Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чому не допоможуть маски і чим небезпечні антисептики: 12 запитань епідеміологу

У Львові, як і в Україні загалом, зважаючи на загрозу короновірусу COVID-19, люди вдаються до крайнощів. Наразі складно придбати маски та противірусні препарати.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Для того, аби розвіяти міфи, які викликають паніку і надмірно емоційну реакцію людей Гал-інфо поспілкувалося із відомим українським епідеміологом, професором,  доктором медичних наук, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталією Виноград.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про віруси та епідемії Наталія Олексіївна знає усе, адже входить у групу реагування експертів ВООЗ на біологічні загрози і свого часу вона була головним епідеміолог МОЗ України.

Ми поставили їй запитання, які є найактуальнішими зважаючи на загрозу короновірусу.

  • Що таке вірус?

Вірус – це спосіб існування матерії, яка займає проміжну позицію між живим і не живим, але він має свою стратегію існування на планеті. Має надзвичайно високий потенціал до мінливості і тим він є для нас непередбачуваним.

  • Чим відрізняється цей коронавірус від тих, які вже відомі людству?

Родина коронавірусів включає сім вірусів і вони між собою відрізняються за низкою ознак. Найперше – це структура організації вірусного геному і відповідно до того антигенних детермінант.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

  • Як захиститися від цього вірусу?

Як і від будь-якої вірусної інфекції. Необхідно дотримуватися рекомендацій і в сезони високої епідемічного ризику дослухатися до порад спеціалістів та максимально їх виконувати.

  • Яка різниця між обсервацією і карантином?

Це заходи стримування, які ми запроваджуємо під час епідемічних ускладнень і відрізняються вони обсягом і направленістю дій.

*Обсервація — це система заходів, спрямованих на попередження поширення інфекційного захворювання.

*Карантин - комплекс обмежувальних медико-санітарних і адміністративних заходів, спрямованих на попередження поширення карантинних інфекційних хвороб.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

  • Чи потрібно усім людям носити маски?

Нема потреби. Найоптимальніше носити маски тим людям, які мають ознаки захворювання. Найкраще такій людині перебувати за межами колективів і викликати сімейного лікаря.

  • Скільки часу придатна до використання одноразова маска?

Залежить від того, з якою метою та коли її вдягають і яка температура зовнішнього середовища. Загалом – дві години. Після цього її потрібно утилізувати.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

  • Чи є доцільним щеплення у сезон захворювання?

Для того, щоб утворився мінімальний захист потрібно хоча б два тижні. Зараз епідемічний сезон грипу вже завершується. Якщо людина належить до групи ризику, то варто робити будь-коли.

  • Хто входить до групи ризику?

Люди, які мають супутні хронічні захворювання, які супроводжуються виникненням імунодифіцитних станів і перенесення захворювання на грип може призвести до ускладнень.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

  • Чи допомагає "Оксолінова мазь"?

"Оксолінова мазь" належить до індукторів інтерферону. Використовувати її треба чітко за показаннями в інструкції і лише тоді, коли є потреба – висока імовірність ризику зараження. Варто враховувати особливості людини і дивитися чи немає алергічних реакцій.

*Інтерферони - клас низькомолекулярних глікопротеїнів, що виділяються клітинами організмів більшості хребетних тварин у відповідь на вторгнення чужорідних агентів, таких як віруси, деякі інші паразити та ракові білки.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

  • Для чого окуляри медикам?

Окуляри – це один із компонентів засобів індивідуального захисту. Очі є вхідними воротами для цілої низки збудників інфекційних захворювань. Люди, які мають високий ризик зараження, перебуваючи у зоні епідемічного ускладнення, або на дистанції високого ризику зараження, а це 1 метр від джерела інфекції, а навіть, потенційного ризику – це 1, 5 метри, тривалий час мають високий ризик зараження. Це обов’язковий елемент, яким потрібно користуватися, коли люди мають високі ризики. Ходити на вулиці в окулярах і масці немає сенсу.

  • Чи корисними є антисептики для рук?

Антисептики для рук, як і будь-які засоби захисту, можна використовувати перебуваючи в умовах, де неможливо у інший спосіб себе захистити в умовах ризику попадання на руки збудників. Якщо це буде супроводжуватися потраплянням на руки біологічних субстанцій, скажімо слизу, у якому міститиметься збудник, то використання антисептиків може лише погіршити прогноз оскільки антисептик призведе до зміни структури білка, який є у тих слизових виділеннях і стабілізує збудника. Тому, якщо ви знаєте, що  на руки потрапили небажані біологічні секрети, то руки найперше треба мити, а тоді брати антисептик.

Антисептики не є дуже бажаними для використання. Вони знищують і добру мікрофлору, яка нас захищає. Невідомо чи є на руках збудник, але те, що є добра мікрофлора – це 100%. Нащо ж наших друзів, які нас захищають, знищувати?

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

  • Чи варто приймати протизастудні засоби для профілактики?

Хіба не простіше вести здоровий спосіб життя, добре спати та їсти, обмежувати своє перебування в місцях потенційного ризику зараження. Навіщо надривати свою імунну систему тоді коли того не треба. Вона і так працює.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  • Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження;

Підготувала Анна Джунківська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ