоб вшанувати пам’ять загиблих побратимів та вкотре довести незламність українського духу.

Щороку розширюється географія його учасників. Забіг проводиться у штатах Вірджинія і Вашингтон як пам’ять про всіх загиблих морських піхотинців. З 2016 року участь у ньому беруть й українські військові.

Серед незламних, які представлятимуть нашу країну, — колишній розвідник Юрій Дмитренко. З 2014 року він проходив службу в 54-му розвідбатальйоні. Разом з побратимами Юрій виконував завдання по всій лінії фронту. Численні бойові виходи, зіткнення з ворогом. І так півтора року. До одного трагічного дня. Кинувшись на допомогу пораненим побратимам його група підірвалася на міні. Вибухом Юрію відірвало ногу.

Після поранення він тривалий час проходив реабілітацію. В госпіталі хлопець почав займатися спортом. На межі своїх можливостей прагнув досягти визначеної мети — впевнено стояти на ногах. Бігова доріжка, штанга, велосипед, гребля, м’яч — не існує нічого, з чим би він не впорався.

Про марафон Юра дізнався ще минулого року, та не брав у ньому участі, бо ще не міг бігати на своєму протезі. Але постійні тренування й неймовірна сила волі дозволили хлопцю цього року готуватися виборювати першість у марафоні морських піхотинців на дистанції в 10 кілометрів.

Разом із Юрієм Дмитренком 10 кілометрів бігтимуть Дмитро Блохін, Юрій Писарчук, Павло Солоха та Артем Лукашук. Усю дистанцію, тобто 42 кілометри, пробіжать Микола Рудик, Єгор Тєрехов, Олександр Маланіч, а також Олександр Чалапчій, який долатиме дистанцію на велосипеді з ручним керуванням. Під час виконання завдань у районі проведення АТО вони зазнали важких поранень.

До слова, участь у марафоні вже вдруге братиме й Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко. Нагадаємо, що минулого року він подолав дистанцію 10 кілометрів за 1 год. 6 хв. Вадим став першим та єдиним учасником марафону з такою кількістю ампутацій — він під Дебальцевим втратив кисті рук та стопи ніг.

Окрім безпосередньо участі в забігах, поранені українські солдати відвідають Пентагон, посольство України у США, зможуть поспілкуватися з побратимами зі Сполучених Штатів та інших держав.

Наталія ЗАДВЕРНЯК, «Народна армія»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ