Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Галичанка» - без «п’яти хвилин» чемпіон України

Обігравши ужгородські «Карпати» на третьому турі фінального етапу жіночої гандбольної Суперліги, львівська «Галичанка» на 99% оформила друге поспіль чемпіонство. Перемога команди Тетяни Штефан та Віталія Надича над головним суперником у боротьбі за золоті медалі (34:20) фактично зробила львівську команду за тур до фінішу чемпіонату недосяжним для усіх суперниць.
Фото Романа Шарого

Для того, щоб і «Галичанка», і «Карпати» зрівнялися за набраними очками, потрібно, щоб «Галичанка» програла три останні поєдинки у чемпіонаті, а «Карпати» у трьох перемогли. Зважаючи на клас львівської «Галичанки», а також на гру львівської команди на домашньому турі, цей факт вважається лише теоретично можливим, але аж ніяк не практично. Для того, щоб «Галичанка» офіційно стала вдруге поспіль чемпіоном України, львівській команді на турі в Ужгороді потрібно набрати лише одне очко. Як то кажуть, це лише формальність, керівництво команди, тренерський штаб та львівські гандболістки уже можуть приймати вітання з чемпіонством.

У матчі проти ужгородських «Карпат» «Галичанка» продемонструвала по-справжньому чемпіонську гру, не залишивши супернику жодних шансів на перемогу. У першій половині матчу львів’янки розривали захист суперниць, окрім того, команда і сама вдало грала у захисті. Перший тайм матчу фактично визначив переможця усього поєдинку – 19 : 9 на користь «Галичанки». У другому таймі малюнок гри не змінився. «Карпати», маючи серйозні кадрові проблеми, не змогли на рівних протистояти діючим чемпіонкам України. Матч завершився впевненою перемогою львівської команди з рахунком 34:20.

Поєдинок у Львові між двома найкращими командами українського гандболу наочно продемонстрував, що ужгородські «Карпати» без своїх чотирьох основних гравців (Дарина Кот, Надія Воронова, Тетяна Кільч та Іванна Мигович) – не зможуть на рівних боротися з «Галичанкою». Як би це банально не звучало, кадрові проблеми «Карпат» таки можуть виправдати такий результат. На початку сезону «Карпати», не маючи кадрових проблем, зуміли тричі поспіль обіграти «Галичанку», і, що цікаво, двічі це зробити у місті Лева. До слова, після цих матчів по ходу сезону у відставку подав головний тренер «Галичанки» Василь Козар. «Карпати» випереджали «Галичанку» на шість очок, однак, не змогли втримати лідерство. Програвши три матчі поспіль головному супернику у боротьбі за чемпіонство, «Галичанка» переграла свого суперника в усіх інших очних поєдинках.

 «Дуже корисний момент у цьому сезоні – зміна системи проведення змагань, - каже в коментарі Гал-інфо головний тренер ужгородських «Карпат» Борис Петровський. – У цьому сезоні ми провели набагато більше матчів з «Галичанкою», аніж торік. Звісно, це дуже позитивний момент, адже наші матчі були як справжні дербі. У Єврокубках ми могли пройти далі, аніж півфінал Кубка Виклику. Як і в національному чемпіонаті, нас підкосили травми основних гравців. Якби ми були б у повному комплекті, можливо, результат був би іншим. По ходу сезону травмувалися наші чотири основні гравці, відтак, ми були змушені доукомплектуватися дівчатами з дитячої ліги. Звісно, це не той рівень, але іншої можливості у нас не було. Доводилося випускати на майданчик тих гандболісток, які у мене були під руками. Для прикладу, були змушені запросити до команди дівчину, яка більше року не тренувалася, працювала у супермаркеті. Звісно, є у мене претензії до тих дівчат, які є у нашій команді. Більше того, вони завжди будуть, як би команда не грала. Шкода, що наприкінці чемпіонату усі команди, окрім нашої, не налаштовуються на «Галичанку», адже розуміють, що шансів у них перемогти команду зі Львова дуже мало. Усі налаштовуються на обезкровлений Ужгород. Втім, що б я не говорив, результат на табло. «Галичанка» справедливо стала чемпіоном України», - сказав Борис Петровський.

«Остання гра, звичайно, що сподобалася, - бере слово Тетяна Штефан, тренер «Галичанки». – Ми краще, ніж суперник, виглядали і у захисті, і у нападі. Команда показала хороший гандбол, до жодної з дівчат у мене немає претензій. В «Карпат» ми вигравали і тоді, коли команда грала зі своїми лідерами. Звісно, коли травмуються гравці в команді, одразу стає помітно, що чогось бракує. Для прикладу, у нас також з травмою грала Марина Коновалова. Звісно, позитивний момент, що у цьому сезоні ми з «Карпатами» зіграли багато матчів. Це великий плюс нашому чемпіонату. Окрім того, ми зіграли багато матчів з «Дніпрянкою» та «Спартаком». У наступному сезоні заявимося у Прибалтійську лігу. За сезон у ній повинні зіграти 28 матчів. Окрім цього, зіграємо у чемпіонаті України,і, швидше за все, у Кубку ЄГФ. Про Прибалійську лігу ми говорили давно. Нам пропонували там грати. Наш президент Роман Федишин їздив на матчі цієї ліги, загорівся ідеєю і сказав, що ми будемо у ній брати участь у наступному сезоні. Участь у Прибалтійські лізі візьмуть три команди з Білорусі, дві з Прибалтики і «Галичанка», - сказала Тетяна Штефан.

Останній тур фінального етапу жіночої Суперліги відбудеться в Ужгороді з 15 по 17 травня. Він уже офіційно назве «Галичанку» чемпіоном України. Також цього року вперше в історії жіночого гандболу розіграють Кубок України. Турнір відбудеться з 20 по 22 травня у Городенці, що на Івано-Франківщині. За головний трофей змагань, окрім «Галичанки», позмагаються херсонська «Дніпрянка», ужгородські «Карпати» та «Реал» з Миколаєва.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ