Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні спостерігається перевиробництво цукру

Вперше за чотири роки вироблені профіцитні обсяги цукру - 2,1 млн. До січня 2012 року ці обсяги збільшаться до 2,3 млн. т. У результаті надлишок білого піску становитиме близько 300 тис. т, що стане причиною зменшення виробництва буряка в наступному році , пише газета Экономические известия.

Як зазначає видання, цей рік повторює ситуацію з цукроварінням у 2006 році. Як і в 2006-му, в поточному вироблено більше цукру, ніж може спожити внутрішній ринок. Потреби ринку експерти оцінюють в 1,9млн. т. Таким чином, галузь знову впала в кризу після того, як вибиралася з неї з 2007 р. по 2011-й. "Станом на 28 листопада виробництво цукру склало2,069 млн. т, що вище минулорічних показників на 42%. Перероблено 15,56 млн. т,прийнято на переробку 17 млн. т цукрової сировини, що на 30,8% більше, ніж у2010 р.", - рапортують в асоціації Укрцукор, повідомляє Кореспондент.

Гендиректор асоціації Микола Ярчук розповів газеті, що до кінця сезону цукроваріння, який настане в січні 2012 р., заводи вироблять ще додатково не менше 150 тис. т цукру. "Ще 40 заводів з переробки буряка не завершили свою роботу. З випущеними ними обсягами в Україні буде вироблено за підсумками сезону близько 2,3 млн. т продукту", -говорить Ярчук. Він оцінює ситуацію в галузі як складну, оскільки витрати на переробку буряка не покриваються доходом від виробленого продукту.

Також він звернув увагу на те, що подолати фінансові труднощі цукровикам заважає відсутність оборотних коштів: цукор не так легко реалізувати вигідно в умовах профіциту. У результаті вироблена продукція залишається на заводах. "Це призведе до того, що в наступному сезоні буряків посіють менше, а деякі заводи змушені будуть зупинити свою роботу до кращих часів", - прогнозує гендиректор Укрцукру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ