Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Децентралізація – це доступна медицина

Президентська програма «Велике будівництво» має на меті будівництво не тільки доріг, а й об’єктів соціальної інфраструктури – шкіл, дитсадочків, медичних закладів.

Для будівництва останніх діє обласна державна програма «Доступна медицина», метою якої є наближення та покращення якості медичних послуг для кожного мешканця громад Львівщини.

На цей рік у Львівський області запланували введення в експлуатацію 43-х амбулаторій загальної, моно і групової практики та первинної допомоги в усіх новоутворених районах Львівщини. Вже в 17-ти з них будівництво завершилось. За даними Львівської облдержадміністрації, із них відкрили уже 15 амбулаторій. Також очікують відкриття амбулаторії в с. Вербляни Яворівського району та в с. Стрептів Кам’янка-Бузького району.

До кінця 2020 року заплановано ввести в експлуатацію ще 26 амбулаторій. Так, вже у вересні планується відкрити 4 амбулаторії в с. Либохора Турківського району, с. Бабина, с. Воютичі та м. Новий Калинів Самбірського району.

Не обійшлося й без проблемних об’єктів. На будівництві 8-ми амбулаторій доводилося розривати угоди із недобросовісними підрядниками. Наприклад, мали таку проблему у Вільхівцях Жидачівського району. З нового року роботи виконує нова компанія, все робить якісно і вчасно. Однак попередній підрядник досі не віддав невикористану суму авансу – 1,5 млн. грн. Зараз триває суд у цій справі. Це дуже важливе питання, адже на відкриття амбулаторії чекає понад 3 тисячі мешканців із 6-ти сіл, переважна більшість з яких вже встигли підписати декларації із сімейними лікарями.

Але є і приємні новини. Так, багато зроблено в обласному перинатальному центрі. Це буде медичний заклад європейського зразка. Тут вже закуплене нове медичне обладнання.

Також майже дві тисячі мешканців сіл Стрийського району отримали доступ до якісної медицини. Нещодавно у селі Долішнє відкрили амбулаторію первинної медичної допомоги. Лікарі амбулаторії надаватимуть медичну допомогу жителям п’ятьох навколишніх сіл, зокрема, с. Долішнє, с. Н.Лукавиця, с. В.Лукавиця, с. Горішнє, с. Смоляни. Заклад збудували в межах державної програми «Доступна медицина» за майже 6 мільйонів гривень. Десяту частину профінансував район, решта суми – з державного бюджету.

«Дотепер місцеві жителі не мали змоги отримати первинну медичну допомогу на місці. І були змушені їхати у Стрий, за 15 кілометрів. Дуже приємно, що завдяки нашим спільним зусиллям тепер вони зможуть тут на місці, в таких гарних умовах, отримати консультацію лікаря, зробити електрокардіограму, привести на огляд дітей, вакцинувати їх. Медики – терапевт і педіатр – зможуть користуватися сучасним обладнанням, а за потреби приїхати до хворого новим автомобілем. Щиро дякую місцевій громаді за ініціативу, підрядникам за якісну роботу. Амбулаторія повністю відповідає вимогам Національної служби здоров’я України», – заявив під час відкриття амбулаторії голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, який, до речі, за освітою – медик.

Максим Козицький

Як бачимо, державні програми «Велике будівництво» і «Доступна медицина» спрямовані в першу чергу на поглиблення реформи децентралізації. Адже успішна, міцна громада не може існувати без якісної та доступної медицини. Будемо сподіватися, що невдовзі настане час, коли громади Львівщини стануть заможними і зможуть самостійно будувати об’єкти соціальної інфраструктури на своїй території.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ