Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Феєричні лицеміри! Будемо оскаржувати в суді: депутати УГП відреагували на рішення партії

Депутатка ЛОР від “Української галицької партії” Марія Кульчицька-Волчко назвала заяви і дії з’їзду своєї партії лицемірством.

«Феєричні лицеміри! Вся моя діяльність – то відстоювання інтересів громади. Ті люди, з якими на місцях мала честь працювати, це добре знають. І навіть якщо доведеться  скласти мандат, зроблю це зі спокійним серцем і рівно тримаючи спину. Бо цей рік ми з колегами відпрацювали гідно… оце насправді важливо, а не оті ваші маніпулятивні, лицемірні тези про «невиконання обов’язків депутата», – прокоментувала Марія Кульчицька.

Львівська обласна організація УГП під час конференції 22 січня проголосувала за відкликання п’ятьох із шести депутатів УГП в Львівській обласній раді.  У списку виключених Тарас Чолій, Іван Щурко, Марія Кульчицька-Волчко, Юрій Фольварочний та Віталій Андрейко. 

Голова фракції УГП Тарас Чолій зауважив на розбіжності причин відкликання з фактичною діяльністю депутатів облради. 

“Стосовно не підтримання зв’язку все дуже просто - ми були виключені з партії не за нашою ініціативою. Ми є і залишаємося депутатами і членами фракції УГП. Те що партія не підтримувала зв’язок - це є радше їх проблеми, а не наші. 

Щодо виконання/невиконання депутатських обов’язків - вони доволі чітко прописані у законі про статус депутата. В цьому році ми прозвітували про свою діяльність. Наші депутати в середньому відвідували 90% всіх засідань комісій, пленарних засідань сесій Львівської облради, подій, що стосуються депутатської діяльності, прийоми мешканців тощо. Зрештою, це все є у звіті, який був надісланий у партію та облраду.

А третій пункт - він не є юридичним, тому важко його коментувати”, - заявив Тарас Чолій. 

Надалі, відкликані депутати планують спробувати вирішити конфлікт мирно, в іншому випадку звертатимуться до суду.

“Звісно, це рішення ми будемо оскаржувати в судовому порядку, тому що  вважаємо що воно не має юридичного обґрунтування і носить політичний характер”, - зазначив Тарас Чолій.  

Як зазначив голова контрольної комісії Орест Друль, відкликання сталось по декільком причинам: 

  • не підтримання зв’язку із Львівською обласною організацією УГП, від якої депутати були обрані до Львівської обласної ради; 
  • невиконання обов’язків депутата, що визначені законодавством; 
  • невідповідність практичної діяльності депутата основним засадам і принципам передвиборної програми Львівської обласної організації та програмі УГП.

Проте політичний конфлікт УГП зі своїми депутатами триває давно і основою розбіжностей стало підписання обранцями меморандуму про співпрацю із політичними партіями "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос" та "Народний рух України". 

«Ми йшли в органи місцевого самоврядування, аби відстоювати інтереси громади, а не служити олігархам чи місцевим політичним кланам. Депутати обласної ради, яких ми відкликаємо, мали інше бачення. Вони прийняли рішення піти на кулуарні домовленості та прислужувати більшості. Тим самим фракція УГП в обласній раді втратила суб’єктність та потрапила під тотальний контроль інших політичних сил. Ми сьогодні виправили помилку, яку допустили, бо прагнемо, аби бажання виборців, які нас підтримали, бо прагнуть іншої політики, були реалізовані», – сказав голова політради УГП Ростислав Коваль.

Меморандум про співпрацю з іншими політсилами у ЛОР підписали шестеро депутатів, проте Ірину Кравець УГП не відкликала.

У грудні 2020 року новообрані депутати УГП у Львівській облраді, всупереч застереженням керівництва партії, підписали зініційований «Європейською солідарністю» меморандум про співпрацю та увійшли у фактичну коаліцію з «ЄС» та «Слугою народу». Після цього, 31 січня, конференція Львівської обласної організації УГП ініціювала відкликання своїх депутатів з Львівської облради.

Однак за законом відкликати обраного за партійним списком депутата керівництво може лише через рік після набуття ним повноважень, тобто у грудні 2021 року. Тож 7 грудня 2021 року партія почала процедуру відкликання, що складається з кількох етапів. Тепер рішення має затвердити вище керівництво партії, після чого його передадуть у місцеву територіальну виборчу комісію, що проінформує громадськість про відкликання депутатів упродовж 30 днів, якщо на перешкоді не стануть судові позови від сторін процесу.

Відповідно до законодавства, місце колишнього депутата ради має посісти наступний за черговістю кандидат у депутати від місцевої організації політичної партії або ж тервиборчком призначить проміжні вибори депутата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ