Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Анастасія Онищенко: Фігурне катання стане доступнішим для львів’ян

З нового року у львівській ДЮСШ №2 діятиме секція фігурного катання. Про дітей, що займатимуться цим видом спорту, умови для тренувань та особливості цього естетичного зимового виду спорту розповіла тренер Анастасія Онищенко (на фото у центрі).

Що цікаво, фігурним катанням відтепер серйозно опікуватиметься Львівська міська рада, про що нещодавно на прес-конференції розповів начальник управління спорту ЛМР Антон Нікулін.

Анастасіє, чим саме Львівська міська рада буде допомагати у розвитку та популяризації такого виду як фігурне катання на Львівщині?

По-перше, у ДЮСШ №2 діятиме секція з фігурного катання. Відповідно діти будуть зараховані у спортивну школу. Львівська міська рада допомагатиме також і фінансово, щоби зробити наш вид спорту більш доступним для львів’ян.

Наскільки цей вид спорту дорогий?

Фігурне катання – один з найдорожчих видів спорту. Точну цифру вам не назву. Ковзани коштують дорого, поїздки на змагання чи літні збори, виїзди закордон – теж недешева стаття витрат. А ще додайте затрати на костюми для виступів.

Скільки дітей зараз займається фігурним катанням?

Наразі це близько сорока спортсменів. Усі – діти віком від п’яти до десяти років. Це ті, що вже займаються. А набір проводитимемо для діток віком від чотирьох до шести років. Вони вже йтимуть за спортивною програмою, націленою на професійну підготовку.

У якому віці дитину потрібно віддавати на секцію з фігурного катання?

Бажано у чотири або п’ять років. Ми трохи збільшили цей діапазон, щоби набрати повноцінну групу. Хоча шість років ще теж є віком, у якому можна розпочинати заняття. Саме цей діапазон від чотирьох до шести років ми й вважаємо ідеальним для того, щоби розпочати роботу з дитиною.

Де сьогодні відбуваються тренування у дітей та скільки часу в тиждень потрібно виділяти для занять фігурним катанням?

Вже два роки тренування відбувалися та й власне відбуваються на ковзанці у King Cross та на льодовій арені, що в Новояворівську. Зараз нічого не зміниться, адже інших місць, поки не з’явиться комунальна ковзанка, просто немає. П’ять разів на тиждень діти займаються на льоду та тричі відвідують зал. У залежності від віку дітей кількість тренувань не змінюється.

Наскільки травматичне фігурне катання як вид спорту?

Коли все робити згідно з правилами, технікою безпеки та дотримуватися порад тренера, то про якусь надзвичайну травматичність говорити не потрібно. Звичайно, тут потрібна неабияка координація, і для того, щоби вийти на лід, потрібно спочатку належним чином підготувати спортсмена на землі. Підсумовуючи, скажу, що на тренування точно можна приходити без шоломів.

Батьки приводять дитину на заняття. Результатом цього вони хочуть бачити виступи на різноманітних змаганнях. Скільки часу потрібно для того, щоби підготувати дитину до її перших виступів?

Після року підготовки вже можуть брати участь у змаганнях. Звичайно, варто розуміти, що це будуть виступи з такими ж початківцями. І це – приклад з мого досвіду. Адже ті діти, що прийшли до мене два роки тому, вже минулого року розпочали свої виступи. Чим швидше спортсмена виставляти на старти, тим швидше він набиратиметься необхідного спортивного та змагального досвіду.

Чи відбуваються у Львові змагання з цього виду спорту?

Вперше змагання з фігурного катання відбулися у Львові лише минулого року. Вони мали лише виступи аматорів, але були досить чисельними. Вдалося зібрати 234 учасники з усієї України. Наприкінці січня повинен відбуватися кубок Львова з фігурного катання. Змагання проводитимуть на льодовій арені у Новояворівську. Реєстрація вже закрита, а списки учасників сформовані.

Чи реально зараз залучати до занять в секції дітей не лише зі Львова?

Сьогодні не бачу можливостей, як це реалізувати. Окрім Львова, немає більше в області відділень фігурного катання. Що ж стосується дітей, які вже займаються цим видом спорту в інших містах, то інтерес до переїзду до Львова в них може з’явитися лише в тому випадку, якщо умови тут будуть кращими, ніж у них вдома. Поки що ми нічого такого запропонувати не можемо.

Які головні переваги у фігурного катання над іншими видами спорту?

Якщо ми говоримо про загальне здоров’я, то потрібно не забувати про умови для тренувань. Нижчі температури дозволяють дітям загартовуватися, велика кількість тренувань привчає до самоорганізованості та дисциплінованості, а особливості фігурного катання розвивають в дітях координацію та пластичність.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ