Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Генерал-лейтенант Михайло КУЦИН: Якщо все буде гаразд, то до 1 січня на складі у Брюховичах не буде жодного боєприпасу

Завтра, 6 грудня, Збройні сили України святкуватимуть 17 річницю. Цього року військові активно проявили себе під час ліквідації наслідків повені влітку та у численних навчаннях. Зараз через економічну кризу країна переживає нелегкі часи, і це не могло не позначитися на її війську. Чого вдалося досягнути та яким був цей рік для української армії «Гал-info» розпитало у командувача військ Західного оперативного командування генерал-лейтенанта Михайла Куцина.
-- Пане генерал-лейтенате, питання, яке зараз, напевне, найбільше цікавить львів’ян - яка ситуація із утилізацією боєприпасів?

-- На це питання мені зараз дуже легко відповісти. Якщо все буде так, як заплановано, то до 1 січня на складі у Брюховичах не буде жодного боєприпасу. Сьогодні там залишилося близько 1 тис. тонн, але ми їх вивозимо і утилізуємо. Важливо, що ми не просто їх переміщаємо в інше місце, створюючи загрозу там, а утилізуємо. Утилізація проводиться на заводах, в повній безпеці. Львів та Львівська область - це друге місце, де ми знімаємо загрозу вибуху боєприпасів в великих масштабах. А до того протягом двох років також було утилізовано 75 тис. тонн боєприпасів у Бродах, скорочено ряд військових складів.

-- А яка ситуація із утилізацією ракетного палива „Меланж”?

-- Тут є проблеми. Головне, що процес утилізації вже стартував. На сьогодні ми вже утилізували 260 тонн палива. Також ми маємо дозвіл на утилізацію ще 400 тонн палива. Програма затверджена і я думаю, вона буде мати розвиток наступного року. Є хороша перспектива щодо визначення місць тимчасового безпечного зберігання цього палива.

-- Чи можете назвати основні проблеми сучасної української армії?

-- Проблем є достатньо. Перша, безумовно, це житло, проте тут ситуація нарешті починає просуватися. Друга - це фінансування, а третя - технічне забезпечення. Проте якщо вирішити другу проблему, третя зникне сама собою. А в іншому ми не маємо значних негараздів. В нас досить патріотично налаштований склад, наші військові люблять свою справу та хочуть цим займатися. Звісно, теперішня фінансова криза впливає на фінансування армії, пороте ми військові, і стійко виносимо усі негаразди.

-- Ви кажете, що проблема житла починає вирішуватися. Що саме вже зроблено?

-- В середу, 3 грудня, я особисто та командири військових частин гарнізону вручили 123 урядові ордери для військовослужбовців гарнізону. І це лише початок, в перспективі ми маємо отримати ще 102 квартири по вул. Мечнікова. Так вийшло, що через недостатнє фінансування квартири будуть отримані лише через 3-4 місяці. Це дуже важлива подія, адже це перший будинок за п’ять останніх років, який побудувало за власні кошти Міністерство оборони. І це було цілеспрямоване, а не інвестиційне будівництво, на яке пішло близько 10 млн. гривень.

-- А як розподіляли квартири?

-- Розподіл квартир відбувається за рішенням житлової комісії гарнізону з врахуванням всіх службових та сімейних обставин за принципом соціальної справедливості. Цього разу ми більше уваги приділили вдовам, сім’ям військових, які виховують дітей-інвалідів, та тим, які мають проблеми зі здоров’ям, чи були першими у черзі на житло. Також 5% житла виділено як службове, і надано тим військовим, які виконують найбільше обов’язків - несуть відповідальність за бойову готовність. Цей розподіл відбувалося за рішенням військового командувача частин та з урахуванням думки офіцерських зборів.

-- А скільки ще офіцерів потребують житла?

-- Дуже багато. Це більше 2 тис. чоловік. І це цифра тільки по Львівському гарнізону. Проте є хороша перспектива, і наступного року ми знову можемо отримати житло. Але на жаль, ця проблема вирішується дуже повільно.



Розмовляла Ірина ЗНАСЬ




Фото – із сайту who-is-who.com.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ