Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Акціонери банку власним коштом повертають вкладникам депозити

У квітні 2016 року Нацбанк України визнав «Юнісон банк» неплатоспроможним і ввів його тимчасову адміністрацію. Такі дії в НБУ пояснили непрозорістю структури власності установи. Зараз акціонери банку прийняли рішення вперше в Україні повертати вкладникам депозити за власні кошти.

Про це журналісту Гал-інфо розповів керівник львівського відділення «Юнісон банк» Кирило Велга.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/3

За його словами, банк на момент введення тимчасової адміністрації існував вже три роки, був прибутковим і встиг залучити у Львові близько тисячі вкладників. Акціонери банку вважають рішення НБУ політично вмотивованим і зараз активно відстоюють свою позицію в судах. Поки розгляд справ триває, акціонери  вирішили повертати вкладникам депозити за рахунок власних коштів.

«Банк власними силами виплатив усім вкладникам обіцяні Фондом гарантування вкладів по 200 тисяч гривень кожному вкладнику. Фінансові показники банку дозволяють йому розрахуватись із вкладниками на суму навіть вищу ніж 200 тисяч гривень. На сьогодні акціонери прийняли рішення задовільнити всі вимоги фізичних осіб щодо повернення вкладів. Акціонери повертають це власним коштом, розуміючи, що вкладники фактично стали заручниками ситуації. Поки ідуть судові процеси, а вони у нас тривають зазвичай досить довго, люди вже понад рік не можуть скористатись своїми грошима», - пояснює Кирило Велга.

Цікаво, що на момент виникнення конфлікту з НБУ банк виконував і нині продовжує виконувати всі нормативні показники. Однак за умови адміністрування можливості банку є значно обмеженими, зокрема, установа не може надавати своїм клієнтам весь спектр визначених послуг.

Разом з тим, «Юнісон банк» не лише продовжує отримувати прибутки, але виконує свої зобов’язання перед вкладниками. Усього з моменту введення тимчасової адміністрації, банк  виплатив понад 118 млн. грн., що становить 99,5% від загальної суми всіх вкладів, гарантованих фондом. Крім того, за рахунок власних коштів акціонерів виплачено понад 2,3 млн. грн.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/3

«Звичайно, є питання повернення довіри до банку. Але, на мою думку, акціонери своїми діями вже довели, що банку можна довіряти», - наголошує керівник львівського відділення «Юнісон банк».

Як розповів журналісту Гал-інфо один із клієнтів банку Олександр Сидоренко, до втручання НБУ банк виконував свої зобов’язання перед вкладниками вчасно і без додаткових ускладнень.

«Я є вкладником банку з 2014 року. Нас завжди облуговували згідно з усіма вимогами і на дуже високому рівні, аж доки тут не ввели тимчасове адміністрування. У квітні 2016 року, за два дні до конфлікту з НБУ, ми вклали у банк значну суму коштів, одержану від продажу квартири. Наші гроші були фактично заморожені, і ми опинились у дуже скрутному становищі. Через це ми були змушені звернутись до суду. Розгляд справ затягувався, як нам казали, через завантаженість суду. Тому акціонери пішли нам на зустріч і самостійно повернули вклад. Я дуже вдячний їм за такий крок і хочу продовжувати нашу співпрацю», - запевняє пан Олександр.

На думку адвоката Ярослава Мазура, ситуація, коли акціонери банку змушені за власний рахунок повертати вкладникам депозити, є безпрецедентною.

«Законодавство України дає можливість Нацбанку України визнавати будь-який банк неплатоспроможним, навіть якщо фактично банк є фінансово стабільний. Така ситуація створює проблеми для вкладників банку. Для того, щоб повернути кошти, вони можуть звертатись у Фонд гарантування вкладів. Сума повернення вкладу складає максимум 200 тисяч гривень. Законодавство фактично не дає іншої можливості повернути кошти. Така позиція акціонерів банку «Юнісон» - це перший випадок, який я зустрічаю у своїй юридичній практиці», - підсумовує адвокат.

Довідка.

Нагадаємо, як повідомляли Українські новини (https://ukranews.com/ua/news/425871-yunison-obicyaye-vyplatyty-vklady-kliyentam-za-rakhunok-vlasnykh-koshtiv-banku), НБУ визнав банк "Юнісон" неплатоспроможним у квітні 2016 року. На балансі банку залишається сума активів в розмірі майже 500 млн грн і найпотужніші технології банку.

Акціонери банку заявили, що вважають рішення про визнання його неплатоспроможним спробою рейдерського захоплення. Вони відзначають, що банк своєчасно і в повному обсязі надав до Національного банку всі необхідні документи, що розкривають структуру власності і акціонерів банку.

На думку акціонерів, регулятор відмовляв в узгодженні акціонерів без об'єктивних причин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ