Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чи ПРИВАТна Самопоміч Садового?

Ні для кого не секрет, що за часів Януковича Івано-Франківщину залишили за групою "Приват", адже там зосереджені важливі для них об`єкти, як-от, аеропорт чи ТК Буковель. І так виглядало, що інтереси групи тривалий час представляв екс-міський голова Яремча, а пізніше - голова ОДА Микола Палійчук. Після його відставки провідну роль відвели для директора ТК Буковель Олександра Шевченка, котрий після серії виборчих кампаній став народним депутатом України від Блоку Петра Порошенка - за квотою групи, до якої належав.
На фото: З ліва на право: Олександр Шевченко, нардеп БПП, Леся Федорук, підприємець, Олег Головенський керівник виборчого штабу Олександра Шевченка, Тарас Виноградник, керівник ГО Самопоміч в Івано-Франківську.

Його ж на останніх виборах до ВРУ приїздив підтримувати і міський голова Львова Андрій Садовий, хоча й відхрещувався від політичної підтримки та акцентував увагу на "роботі бізнесмена».

Після перемоги Шевченка в Івано-франківському мажоритарному окрузі, фінансово-промислова група «Приват», схоже, серйозно націлилась й на посаду міського голови. За деякою інформацією, крім окремої участі Шевченка у виборчій кампанії, продовжує розглядатись й сценарій узгодженого кандидата на мерство від «Солідарності» і «Самопомочі», чи висунення потрібного групі кандидата під одним з рейтингових прапорів.

З огляду на вибори до місцевих рад, які наближаються та не нещодавній конфлікт керівника групи з президентом шанси на висунення Олександра Шевченка під парасолькою БПП виглядають вкрай примарними. Власне, це питання лежить у двох площинах: важливість кількості народних депутатів, які підтримують групу «Приват» у ВРУ та стратегічна важливість бізнесу, який група має в регіоні.

З огляду на те, що ринок внутрішнього туризму в Криму закрився, ТК Буковель тільки збільшив власну капіталізацію. При цьому розмови про створення на базі Івано-Франківського аеропорта великого регіонального аеропорта для прийому великих вантажів також нарощують інтерес до регіону. Якщо ж говорити про кількість народних депутатів, яких пов’язують з групою «Приват», та складні для групи питання (УКРНАФТА, звільнення Коломойського), то для групи куди вигідніше виставити когось надійного та перевіреного часом - на мерську кампанію, ніж послаблювати власні позиції на рівні Верховної ради.

З можливих «надійних та перевірених часом» у пулі Шевченка є дві людини: Микола Палійчук (екс-голова ОДА, сьогодні депутат облради фракції "УДАР") та Богдан Лесюк, екс-нардеп обласної ради (був у фракції «Наша Україна»), колишній керівник обласної філії ПриватБанку, а згодом голова правління ПриватБанку Грузії (2009—2013 роки).

І в першому, і в другому випадку плюсом «приватівського» кандидата будуть напрацювання в місті Олександра Шевченка, мінусом – балотування від олігарха, мала впізнаваність та сумнівна слава у одного через скандали з роздачею гірських земель, а в другого - через відсутність помітної роботи на благо Франківська.

Перший вже тривалий час "промацує" місцеву Самопоміч, заславши в ряди її структур кількох наближених людей, а по рідному Яремче – поставив керівником організації рідну сестру.

Другий хоч активно й не фігурує в публічній діяльності ГО Самопоміч, проте через чинне керівництво організації намагається закріпити свої позиції та вигідно подати свою кандидатуру партійним босам.

Попри загальне мовчанні першим заговорив Шевченко, заявивши журналістам місцевого видання «Стик», що готовий підтримати будь-якого "нормального кандидата": "Якщо, наприклад, балотуватиметься Богдан Лесюк. Нормальний кандидат, який буде мати довіру жителів міста, то я звичайно підтримаю його."

Сам Богдан Лесюк своєї можливої участі в мерській кампанії не заперечує і активно форсує питання.
"Вибори міського голови мене цікавлять, як і загалом вибори представницького органу місцевого самоврядування. Що стосується міського голови – не буду приховувати, пропозиції мені надходять, я їх зважую... Не виключаю».

Отож, питання, яке турбує все більше людей: це все випадковість чи навмисно спланований «зелений коридор» для кандидата, якого узгодили всі зацікавлені сторони, щоб захищати потрібні групі інтереси? Кому і який регіон буде здано наступним? Виходить так, що антиолігархічна революція дала шанс новим силам сформувати себе та отримати рейтинг, який вміло купують старі політики та ставленики фінансово-промислових груп.

Ігор Довбня, Івано-Франківськ.

Фото зі сторінки у ФБ Олександра Шевченка. На фото (зліва направо): Олександр Шевченко, нардеп БПП, Леся Федорук, підприємець, Олег Головенський, керівник виборчого штабу Олександра Шевченка, Тарас Виноградник, керівник ГО Самопоміч в Івано-Франківську.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ