Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Де шукати роботу студентам?

Українські компанії найбільше вакансій для студентів пропонують в професійних сферах «Продажі», «ІТ/Телеком/Інтернет», HR та «Маркетинг/Реклама/PR». Згідно з дослідженням, яке провів Міжнародний кадровий порталом hh.ua, в січні цього року на одну вакансію для потенційних співробітників без досвіду роботи претендує 8 шукачів.

В докризовому 2008-му конкурс на одне робоче місце для студентів становив 3 резюме, а восени торік - 12,5. В Росії на одну «студентську» вакансію претендує троє шукачів.

У 2011-му найменше студентів хочуть бачити у виробництві та в освіті (по 1% вакансій), в сфері закупок, туризму, розваг та мас-медіа (по 2% вакансій для здобувачів без досвіду роботи).

Найбільш лояльними до шукачів без досвіду роботи є професійна сфера «Продажі» - в ній нараховується 17,5% всіх вакансій для студентів, зареєстрованих на hh.ua. 14,5% «студентських» вакансій припадає на «ІТ/Телеком/Інтернет», 13,9 - HR і 12% на сферу «Маркетинг/Реклама/PR».

Для порівняння, восени 2010 року найбільше вакансій студентам пропонували в страхуванні (30% вакансій для здобувачів без досвіду роботи), робочому персоналі (29%), адміністративному персоналі (22%), будівництві і нерухомості (22%) та в домашньому персоналі (20% ).

Характерним є те, що професійна область, яка восени 2010-го лідирувала в кількості «студентських» вакансій - страхування - на початку 2011-го опинилася серед аутсайдерів щодо кількості таких пропозицій, з результатом в 3% від усіх вакансій, зареєстрованих на hh.ua.

Натомість серед лідерів «студентських» вакансій опинилася сфера ІТ. Експерти Міжнародного кадрового порталу hh.ua пояснюють це тим, що в 2010 році українські компанії переживали кадровий голод на таких фахівців, і в 2011 році ця тенденція буде посилюватися. «Українські компанії готові брати на роботу студентів, навчати їх і давати перше місце робоче. Це значно дешевше, ніж залучати закордонних фахівців, чи переманювати спеціалістів», - стверджує Марина Маковій, генеральний директор Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Нагадаємо, що за підсумками минулого року C++ та PHP девелопери очолили список найбільш дефіцитних професій - на дві вакансії приходилося одне резюме. Відповідно, в рейтингу заробітних плат за 2010 рік ІТ-шники ввійшли в десятку, поступаючись лише топ-менеджерам.

«Починаючи з наступного місяця, студенти будуть особливо активними на ринку праці. На цей період припадають канікули, проходження практики, а у випускників - написання дипломних робіт. Суворі реалі студентського життя свідчать про те, що, як правило, в цей час вони ходять з протягнутою рукою по роботодавцях, відкидаючи навчання на задній план», - сказала Марина Маковій.

Стаття підготовлена за сприяння Міжнародного кадрового порталу

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ