Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська Гра престолів: Битва за Ратушу стартувала

21 липня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. Для багатьох політиків ці вибори стали стартом кампанії місцевих виборів.
фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Багато із тих, хто випробовував свої сили на мажоритарних округах, очевидно, спробують поборотися за посаду міського голови Львова. Тим більше, що місцеві виборів можуть відбутися вже восени цього року.

Нагадаємо, як повідомляли раніше, Офіс президента розглядає можливість проведення дострокових місцевих виборів.

Ще 21 липня президент Володимир Зеленський у виборчому штабі своєї партії "Слуга народу" сказав: "Сьогодні можна розслабитися нашій команді ,але не дуже сильно, тому що завтра зранку треба працювати. Стосовно місцевих виборів: не розслабляйтесь".

Отож, спробуємо сформувати список тих політиків, які, ймовірно, будуть балотуватися на посаду міського голови Львова.

Реанімувати "Самопоміч"

Найголовніша інтрига – чи буде балотуватися на четвертий термін діючий міський голова, лідер "Самопомочі" Андрій Садовий.

Варто зазначити, що для його політичної партії "Об’єднання "Самопоміч" позачергові парламентські вибори завершилися повним фіаско. На мажоритарних округах у Львові партія навіть не набирала 5% і не змогла потрапити хоча б у п’ятірку лідерів електоральних симпатій.

На Львівщині його політична сила набрала лише 2,84% голосів. По Україні ця цифра ще сумніша – 0,62%.

Андрій Садовий вже неодноразово заявляв про те, що балотуватися на посаду міського голови не буде. Якщо не Садовий, то хто з його оточення зможе його замінити?

У експертному середовищі обговорюють кандидатуру заступника Садового – Андрія Москаленка, який балотувався по окрузі №115 (Сихів) і програв. Також обговорюють кандидатуру ще одного соратника Садового – Андрія Шевців. Він був керівником фракції "Самопоміч" у Львівській міськраді. На виборах 21 липня також програв на окрузі №117, що у Львові.

Чи зупинили Свободу?

Одвічні опоненти Андрія Садового – ВО "Свобода" також зазнали поразки на дострокових парламентських виборах, хоч їхній результат виявився значно кращим за результат "Самопомочі". На Львівщині вони зуміли набрати 5,46% голосів.

Нагадаємо, що восени 2015 року кандидатом від "Свободи" на виборах мера був Руслан Кошулинський, який тоді програв Андрію Садовому. Не виключено, що Кошулинський знову спробує поборотися за посаду очільника міста.

Ще одним реальним кандидатом від націоналістів є Юрій Михальчишин – екс-народний депутат, який на цьогорічних парламентських виборах показав високий результат і став другим на виборах по округу №115 (Сихів).

Почутий "Голос"

Великий шанс на перемогу мають кандидати, які йтимуть під брендами політичних сил, які на парламентських виборах здобули високі результати на Львівщині.

Йдеться про переможця виборів на Львівщині – політичну партію "Голос" Святослава Вакарчука. Нагадаємо, що партія у Львівській області набрала 23,09%, а це 234 732 голосів виборців.

Від цієї політичної сили балотувався на окрузі №117 Ярослав Рущишин, який переміг із результатом 25,12% і став нардепом. За попередньої інформацією він також має намір позмагатися на виборах мера Львова.

Ймовірно, на вибори піде і Тарас Чолій, який також балотувався від "Голосу" в одному із округів у Львівській області, але програв. Нагадаємо, що Тарас Чолій очолює фракції "Української галицької партії" у Львівській міській раді.

Про свою можливу участь у виборах мера Львова на Facebook натякнула активна депутатка Львівської міської ради від "Української галицької партії" Юля Гвоздович, яка на цьогорічних виборах хоч і не балотувалася, але працювала в команді "Голосу". На своїй сторінці у соцмережі вона цікавилася у читачів, чи готові вони підтримати жінку на виборах мера.

Чи є шанс для ЄС?

Наразі невідомо хто балотуватиметься на цю посаду від партії Петра Порошенка "Європейська Солідарність". Одним із тих, хто міг би здобути перемогу, незважаючи на поразку у Львівській області на парламентських виборах, експерти називають Олега Синютку.

Нагадаємо, що на позачергових парламентських виборах на Львівщині ЄС посіла третє місце із результатом 19,87%.

Стосовно Олега Синютки, то він спершу був правою рукою Андрія Садового, перебуваючи на посаді його першого заступника, а згодом очолив Львівську ОДА та потрапив до партійного списку "Європейської Солідарності". За результатами виборів Олег Синютка став народним депутатом, тому невідомо, чи буде він повертатися до господарки міста.

На парламентських виборах партія підтримувала кілька кандидатів у нардепи, які програли вибори.

Серед них мер м. Винники Володимир Квурт, який балотувався по округу №115 (Сихів) і посів третє місце.

Також, ймовірно, балотуватиметься екс-народна депутатка Оксана Юринець, яка на цьогорічні вибори йшла, як самовисуванка і програла на окрузі №117. Її обійшов кандидат від "Голосу" Ярослав Рущишин.

Нагадаємо, що Оксана Юринець у 2015 році балотувалася на посаду міського голови Львова, але програла.

Чи роз’єднаються об’єднані

На позачергових парламентських виборах партія "Громадянська позиція" об’єдналася із "Громадським рухом "Народний контроль", але це не допомогло їм набрати потрібної кількості голосів. На Львівщині об’єднаний бренд отримав лише 2,67% підтримки.

У 2015 році від "Громадянської позиції" невдало балотувався Володимир Гірняк, який зараз працює заступником голови Львівської облради. Цього року він брав участь у виборах по окрузі № 120, але програв. 

Тоді ж лідер "Народного контролю", екс-нардеп Дмитро Добродомов також балотувався на мера, але програв.

Значно більше шансів на перемогу має керівник фракції "Народний контроль" у Львівській міськраді Валерій Веремчук, який цього року балотувався на окрузі №116 у Львові і посів четверте місце.

Самовисуванці

Очевидно, що на вибори піде й екс-нардеп Михайло Хміль, який в якості самовисуванця балотувався на окрузі №115 і прийшов до фінішу сьомим.

Ще один колишній нардеп, який цього року не йшов на вибори, але якого називають ймовірним кандидатом на посаду мера Львова – Ігор Васюник. Варто зазначити, що він балотувався на цю посаду і у 2015 році.

Одним із кандидатів на мера також називають депутата Львівської міської ради від "УКРОПу" Ігоря Зінкевича. Він невдало балотувався на цю посаду у 2015 році, а також брав участь у цьогорічних виборах. На окрузі №116 у Львові він посів шосте місце.

Безлика "Батьківщина"

Наразі невідомо кого на вибори міського голови висуватиме політична партія ВО "Батьківщина". На позачергових парламентських виборах у Львівській області партія посіла четверте місце із результатом 9,44%. Однак, ця політична сила не представлена у Львівській міській раді і яскравих політичних лідерів у Львові в "Батьківщини" нема.

ЗЕ, або Ноунейми

Ще однією інтригою є й те, кого на виборах міського голови Львова підтримає провладна партія "Слуга народу". Можливо ця політична сила висуватиме власного кандидата. Тут варто нагадати, що на Львівщині, за результатами виборів до парламенту,  "Слуга народу" посідає друге місце. Партія отримала 22,03%, а це 224 007 голосів виборців.

Можливо на мера Львова "Слуга народу" запропонує Катерину Шубку, яка балотувалася на окрузі №115 у Львові, але фінішувала четвертою.

Зважаючи на хайп та підтримку виборцями самого бренду, виглядає так, що будь-який ноунейм від цієї політичної сили, або ж від партії "Голос" має цілком реальні шанси перемогти у боротьбі за Ратушу.

Найдорожча соціологія: Якою може бути нова Львівська облрада

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ