Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Safe Place - безпечне місце для внутрішньо переміщених осіб

“Safe Place” (“Безпечне місце”) - простір для внутрішньо переміщених осіб у Львові. Місце натхнення та сили, освіти та відпочинку, родинної атмосфери та особистісного розвитку.

Фото з Facebook сторінки Safe Place

Детальніше про особливості роботи “Safe Place”, організацію безпечного освітньо-відпочинкового середовища для дітей з прифронтових територій та ВПО, їхню соціально-психологічну підтримку, дізналось Гал-інфо. 

Організація “Безпечного місця” у Львові

Засноване у січні 2023 року, “Безпечне місце” спершу функціонувало як прихисток для внутрішньо переміщених осіб. Залишатись можна було на кілька днів або тижнів, адже приміщення облаштували для забезпечення усіх базових потреб: зручні ліжка та гарячий душ, організована кухня та затишна вітальня, а на випадок повітряної тривоги - укриття. 

Сім’ї залишались у “Безпечному місці” на різні терміни. Хтось продовжував свій шлях за кордон, хтось одразу знаходив власне житло. Проте майже кожен потребував допомоги в адаптації у новому місці. Для цього у просторі почали працювати фахівці з психологічної, соціальної та юридичної підтримки. 

Директорка шелтеру Вікторія Бобринок розповідає, що більшість їхніх працівників теж є внутрішньо переміщеними особами, як і вона. До початку повномасштабної війни вона проживала у м. Токмак (Запорізька область), яке зараз тимчасово перебуває під російською окупацією. 

“Насправді є декілька причин, чому ми вирішили, що працівники прихистку повинні теж бути переселенцями. По-перше, це дає можливість самим переселенцями заробляти кошти. По-друге, це дозволяє людям відчувати себе “своїми” серед “своїх”, бо ми в той чи інший спосіб пережили однакові події, окупацію, фільтрацію, втрати…” - зазначає Вікторія Бобринок. 

Влітку 2023 року попит на тимчасовий прихисток почав спадати, а тому “Безпечне місце” розпочало процес трансформації. Сьогодні шелтер функціонує у форматі культурно-просвітницького простору для переселенців та дітей з прифронтових міст.

“Взимку ми приймали групу дітей з Бахмута. Спільно з командою міської ради ми показували Львів, який він відкритий і щирий до всіх. В очах малечі було стільки радості і задоволення, що ми зрозуміли: треба організовувати табори саме для дітей. А умовою для донорів було те, щоб табори повинні бути не просто для дітей-ВПО, а саме для дітей з прифронтових територій”, - розповідає директорка. 

Фото з Facebook сторінки Safe Place

Освітньо-відпочинкові табори для дітей

Влітку 2023 року з ініціативи міжнародного благодійного фонду “Альянс громадського здоров’я” команда шелтеру провела 6 змін “Безпечного табору”. Долучились до них діти із Гуляйполя, Запоріжжя, Мелітополя, Світлодарська та Токмака. У рамках цього проєкту маленькі гості мандрували Львовом, відвідували заклади вищої освіти, брали участь у пізнавальних майстер-класах та освітніх лекторіях, тренінгах. 

Зараз команда “Safe Place” розпочала організацію профорієнтаційних таборів для дітей-ВПО та сиріт у рамках програми фонду “Deeds4kids” - “Ким я хочу бути? Сучасні креативні професії”. З жовтня 2023 року до сьогодні відбулись вже 5 заїздів табору “Creative IT Professions”. За словами Вікторії Бобринок, діти сьогодні особливо зацікавленні у вивченні сфери комп’ютерних технологій, а тому перші табори орієнтовані на такі напрями, як “Основи графічного дизайну” та “Game Development”. Команда планує також запроваджувати курс по роботі зі штучним інтелектом. 

“Зараз відповідно до нашої потужності ми можемо залучати до одного табору максимум 15 дітей. Спершу тривалість заїздів була 10 днів. Але ми зрозуміли, що трохи заважаємо навчальному процесу. Як освітянка [пані Вікторія - директорка школи, - ред.], я усвідомлюю, що так, дітей треба приймати, профорієнтувати. Але під час освітнього процесу не слід їх виривати з нього на тривалий час”, - пояснює Вікторія Бобринок.

Перед тим, як приїжджати до табору, діти проходять вдома в дистанційному форматі профорієнтаційний тест. За його результатами керівники визначають, які професії можуть зацікавити дитину, які у неї є нахили та здібності, в яких напрямках краще працювати. 

Сам навчальний процес у таборі є структурованим: зранку діти опановують hard skills, тобто технічні, фахові вміння з відповідної IT-галузі, ввечері працюють над розвитком своїх soft skills - покращують комунікаційні та лідерські навички, засвоюють особливості ефективної роботи в команді тощо. А протягом дня школярі беруть участь в екскурсіях містом, зокрема відвідують різні установи Львова, вищі навчальні заклади, музеї та приватні компанії (часто IT-технологій відповідно до спрямування табору).

Фото з Facebook сторінки Safe Place

Соціально-психологічна робота з ВПО

Через російське вторгнення безліч шкіл, які перебувають на окупованій території, змушені працювати у дистанційному форматі з інших міст. “Токмак, Мелітополь, Бердянськ - вони всі онлайн. Адміністрації їхніх шкіл виїхали до Запоріжжя або інші міста. Виходить, що діти не лише в стресі виїжджали, живуть в прифронтовій зоні, то ще й навчаються у 4-ох стінах вдома. І тоді вже я міркую, як мама двох дітей та освітянка… Їх потрібно трохи розважати, забирати від того страхіття, до якого вони, на жаль, звикли”, - пояснює Вікторія Бобринок. 

Мета дитячих таборів у “Safe Place”, окрім профорієнтації, - робота з покращення соціального та психологічного стану дітей. Під час таборів із дітьми працює психологиня, яка через групові заняття, інтерактивні вправи, мистецьку терапію залучає їх до активної взаємодії один з одним. Діти отримують можливість відновити сили у безпечному місці, відчути себе емоційно захищеними, а це, відповідно, сприяє їхній соціально-психологічній реабілітації. 

“Щодня протягом усього табору діти беруть участь в ранкових та вечірніх бесідах у колі. У нас є м’яка іграшка у вигляді песика - Хабукі, яку вони у процесі своїх розповідей передають один одному. У ці миті діти розповідають про свої емоції, який у них настрій, що вони очікують від сьогоднішнього дня. Такі ранкові і вечірні кола зміцнюють комунікацію між дітьми. Вони відкриваються, проговорють свої травми, очікування, бажання, діляться мріями”, - розповідає Вікторія Бобринок. 

Окрім цього, кожна дитина отримує особистий щоденник, у якому також занотовує свої емоції від табору, який у неї настрій. А також може поділитись у ньому власними спостереженнями та побажаннями. 

Фото з Facebook сторінки Safe Place

Міжтаборова діяльність “Безпечного місця” 

“Безпечне місце” - це не лише простір для проведення таборів для дітей-ВПО, але й переселенський хаб, у якому можна відвідувати культурно-просвітницькі, освітні події. Вікторія Бобринок зазначає, що тематику заходів визначають відповідно до запиту внутрішньо переміщених осіб. 

Наприклад, 19 жовтня 2023 року у “Safe Place” відбулась інформаційна сесія з мінної небезпеки, яку переселенський хаб проводив спільно з Львівським Товариством Червоного Хреста. Багато людей сьогодні прагнуть повертатися додому на деокуповані території, аби забрати речі, документи або ж вже залишитись там. Проте часто домівки можуть бути заміновані, а тому перед дорогою важливо ретельно ознайомитись з алгоритмом дій при виявленні вибухонебезпечних пристроїв. 

Лекція з цифрових державних послуг, майстер-клас з малювання на полотні, книжковий клуб із психологом, акустичні концерти Зіновія Карача та Юлії Майбороди - ініціатив у “Безпечному місці” пропонують безліч. Внутрішньо переміщені особи можуть обирати для себе події як для відпочинку та емоційного розвантаження, так і для самоосвіти, розвитку правової грамотності та соціальної інтеграції у громаду.

Про усі події організатори повідомляють на офіційній сторінці хабу у Facebook: “Safe Place”. Відвідувати заходи можуть усі охочі за попередньою реєстрацією. 

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ