Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Довибори на Львівщині, або Злидні і демократія

16 січня треба надрукувати бюлетені на проміжні вибори до Львівської обласної ради, адже без них народний волевияв неможливий. Але цього замало, слід розписати увесь кошторис, а грошей - катман. Про це 15 січня під час засідання круглого столу, яке ініціював голова Львівської обласної ТВК Микола Щур, заявив сам ініціатор.

На засідання круглого столу прийшли представники ТВК, громадські активісти, чиновники Львівської ОДА та депутати Львівської обласної ради. Крім того, навідались і самі кандидати на довибори від різних політичних сил. Саме завдяки останнім дискусія переросла у безпредметну суперечку, зрештою, домовитись до чогось так і не владося.

Депутат Львівської обласної ради Оксана Юринець обставала за тим, що вибори на Львівщині повинні відбутися, адже Західний регіоні – це приклад демократичного урядування.

Натомість кандидати від політичних партій поспішали звинуватити когось у тому, що процедуру проведення виборів намагаються зірвати. Для себе вони знайшли винних – Львівська ОДА, Львівська обласна рада та Львівська обласна ТВК. Хоч остання, працюючи в межах чинного законодавства, у визначені законом терміни та із дотриманням усіх процедур провела всі можливі заходи, які можна було провести, не залучаючи до цього коштів.

Інша річ, що ТВК, згідно із законом повинна сформувати кошторис видатків на виборчий процес, але через те, що рішення про виділення коштів на проведення проміжних виборів не було, зробити цього вони не могли.

Варто також додати, що на засіданні круглого столу не були присутні ані голова Львівської ОДА Михайло Костюк, ані голова Львівської обласної ради Петро Колодій. Позицію депутатського корпусу представляв голова бюджетної комісії Ярослав Качмарик.

Заступник начальника департаменту фінансів Валентина Гарайко зазначила, що 7 млн грн на проведення виборів не могли передбачити у бюджеті, адже процедура його формування вже добігала завершення. коли ТВК звернулася до фінансового управління. Відповідно, вони, своєю чергою, зверталися до премєр-міністра Азарова та до ЦВК з проханням виділити кошти на проведення довиборів. Кабмін ще й досі не дав відповіді, а ЦВК пояснило, що згідно із законом кошти повинні бути виділені із місцевих бюджетів.

Начальник департаменту фінансів Олег Демків пояснив: «Я ще не стикався із тим, щоб вибори проводили коштом місцевого бюджету. Звичайно, що ми намагаємося знайти вихід з цієї ситуації, готуються певні пропозиції, але дати гарантії, що кошти вдасться знайти, я не можу. Якби держава дала нам додатковий ресурс, тоді можна було б говорити про це».

Валентина Гарайко зазначила, що наразі готується розпорядження про виділення 300 тис. грн на друк бюлетенів за рахунок резервного фонду обласного бюджету. Вона також додала, що варто переглянути програми та вирішити, які із них можна скоротити у фінансуванні.

Проте голова ТВК Микола Щур запевнив, що друк бюлетенів, коли не буде виділено усієї необхідної суми, – це гроші на вітер.

Голова бюджетної комісії обласної ради Ярослав Качмарик довить різко виступив з приводу виділення коштів із обласного бюджету.

«Для Львівської обласної ради найважливіше, щоб виборчий процес відбувся якісно та з максимальною явкою. Це нонсенс, щоб вибори не фінансувалися з державного бюджету», - зазначив він.

Пропозиція Качмарика полягала в тому, що проміжні вибори повинні не відбутися раз, другий, а на третій, значить, «дадуть 7 млн грн».

«Не треба здаватись і проводити вибори вже. Я хочу, щоб на вибори виділили 7 млн грн, і щоб вони відбулися якісно», - заявив Качмарик.

Він також додав, що відповідальними у цій ситуації є розпорядник коштів, а саме головне фінансове управління Львівської ОДА. Загалом Качмарик наголосив, що хоче як краще для людей.

«Якщо запитати у людей, чи хочуть вони на вибори виділити 7 млн грн… О, то я би хотів почути їхню думку з того приводу. До учора я думав, що вибори потрібні громаді, однак бачу, що вони дуже потрібні окремим людям», - зазначив він.

Далі він звернувся до Миколи Щура: «Будете здаватися, то будете вибори проводити по-львівськи, а далі будуть судові процеси. Раз не проведемо, другий, а на третій дадуть 7 млн грн».

Хтось із присутніх намагався пояснити голові бюджетної комісії Ярославу Качмарику, що вибори більше не фінансують з держбюджету, як це було раніше, адже тепер є нова норма, яка чітко горить про фінансування довиборів з місцевих бюджетів, але ці аргументи не подіяли: голова бюджетної комісії твердо стояв на своєму.

Від Львівської ОДА також пролунала пропозиція долучити до фінансування політичні сили, які хочуть братии участь у виборах, але голова ТВК пояснив, що таке залучення ніщо інше як корупція і суперечить законам України.

«Відповідно до норм чинного законодавства ми не зможемо забезпечити друку запрошень на вибори, (а вони є вкрай необхідними, адже ДВК були укрупнені. - ред), та інформаційних плакатів. Окрім того, виборців варто поінформувати про зміну місця ДВК. Якщо гроші виділять лише на друк бюлетенів, то ми зайдемо у глухий кут. Це не вихід виділити 300 тис грн, а потім дошуковувати кошти на зарплату членам ДВК та інші витрати. Як розвести бюлетені? Ми повинні скласти загальний кошторис, а не лише кошторис на друк бюлетенів», - пояснив Микола Щур.

Один із кандидатів Остап Стахів дорікнув Костюку, що той не прийшов на засідання круглого стола та озвучив пропозицію, де знайти гроші, а семе «зняти з відпусток керівників управлінь Львівської ОДА».

Таку пропозицію зустріли сміхом та вигуками: «Ага! Зараз!»

Натомість регіонал Олександр Туісов провину за зрив виборів переклав на Львівську обласну раду та пристрастно подискутував з цього приводу з депутаткою Оксаною Юринець.

Екс-депутат Львівської облради Ростислав Новоженець заявив, що відповідати будуть усі, і він про це подбає. Від нього дісталося і народним депутатам.

«А де ж міжфракційна группа «Львівщина», яку організували народні депутати. Чому вони не прийшли? То вони так дбають про свій регіон?», - вигукнув Новоженець.

Микола Щур розповів, що на Львівщині порівняно з усіма іншими регіонами, особлива ситуація, адже тут вивільнилося найбільша кількість округів, а саме 7. В інших област вивільнилось 1-2 округи, тому кошти там знайти легшее.

Представник ЛОГО КВУ Орест Данчевський нагадав, що в будь-якому випадку, чи відбудуться вибори чи ні, але кошти із зарплат членів ДВК повинні надійти у пенсійний фонд.

«Це, фактично, буде прихований борг членам ДВК та заборгованість перед пенсійним фондом. Миколо, суши сухарі», - звернувся він до голови ТВК і пояснив, що через таку заборгованість можуть з'явитися карні справи.

Він пояснив, що КВУ рекомендує вже звертатися до прокуратури з вимогою дотримання закону.

Насамкінець прозвучали такі думки. Ярослав Качмарик заявив: «Позиція більшості депутатів така, що фінансування довиборів повинно відбуватись не з бюджету області».

Олег Демків зазначив, що певні пропозиції напрацьовують у департаменті фінансів, але гарантій він дати не може.

Голова ТВК Микола Щур: «На жаль, ми не почули пропозиції виходу із ситуації».

Згодом у коментарі Гал-інфо він повідомив, що загалом на друк виборчої документації потрібно 360 тис грн. Якщо 27 січня проміжні вибори до Львівської обласної ради доведеться визнати такими, що не відбулися, то ймовірний термін їхнього проведення – перші числа квітня.

«Цим засіданням круглого столу ми в певній мірі знімаємо із себе відповідальність, адже всі процедури ми виконуємо, але все залежить від того, чи будуть виділені кошти», - зазначив він.

Фото: Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ