Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Мобільні депутати

Мобільність є чи не основною ознакою нашого часу, і одним з її головних елементів є мобільний зв‘язок. Щодо мобільних телефонів, то в цьому матеріалі ми дослідили, якими телефонами користуються депутати Львівської обласної ради, і основною метою, яку ми перед собою ставили, є демонстрація смаків (або примх) народних обранців. Подивившись на річ, яка належить певній людині, часто можна сказати про те, якою вона є.
Голова обласної ВО «Свобода», депутат ЛОР Ірина Фаріон є власницею мобільного телефону Nokia 7373. Цей телефон хоч і є «потертим», але входить в число модних моделей, має поворотний дизайн, QVGA-дисплей, інтегровану 2-мегапіксельну камеру з 8-кратним цифровим зумом та відеокамерою. Також має музичний стереоплеєр та FM-радіо, підтримує карти пам'яті microSD обсягом до 2 Гб. Такий телефон коштує 250-270 дол.
 
Начальник відділу забезпечення роботи голови ЛОДА, депутат ЛОР Олександр Ганущин, а також депутат ЛОР від "Нашої України" Андрій Микуш є власниками Nokia 6151. Ця бюджетна модель Nokia може працювати в мережах трьох діапазонів GSM (GSM/EDGE 900/1800/1900) та широкосмугових мережах 3G (WCDMA 2100). Має вбудовану 1,3-мегапіксельну камеру з 4-кратним цифровим зумом і горизонтальною орієнтацією кадрів, радіоприймач з високою якістю звуку, інфрачервоний порт та зручну клавіатура з великими клавішами. В салоні мобільних телефонів цей апарат коштує в середньому 950 грн.
 
Скромніші і ще скромніші
 
Заступниця голови Сокальської РДА, депутат ЛОР Марія Христинич володіє більш дешевою моделлю того ж самого фінляндського виробника – Nokia 6100. „Наворотів” на цьому «бюджетнику» немає – з корисних характеристик є добра батарея (тримає 150-320 годин в режимі очікування), зручна клавіатура з прокручуванням для чотиристоронньої навігації, підтримує ММS, Java, GPRS та має гучний зв'язок. Коштує цей телефон 120-150 дол.
 
Свободівець Ярослав Кравченко, купляючи свій мобільник, мабуть, ставив перед ним лише одне завдання – щоб той дзвонив. SIEMENS AX 75 це і робить. Жодних прибамбасів, на кшталт радіо або МР3-плеєра в ньому немає, проте є інфрачервоний порт та диктофон. Коштує цей апарат 89 дол.
 
„Свободівець” Олег Панькевич також вирішив не витрачати зайвого на мобільну техніку – він є власником двох стареньких Sumsung – моделі SGH-C110 та SGH-C230. Останній має стерео-FM-радіо. Такі телефончики зараз можна купити лише на руках, ціна на них залежить від стану, але не перевищує 100-140 грн.
Також власниками „бюджетників” від Nokia є заступник голови ЛОР Микола Горинь та „свободівець” Олексій Кайда. Їх вибір зупинився на Nokia 6030, яку зараз в салоні можна придбати за 90 – 100 дол. Телефон підтримує два діапазони GSM (GSM 900/1800), і з „прибамбасів” має хіба що FM-Радіо. Проте на ньому можна писати та читати SMS не лише європейськими мовами, а й мовами урду, фарсі, зулу, кхоса, лесото, суахілі, маратхі, таміл, гаджараті, бенгалі. Дещо „просунутішим” є телефон, власником якого є Кайда, – він має Nokia 6030 від Vodofone, що гарантує надійність «трубки» досить надовго.
Ми любим гламур
 
Власниками гламурних мобільних телефонів є зокрема депутат Львівської обласної ради, член постійної комісії з питань освіти та науки ЛОР Лариса Федорів та лідер ЛОО УРП “Собор” (Левка Лук’яненка) Ростислав Новоженець.
 
Федорів має «гламурний телефон з золотим оздобленням» (як зазначають в численних каталогах) Sumsung SGH-E830. Телефон-слайдер має дуже компактні розміри (100 x 50,5 x 14,9 мм) і важить усього 89,9 г., підтримує EDGE/GPRS Class 10 і три GSM-діапазони. Має вбудовану 2-мегапіксельну камеру, що дозволяє знімає фото і відео, як для „мобілки”, досить відмінної якості. Ще має вбудований мультиформатний аудіоплеєр та радіо. Коштує в салонах мобільного зв‘язку ця «штучка» 990 грн.
 
SAMSUNG SGH-E370 Новоженця також підтримує EDGE/GPRS, працює в трьох стандартах (GSM 900 + 1800 + 1900 МГц), має 1.3 мегапіксельну камеру, відеозйомку та відеопрогравач, MP3 плеєр, диктофон, Bluetooth, WAP 2.0 та ще багато потрібних і не дуже „наворотів”. Коштує цей апарат 150 – 200 дол.
 
Власником Nokia 6288 за 300 дол. є депутат ЛОР від ГП «Пора», член міжфракційного об‘єднання «Нова Галичина» Андрій Рожнятовський, що за сумісництвом працює директором ЛКП «Зелений Львів». Nokia 6288 – це компактний телефон-слайдер, в якому фото- та відеофункцій, більше, ніж самого телефону, – має QVGA-дисплей, 2 вбудовані камери: на задній панелі 2-мегапіксельна камера з повноекранним горизонтальним режимом та спалахом і VGA-камера для відеороликів, має здатність до двосторонньої відеокомунікації, може передавати відео, а також програвати відеоролики в якості сигналу виклику. Підтримує картки miniSD ємністю 512 М, має високошвидкісний зв'язок 3G та EDGE.
 
Голові ЛОР Мирославу Сенику та голові МО «Наша Україна» Олегу Мандюку в роботі допомагають їхні Nokia 6300. Телефончик, ціна якого становить в середньому 255 дол., має панелькі з нержавіючої сталі, 2-мегапіксельну камеру з 8-кратним цифровим зумом, МР3-плеєр, FM-радіо та ще купу приємних та корисних дрібничок.
 
Від моди на Nokia та Samsung відійшов депутат від фракції УНП в ЛОР Олег Немчінов – його вибір Sony Eicsson K750i. Апарат має цифровий програвач, FM-радіо, вбудовану цифрова камеру GPRS; WAP; e-mail Климент, MP3 плеєр; MPEG 4 програвач, вбудований модем та диктофон. Коштує цей Hi-Tech 245-260 дол.
 
Найдорожчий
 
Найдорожчий мобільний телефон в ЛОР (з тих депутатів, що показали нам свої мобільники) має Михайло Сендак. Nokia N73 продається зараз в салонах мобільного зв‘язку за ціною 400-459 дол. Телефон-фотоапарат має великий (2,4 дюйми, 240×320 пікселів) яскравий кольоровий QVGA-дисплей з підтримкою 262 144 кольорів, 3,2 мегапіксельну камеру з автофокусом та 20-кратним цифровим зумом. До речі – оптика Carl Zeiss, механічний затвор, робота в мережах WCDMA/GSM та трьох діапазонах GSM на п'яти континентах (WCDMA2100/EGSM850/900/1800/1900). Телефон може записувати відео в форматі MPEG-4, переглядати документи у форматі Adobe PDF і Quickoffice (Quickword, Quickpoint, Quicksheet). Підтримує електронну пошту з приєднаними файлами та клієнта VPN. Всього може зробити до 1 219 фотографій і мати до 1 092 музичних записів.  
 
 
Підготував Валентин КОНЦЕВИЧ
Фото Тараса Атаманіва
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ