Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Блиск і сірість Трускавця

Щороку кількість тих, хто хоче оздоровитися у знаменитих санаторіях Трускавця, перевищує населення міста-курорту у кілька разів. Здається, цього достатньо, щоб перетворити його на український Баден-Баден – сучасне, процвітаюче і красиве місто, у якому мешкають задоволені життям люди. Та виявляється, проблем у трускавчан не перелічити: розбиті дороги, діряві дахи будинків, неефективне комунальне господарство та кількарічне протистояння влади і мешканців.

 

Такі висновки напрошуються після звіту міського голови Трускавця Лева Грицака, який він склав перед громадою минулого тижня. За його словами, торік реалізація продуктів і послуг становила 75,6 мільйона гривень. Порівняно з попереднім роком цей показник зменшився на 10,9 млн грн. Значить, криза наклала свій відбиток на економіку міста. Загалом, повідомив Лев Грицак, у Трускавці зареєстровано 721 юридична особа та понад дві тисячі фізичних осіб-підприємців. І до всіх до них влада намагається бути турботливою та уважною…Навіть працює єдиний реєстраційний офіс.

 

Натомість, на думку підприємців, ця турбота наскрізь фальшива. Судіть самі. Торік влада Трускавця не стала підвищувати один з місцевих податків для підприємців з 70 до 100 гривень, нібито щоб зменшити навантаження в кризовий рік. Водночас у торговому центрі ТзОВ «Славутич», третина якого належить дружині міського голови Галині Грицак, вартість оренди торгових площ зросла у два з половиною рази, з 400 до 1000 гривень, – говорить підприємець міста Леся Дітик. За її словами, для бізнесу різниця у 30 гривень була б не суттєвою, до того ж це додаткові надходження до міського бюджету. А підвищення у 600 гривень б’є по кишені. «Таким чином завдали збиток і міському бюджету, і підприємцям, але збільшили заробітки ТзОВ «Славутич», – додала вона.

 

Її підтримав і місцевий журналіст Руслан. «Місто в занепаді. Підприємцям підняли оренду у два з половиною рази. А тому якщо у Трускавці подорожчають продукти, знайте, що винною у цьому є родина Лева Грицака», – заявив він.

 

Лев Грицак визнав: він і справді був ініціатором того, щоб не посилювати податковий тиск на підприємців, адже вони і так через кризу опинилися у скруті. А щодо торгового центру «Славутич», то його дружина начебто жодного стосунку до встановлення ціни оренди площ не має, їй належить лише кілька магазинчиків з промисловими товарами.

 

Далі завели мову про міську господарку. Отож, торік у житлово-комунальне господарство Трускавця було вкладено 4 408 тис. грн бюджетних грошей. З них саме 4 мільйони вклади в благоустрій міста, решта – у ремонт житлового фонду. Лев Грицак перелічив досягнення господарки за минулий рік: відремонтували дороги і тротуари, заасфальтували проходи між будинками, відремонтували котельню лікарні, реконструювали житлові будинки, освітили курортний парк, привели до ладу сходи санаторію «Весна», на які постійно нарікали відпочивальники, встановили на двох будинках шатрові дахи, розширили графік подачі води, встановили урни.

 

Втім, не всі трускавчани вважають таке господарювання міського голови досягненням. «Ви запустили місто. Дороги жахливі, будинки облуплені, дахи протікають», – скаржиться мешканка вулиці Мазепи.

 

«Наша вулиця забута Богом. у нас жаливі дороги і не працює світлофор. Діти, пенсіонери не можуть безпечно перейти вулицю. Ми за свої гроші засипали щебенем найбільшу яму, а комунальники приїхали і його забрали. Люди мусять ходити в гумаках», – скаржиться пані, що проживає на вулиці Сагайдачного.

 

«У Трускавці заасфальтували внутрішньоквартальні дороги всюди, окрім вулиці Івасюка. А коли я намагався добитися, щоб Івасюка заасфальтували також, зробили лише дорогу біля будинку №19. Зробили з дуже цікавим формулюванням – бо там мешкає моя мама. Це взагалі абсурд», – обурюється депутат міської ради від «Нашої України».

 

«У звіті Ви сказали, що дахи відремонтовано на 100 %, але це не так, на Сагайдачного течуть дахи у багатьох будинках», – додав інший депутат міської ради Юрій Яворський.

 

Міський голова виправдовується: вулицю Сагайдачного не ремонтували, бо чекали обіцяних грошей з Києва, а стосовно дахів та інших комунальних проблем, місто і так робить, на його думку, все можливе.

 

Нагадали міському голові і про оборудки з нерухомістю. «Ви продали наш гуртожиток разом з людьми, що у ньому мешкали», – обурюється голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, раніше гуртожитку на вулиці Сагайдачного, колишня працівниця санаторію «Дніпро-Бескид».

 

За словами голови об’єднання та інших мешканців гуртожитку, свого часу підприємство Буджитлосервіс, якому належав будинок, збанкрутувало. Керуючий санацією за сприяння міського голови ухвалив рішення продати гуртожиток фірмі «Консул», а людям пропонували викупити свої помешкання вже у нового власника за ціною 600 доларів за квадратний метр.

 

У Лева Грицака своя версія подій: «Мешканцям пропонували компромісний варіант. Інвестор забирає допоміжні приміщення, надбудовує мансардний поверх, будує на території гуртожитку ще один будинок. Ми за свої гроші ремонт зробили, хоча не мали права, і у нас потім були проблеми з податковою».

 

Мешканців, втім, на компроміс не погодилися. І, як додав Юрій Яворський, врешті довели своє право на житло у судах.

 

На останок трускавчани зачепили питання етики й моралі. Мешканка міста дорікнула Леву Грицаку за гучне святкування Дня авіації та космонавтики. Саме того дня, нагадала вона, у сусідній Польщі відбувався похорон Президента країни Леха Качинського та його дружини Марії Качинської , які трагічно загинули в аварії літака.  На закид мешканки міський голова відповів, що сумує з приводу трагедії і скерував телеграми до всіх міст-побратимів Трускавця у Польщі. Однак, не міг скасувати свята, яке готувалося півтора місяця.

 

Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що аналогічний звіт Лев Грицак склав і перед депутатами Трускавецької міської ради. 18 депутатів визнали його роботу незадовільною, ще 15 – задовільною. Відтак, каже депутат Яворський, на «трійку» мер не витягнув, але для того, щоб оставити йому «незадовільно», бракнуло голосів. Юридичних наслідків для Лева Грицака таке голосування наразі не матиме, однак може стати приводом задуматися над майбутнім.

 

Ірина Сиривко, Львів-Трускавець.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ