Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андріян Гутник: Наша головна ідея – популяризація плавання та його масовість

За останні роки львівська школа плавання вийшла на якісно новий рівень. Яскраве цьому підтвердження – результати наших юніорів на всеукраїнських змаганнях, в тому числі і на чемпіонатах України. Про передумови таких змін, останні досягнення львівських спортсменів та ситуацію з плаванням в Україні та у Львові зокрема розповів президент Львівської обласної федерації Андріян Гутник.

Андріяне Юрійовичу, останні результати львівських плавців дозволяють говорити про позитивні зміни у цьому виді спорту. Що змінилось за останні роки?

За останні роки відкрилось чимало басейнів у школах, інших навчальних закладах, відкрито приватні басейни. Коли наша федерація тільки ставала на ноги, одразу питали про результати. На жаль, не усі могли розуміти, що зразу нічого не буде. Тренери, які, я вважаю, досі є недооціненими, та не отримують належної винагороди за свою працю, напівжартома казали, що неможливо нікого навчити без належної матеріальної бази. На асфальті ще не вдалося виховати жодного чемпіона з плавання (сміється). Тепер з’явились можливості для тренувань, відповідно зросли показники не тільки кількісні у залученні дітей, а й якісні у вигляді перемог на різних змаганнях. Також величезне спасибі варто сказати батькам юних спортсменів. Скорегувати свій графік під дитину, яку треба двічі на день привезти на тренування, а також оплатити виїзди на деякі змагання, дорогого вартує, як в прямому, так і в переносному значенні.

На останніх Чемпіонатах України з плавання та й не тільки представники Львова демонструють хороші результати. За рахунок чого їм це вдається?

Як і в багатьох інших речах не завдяки, а всупереч чомусь. Всупереч, перш за все, просто-таки смішному фінансуванню. І не варто тут робити якісь закиди в сторону міста чи області. Відношення до спорту треба змінювати загалом, починаючи з вершини владної вертикалі в Україні. На плавання чи будь-який інший вид спорту виділяють мало грошей, при тому все більше виділяючи на медицину. Не бачать, мабуть, взаємозв’язку між цими речами. Що ж до виступів львівських плавців, то найбільша заслуга у їхніх перемогах належить їм самим. Той ентузіазм, що вони демонструють та бажання працювати, видно неозброєним оком.

Яке місце посідає львівська школа плавання, порівнюючи з іншими регіонами України?

За часів незалежної України склалася, на жаль, така тенденція, що Львів був серед аутсайдерів у плаванні. Чому так сталося? Якщо на Сході після 1991 року залишилося чимало басейнів, котрі продовжили своє функціонування, то в нас це опинилось десь далеко серед пріоритетів розвитку. Відповідно отримали ситуацію, коли басейни в місті можна було перерахувати на пальцях рук, та й ті були не в найкращому стані. Зараз намагаємося позбутися усіма силами цього статусу. Для того, щоб кожна дитина мала змогу тренуватися, необхідно збільшити наші тренувальні можливості в 5, а то і в 10 разів. Тобто, насправді у Львові досі не вистачає басейнів.  

Минулого року команда Львівської області серед юнаків здобула перше місце у групі 2.

Це приємно. Як відомо, всього є три групи, в яких за силою розподілені команди: від аутсайдерів з групи 3 до еліти українського плавання – групи 1. У групу 2 ми піднялись лише декілька років тому, до того були завжди серед аутсайдерів і от так швидко прийшов результат. Керівництво національної федерації рекомендувало нам залишитись у нашій групі, адже вважало, що рівень найсильніших нам не під силу. Та на перших змаганнях нам вдалось за кількістю медалей випередити Київську, Дніпропетровську, Одеську та Рівненську області, котрі вважались сильнішими. Нам вдалося здобути перше місце в першій групі найсильніших областей України. Команда аквапарку «Пляж» посіла перше командне місце, вигравши абсолютну першість серед дівчат та хлопців. Також на нещодавніх змаганнях у Броварах серед юніорів (старші 16 років) здобули перше командне місце в групі 2 і також здобули право на підвищення в класі. Георгій Лукашев на тих змаганнях встановив рекорд України у запливі 400м комплексом (4:34.35) серед старших суперників та у комплексі на 200м (2:11.34) у своїй віковій категорії.

Скільки дітей зараз займається плаванням у Львова зокрема та загалом у області?

Колись ми проводили обчислювання, які довели, що за рік в аквапарку «Пляж» навчалось плаванню приблизно десять тисяч дітей. Головна ідея нашої місцевої федерації – популяризація плавання. Якщо всі люди почуватимуться комфортно на воді та отримуватимуть задоволення від цього, то я вважатиму нашу роботу успішною. А точні цифри тут назвати неможливо.

Яка ситуація з дорослим плаванням у місті?

Тема дорослого плавання у Львові чи, скажімо, в інших містах України відверто не з приємних. Особисто я сподіваюся, що ті діти, котрі зараз займаються у нас, залишаться у Львові та через декілька років зможуть боротися за найвищі місця на серйозних змаганнях. Є у нас декілька спортсменів і є представниця збірної України на відкритій воді – Марина Кирик, яка чудово виступала на останньому чемпіонаті України на відкритій воді в Одесі. В юнацькі збірні України уже запрошують Марію Городню та Георгія Лукашева.

Трохи краще з ветеранським плаванням та паралімпійцями. Серед них є чемпіони Європи та Світу, переможці клубних міжнародних змагань. Варто рівнятись на представників з Дніпра та Києва, які зараз є найсильнішими в Україні. Будемо виправляти цю ситуацію, адже Львівщина заслуговує на свого представника у головній команді країни.

Які загалом перспективи у спортсменів, котрі демонструють результати на юнацькому та юніорському рівні?

На жаль, для нашої держави, велика ймовірність того, що в майбутньому ці імена приноситимуть нагороди іншим країнам. У нас немає добре поставленого тренувального процесу, відсутня на належному тренувальна база. Якщо покращити умови для талановитих дітей, то й результати зразу підуть вверх навіть на міжнародних змаганнях. Особисто я б хотів бачити перспективних львівських спортсменів і надалі під українським прапором, представляючи наше місто. Вже після перших вдалих виступів знаю, що ними цікавляться інші провідні школи плавання України. Не виключаю ймовірності інтересу з інших країн.

Чи можна втримати найкращих плавців у Львові та що для цього потрібно?

Однозначно так. Це, щонайменше, забезпечить хорошу конкуренцію та покаже, що ми цінуємо власних вихованців. Та ж сім’я Георгія Лукашева практично живе біля басейну: постійно цікавляться станом справ, почергово приходять на тренування разом з сином. Залишити цього спортсмена у себе, забезпечити йому належні умови - означає проявити повагу до всіх людей, котрі долучились до професійного становлення плавця.

Все ж раніше у нас були Олімпійські медалі Клочкової, Силантьєва та інших, а тепер за успіх вважається вихід у фінал…

Ви знаєте, увесь світ і так дивується як наші спортсмени можуть взагалі боротись за найвищі місця на Олімпійських та Паралімпійських іграх, Чемпіонатах світу з такими тренувальними можливостями. Погляньте на спортсменів з Франції, Великої Британії, Китаю, Німеччини чи тієї ж Росії. Там спортсменам влаштовують абсолютно все, у нас же на перше місце виходить бажання самої людини. Виїжджаємо на ентузіазмі, бажанні відстояти честь України.

Чи доводиться Вам самотужки підтримувати спортсменів?

Намагаюсь допомагати, якщо є можливість. На жаль, усім допомогти не можу, адже фінансування нашого виду спорту, як і багатьох інших, не надто хороше. Фактично в Україні фінансується на належному рівні 3-4 види, коли їх більше сотні.

Чи трапляються переходи з плавання у інші види спорту? Співпрацюєте з іншими федераціями?

Розповім про водне поло. Головне у ньому – вміти плавати, без цього ніяк. Тому напівжартома кажу, що ми – кузня талантів львівських ватерполістів (сміється). Вітаю команду «Динамо» Львів, зокрема її президента Олександра Свіщова, тренерський штаб, усіх гравців та вболівальників, яка вчергове стала чемпіоном України. Без допомоги львівської школи плавання тут не обійшлося. Також нашими вихованцями поповнюються секції стрибків у воду. Між собою хлопці говорять жартуючи, що туди йде той, хто не навчився добре плавати (сміється).

Тренерський склад відповідає найвищим цілям, які стоять перед Львівщиною у плаванні?

Ситуація складна. Минулого місяця проводили семінар, де були присутні чимало тренерів. Ознайомили їх з найновішими правками у правилах. Отримали від них позитивні відгуки. В цілому ж працюємо над тим, щоб збільшити кількість суддів, тренерів, а з ними й масовість цього виду спорту на Львівщині. Також розвиваємо такий напрямок, як плавання на відкритій воді. Ось нещодавно на чемпіонаті України в Одесі студентка ЛДУФК Марина Кирик (тренери Ржепецький О. та Шевчук А.) здобула «бронзу» та «срібло» на дистанції 10км та 5км відповідно. Також на цьому турнірі Львівську область представляли Маркіян та Ксенія Стадницькі, яких тренує їхній батько.

Які змагання щорічно організовує федерація плавання?

Щороку є ветеранські змагання.  Нещодавно була розмова про те, щоб провести в нашому місті клубний чемпіонат України з плавання. До слова, на змаганнях юніорів, які відбувалися у Броварах, представники клубу аквапарку «Пляж» стали першими. Том  можемо й тут сподіватися на позитивний результат. На змаганнях «Ліги плавання», які проводили у Львові вперше, було близько 700 учасників. Чемпіонати області проводимо досить часто, не менше п’яти разів на рік. Це є можливим не в останню чергу завдяки хорошій якості басейнів в аквапарку «Пляж».

На фото: Андріян Гутник нагороджує одного з найперспективніших плавців Львівщини Георгія Лукашева

Назар Мартинюк, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ