Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Галичанка" у Балтійській лізі: за крок - до чемпіонства

Кореспонденти Гал-інфо аналізують шанси львівської «Галичанки» виграти престижний міжнародний турнір Балтійська ліга.

Позаду вже сім з десяти матчів та два зіграні тури з трьох. З максимально можливих чотирнадцяти очок в активі чинного чемпіона України та єдиного представника нашої країни в цьому турнірі – ГК «Галичанка» зі Львова тринадцять очок. Єдина втрата відбулася у другому ігровому дні в матчі проти команди з Білорусі «БНТУ-БелАЗ», хоча все могло скластися й по-іншому.

Свої ігри «галичанки» проводили у двох залах: скромнішому залі Львівського національного університету імені Івана Франка та палаці спорту «Галичина» - головній арені міста. Першими суперницями для львів’янок волею жеребу стала «Городничанка» з Гродно. З білорусками представниці України зустрічалися вже в першому турі, тож знали одне одного добре. Однак майже місячна перерва між іграми далася взнаки. Цей поєдинок став для «Галичанок» першим у новому році, тож довелося витратити трохи часу аби віднайти порозуміння та налагодити всі ігрові зв’язки. Втім, вже по першій половині гри стало зрозумілим, що саме господарки ІІ туру Балтійської ліги є фаворитками цього матчу. З рахунком 17:9 команди пішли на перерву. У другому таймі «галичанки» дозволили суперницям наблизитися до себе на 3 м’ячі, але перемоги не відпустили. Можливо, зіграв свою роль і той чинник, що на наступний день потрібно було грати з головним суперником у боротьбі за «золото» Балтійської ліги, тож дівчата вирішили поберегти свої сили. Найбільше голів у перший день на рахунку капітана Наталії Савчин та розігруючої Тетяни Поляк – по 6.

У п’ятницю, 17 січня, матчі видалися надзвичайно напруженими. Спочатку в матчі між АСМЕ-Zalgiris та «Городничанкою», в якому було забито майже 70 м’ячів, все вирішило одне взяття воріт. З рахунком 34:33 перемогу святкували білоруски, які частково поправили своє становище у турнірній таблиці після поразки львів’янкам напередодні. Ну а далі глядачів чекав головний матч туру, якщо не всього розіграшу Балтійської ліги. У першому турі «БНТУ-БелАЗ» в один м’яч поступився литовському «Egle» - 28:27, тож поразка від львів’янок могла означати кінець їхніх сподівань на перемогу в турнірі. Білоруський клуб не даремно є одним з фаворитів Балтійської ліги: у їхньому складі є майже десяток гравчинь національної збірної Білорусі. Початок матчу видався досить напруженим, однак далі львів’янки почали діяти більш впевнено. На перерву «Галичанка» пішла за мінімальної переваги – 13:12, яку вона забезпечила собі влучним кидком на останній хвилині першого тайму.

У другій половині гри команда Тетяни Штефан почала потроху відриватися від суперниць та двічі доводила свою перевагу до шести м’ячів: 21:15 та 22:16. Та перевагу, якою львів’янки володіли за 13 хвилин до кінця матчу, ще до останніх хвилин розтанула, мов її й не було. Чи то наші дівчата занадто швидко розслабилися та почали вішати собі на шию медалі, чи то гості з Білорусі зібралися, але вже на п’ятдесят сьомій хвилині рахунок зрівнявся. А за півтори хвилини до фінального свистка гості ще й вийшли вперед. Підтримка рідних стін та вболівальників таки дала результат: «галичанкам» вдалося врятувати нічию.

18 січня відбувся найбільш насичений ігровий день. В обох білорусько-литовських матчах сильнішими виявилися саме наші північні сусідки. «Городничанка» з рахунком 32:26 здолала «Egle» з Вільнюса, а «БНТУ-БелАЗ» продовжив погоню за українками, перемігши «CASCADA-HC – Garliava SM» з рахунком 32:31. Мотивації перемогти «АСМЕ-Zalgiris» у «Галичанки» було задосить. Окрім виконання турнірних завдань, перемога стала би ще й непоганим подарунком Наталії Савчин, капітану команди, яка в цей день святкувала свій двадцять четвертий день народження. До справи взялися одразу, та вже до перерви забезпечили собі комфортний гандикап у десять м’ячів. Найбільше влучань у грі з литовками саме на рахунку Наталії Савчин, тож до командного подарунка вона теж доклала руку. Її сім голів, разом з 23 влучаннями інших десяти львів’янок дозволили переграти «АСМЕ-Zalgiris» з рахунком 30:18. Ця перемога стала куди впевненішою за ту, що була здобута в першій зустрічі цих команд у Литві. Тоді перевага «галичанок» становила всього два м’ячі, а фінальний рахунок – 25:23.

На останок залишалася гра зі ще однією литовською командою «Egle» з Вільнюса. Матчів з нею у львів’янок ще не було, тож судити про силу литовських гандболісток доводилося через результати інших матчів Балтійської ліги. За п’ять зіграних матчів у них було в активі дві перемоги: над «CASCADA-HC – Garliava SM» - аутсайдером цьогорічного розіграшу змагань та над «БНТУ-БелАЗ», яка власне й забезпечила «Галичанці» відрив від віцечемпіонів Білорусі.

У львівському турі литовкам не пощастило: після поразки від «Городничанки» їх чекав непростий матч з «Галичанкою». І поки львів’яни у різних кутках міста святкували Водохреща, пірнаючи в крижану воду, литовський «Egle» потрапив під холодний душ в ПС «Галичина». Більше, ніж «галичанки» перестріляли суперниць. Свої прізвища в протокол вписали тринадцять львів’янок. Підсумковий рахунок – 36:17.

Після семи зіграних матчів у «Галичанки» тринадцять набраних очок, найближчі переслідувачки з «БНТУ-БелАЗ» мають одинадцять. Інші команди вже фактично втратили шанс поборотися за «золото» Балтійської ліги. Останній третій тур відбудеться у литовській Гарляві в середині березня. Там на львів’янок чекають повторні зустрічі з місцевою командою «CASCADA-HC – Garliava SM», ще одним литовським клубом «Egle» з Вільнюса та білоруським «БНТУ-БелАЗ». За умови перемог над місцевими командами з Литви, в очній зустрічі з «БНТУ-БелАЗ» для «золота» Балтійської ліги буде достатньо повторити нічийний львівський результат. Також нічия може задовольнити у випадку втрати очок «белазівками» в іграх ІІІ туру проти «Egle» чи «АСМЕ-Zalgiris». Всі інші результати вимагатимуть від львівської «Галичанки» лише перемогти в грі з «БНТУ-БелАЗ».

У львів’янок зараз найкращі шанси завоювати перемогу в цьогорічного розіграшу Балтійської ліги. Проте не варто розслаблятися заздалегідь, адже перший матч з «БНТУ-БелАЗ» показав, що навіть найменшим огріхом може з легкістю скористатися ваш суперник.

Тарас Жеребецький, Богдан Пастернак, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ