Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андрій Маслюк: "Кубок Львова" з драгонботу збере потужний склад учасників

У селі Наварія Пустомитівського району у суботу, 13 липня, відбудеться «Кубок Львова» з драгонботу – змагання на човнах "Дракон".

Командні змагання на Львівщині відбудуться уже вчетверте і зберуть близько десяти потужних команд з різних куточків України. Змагання відбуватимуться у двох класах (змішаний та відкритий) на дистанціях 200 метрів та 2000 метрів. У змішаному класі виступатимуть хлопці та дівчата, а у відкритому класі – усі бажаючі.

Початок змагань – 10:00, урочисте відкриття – 12:30. На ʺКубку Львоваʺ з драгонботу Львівщину представлятиме титулований клуб ʺОтаманʺ. Що цікаво, львів’яни виступатимуть різними командами, в тому числі і юніорами. Детальніше про незвичні змагання, а також про такий вид спорту як драгонбот кореспонденту Гал-інфо розповів Андрій Маслюк – засновник львівського клубу ʺОтаманʺ та президент федерації драгонботу Львівщини.

Засновник львівського клубу "Отаман" Андрій Маслюк. Фото: Гал-інфо

Андрію, ʺКубок Львоваʺ з драгонботу на теренах Львівщини відбудеться уже вчетверте. Чи можна сказати, що цей вид спорту набуває популярності у нашому місті?

Звичайно. ʺКубок Львоваʺ уже став традиційним турніром і ми щороку дуже раді бачити представників найсильніших команд України. Мова йде про команди з Волинської, Київської, Рівненської, Полтавської, Черкаської, Вінницької та інших областей України. У попередні роки нам вдалося на належному рівні організувати подібні змагання, тому нам дуже приємно, що спортсмени з різних куточків України з радістю приїжджають до Львова. Користуючись можливістю, хочу запросити усіх львів’ян та гостей міста на озеро до села Наварія.

Чим цього року змагання будуть особливими для львівського клубу ʺОтаманʺ?

Перш за все тим, що ми виступатимемо кількома командами. Окремою командою буде виступати наша команда юніорів, яка утворилася відносно недавно. На чемпіонаті України вони здобули кілька медалей, в тому числі одну золоту. Золото, два срібло та бронза, вважаю, хорошим результатом, тим паче для першого разу. На мою думку, на рівних змагатися в одному класі з дорослими спортсменами їм буде непросто, однак для досвіду це робити необхідно. Зараз наша команда юніорів готується до клубного чемпіонату світу, який з 12 по 15 вересня відбудеться у Києві. 

Минулого вікенду у Києві на оболонській Набережній відбувся чемпіонат України з драгонботу, де ʺОтаманиʺ уже традиційно нагребли мішок медалей.

(Сміється). Так, виступили ми доволі непогано і цим результатом я задоволений. На чемпіонаті України ми зіткнулися з однією маленькою проблемою, оскільки були введені у правила змагань певні обмеження, які не дозволяли нам одним і тим самим складом виступати у різних класах. Відтак, було прийнято рішення зробити дві команди з рівноцінно сильними спортсменами. Наш експеримент дав свій результат, оскільки ми здобули велику кількість медалей різного гатунку і посіли перше загальнокомандне місце. Інші області такого дозволити собі не могли.

Зважаючи на чудовий виступ на чемпіонаті України у Києві, у Львові ʺОтаманиʺ будуть серед фаворитів.

Так, однак не можна недооцінювати наших суперників. Особливо мова йде команду з Волині, яка зуміла на чемпіонаті України у нас відібрати золото на дистанції 200 метрів у відкритому класі. ʺОтаманиʺ щоправда два фінали виграли у Волинської області на іших дистанціях, тому ми все рівно виступили краще (сміється). Вважаю, на статус фаворита також заслуговує і команда з Рівного. Вважаю, це наші основні конкуренти в Україні.

Львівські "Отамани" - серед фаворитів

Яким вимогам відповідає база у селі Наварія?

Давайте розпочнемо з того а що нам потрібно? Де тримати човен, де переодягнутися та помитися. У нас усе є в наявності. Озеро, звичайно, не ідеальне, оскільки туди потрапляють каналізаційні стоки. Маємо обіцянки, що скоро його будуть чистити. Хотілося б, щоб воно було чистішим, але на даний момент це складно.

Андрію, повернемось в історію, коли був створений спортивний клуб ʺОтаманʺ?

У 2013 році. Можна сказати, він створився на основі колишніх професійних веслувальників. Дійшли висновку, що цей вид спорту в Україні набуває популярності і ми хотіли, щоб Львівщина не пасла задніх. Створивши клуб у 2014 році, ми дебютували на клубному чемпіонаті світу. Зараз у нашому клубі є різна категорія спортсменів: клас Прем’єр (спортсмени від 19 до 40 років), ветерани 40 і старші, а також ветерани 50 і старші і юніори. У класі Прем’єр на офіційних змаганнях виступає і чимало ветеранів.

Як народився клуб ʺОтаманʺ у Львові?

Можна сказати його створив я та тренер нашої команди Роман Бундз. Раніше ми професійно займалися каное, їздили по різних світових змаганнях. Свого часу мені навіть доводилося виступати за німецькі та інші клуби саме у драгонботі. На той час в Україні ніхто не знав про існування цього виду спорту, і ми вирішили ʺвідкритиʺ його у Львові. На перших етапах були проблеми, оскільки нам потрібен був човен вартістю 7 тисяч євро. Щоб дати старт цьому виду спорту у Львові, вирішив купити човен та весла. Поступово до нашої команди почали підтягуватися колишні веслувальники. Для початку нам потрібно було показати результат, тому можна сказати, що в нашу команду приходили люди, які у минулому були професіонали саме в каное. У них є база, тому вміють веслувати професійно. Приємно те, що зараз до нашої команди приходять люди, які не були пов’язані з веслуванням.

Як їх навчаєте? 

Усе поступово. У драгонботі, як і в усіх видах спорту, техніка відіграє велику роль. Спочатку аматори проходять теорію. Починаємо від азів техінки веслування, після чого люди сідають у човен. Зараз клуб налічує 70 осіб. З них 50 чоловік займаються цим видом спорту регулярно. У них є регулярний тренувальний процес та участь у змаганнях. Деякі з них успішно проходять курс від початківця до досвідченого спортсмена. Головне – це систематичність тренувань.

Як відбувається тренувальний процес у клубі ʺОтаманʺ?

У групах. Частина людей тренується в каное. Проблема в тому, що не всі вміють їздити у ньому. Головне – мати спеціальні навики тримати рівновагу. Щоб не перевернутися у каное, потрібно 2-3 місяці наполегливих тренувань. У драгонботі будь-яка людина сідає з командою. Часто новачка садять на кінець човна, щоб він бачив як веслують колеги. Якщо новачок не вписується в загальний ритм команди, він біди не наробить, оскільки не зіб’є з ритму нікого, хто йде за ним.

Андрію, свого часу Ви багато виступали у Канаді. Ймовірно, саме там побачили як цей вид спорту здатний об’єднати різних людей.

Без сумніву. У Канаді дуже популярне веслування, а драгонбот популярний ще більше. Для прикладу, у Європі драгонботом займається багато колишніх професійних веслувальників. Люди будь-що хочуть підтримувати свою фізичну форму після завершення кар’єри. Сучасний драгонбот – це своєрідний ʺteam buildingʺ для різних компаній. У Європі драгонбот дуже поширений серед працівників однієї фірми. В Україні аматорський драгонбот лише стає на ноги. Яскраве цьому підтвердження – перший аматорський чемпіонат України. 

Розкажіть про роль в команді барабанщика та стернового.

Барабанщик завдає ритм, але по-іншому можна сказати, що його завдають ті спортсмени, які сидять на перших лавках. Завдання барабанщика перенести інформацію команді від загребного. Мова йде про певні прискорення на окремих ділянках траси. Роль стернового також дуже важлива. Він повинен тримати курс човна. Якщо пряма дистанція, дуже важливо човном управляти якомога менше. Кожне рулювання – це гальмування човна. Разом з веслувальниками човен має вагу 2 з половиною тони. Керувати таким судном, повірте, непросто. На дистанції 2000 метрів є три повороти. Там дуже важлива функція стернового. Часто бувають обгони, які також потрібно робити правильно. Найважливіше це безпека на воді. Борони Боже, що човни зіткнулися на повороті. Як показує практика, усі обгони роблять з лівої сторони.

І на останок, чи вірите в те, що драгонбот рано чи пізно стане олімпійським видом спорту?

Наразі не особливо, але б хотілося у це вірити. Справа в тому, що один екіпаж – це 22 спортсмени. Уявіть собі скільки ж це треба медалей (сміється). На мою думку, якщо драгондбот і стане олімпійським видом спорту, так це в тому випадку, коли у човні буде не 22 людей, а вдвічі менше. Найголовніше те, щоб цей вид спорту розвивався у нашому регіоні та гуртував довкола себе цікавих людей зі спільними інтересами.

Довідково

Дракон або драгонбот - велике 20-місне каное, з головою дракона і хвостом. Попереду сидить барабанщик, який б'є у великий барабан, задаючи ритм веслярам. Двадцять веслярів сидять по десять з кожного боку. На кормі перебуває керманич. Офіційні змагання проводяться тільки на 10-місних і 20-місцевих човнах на дистанціях 200, 500, 1000 і 2000 метрів в чоловічому, жіночому і змішаному (мікст) класах.

Драгонбот – виду спорту, який неодноразово прославляв та прославляє Україну на різних світових та європейських стартах.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ