Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Грім вдарив. Волиняни почали масово вакцинуватися

Уже тиждень темпи вакцинації на Волині б’ють рекорди. Фактично, щоденна кількість щеплень зросла удвічі – до рекордних майже 4 тисяч першою дозою 22 жовтня. У чому ж причина такої кардинальної зміни ставлення волинян до вакцинації?

Сумні цифри

Починаючи від початку вакцинації українці загалом і волиняни зокрема продемонстрували стійкі антивакцинаторські настрої. Волинь традиційно перебувала на останніх місцях серед областей за рівнем вакцинації населення.

Це у поєднанні із новою хвилею коронавірусу дало шокуючі результати. Кількість хворих та смертність від ковіду зростала стрімкими темпами. Якщо у липні-серпні в регіоні фіксували лише по декілька випадків захворювання на добу, то у восени вже по півтисячі. А 22 жовтня був побитий рекорд річної давності – 528 нових випадків.

Як наслідок, стрімко зросло навантаження на систему охорони здоров’я. Вже на початку жовтня рівень завантаженості ліжок для хворих на ковід на Волині становила близько 67%. Тоді ж, 5 жовтня, на карантин закрили Волинську обласну клінічну лікарню.

Шаленими темпами заповнювався пацієнтами і коронавірусний шпиталь у селі Боголюби. Зокрема 19 жовтня стало відомо про рекорд госпіталізацій до цієї медустанови. Зараз, за даними Міністерства охорони здоров’я, в регіоні 8230 осіб хворіють на коронавірус.

Ковідний шпиталь у Боголюбах

Станом на 25 жовтня рівень завантаженості «ковідних» ліжок у волинських лікарнях становив 67%. Особливо складною ситуація є у Маневицькій громаді (завантаженість ліжок – 92%), Старовижівській громаді (85%) та Рожищенській громаді (82%). У Луцьку, на медичні установи якого припадає майже третина всіх «ковідних ліжок» області, рівень завантаженості перевищує 77%.

Але стало відомо і про іншу проблему. Глава МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що споживання медичного кисню одним пацієнтом, інфікованим штамом «Дельта», зросло у 5-6 разів, у порівнянні із госпіталізованими у попередні хвилі пандемії.

«Люди, які оперують цифрами та щодня відвідують лікарні бачать, як зросло у 5-6 разів споживання кисню на одного пацієнта госпіталізованого з «Дельтою». Середні витрати рідкого кисню в лікарнях на добу у порівнянні з аналогічним періодом квітня 2021 року збільшились вдвічі. Є міста, де споживання кисню сягає 45-50 тонн на добу. Сумарний необхідний розрахунковий піковий кисневий потік по країні: 977 148 (л/хв)», – повідомив Віктор Ляшко.

Як приклад, у ковідному шпиталі Волинської обласної лікарні станом на 19 жовтня всього в стаціонарі ліжок, під'єднаних до високого кисню, - 178. Видихали люди минулої доби 3,2 тонни (кисню, - ред.), залишалося 8,7 тонни.

Як наслідок, смертність від ковіду на Волині виросла від нульових показників улітку до середньої цифри у 10 померлих щодня упродовж минулого тижня. Лише упродовж трьох днів – 21-23 жовтня – від ковіду на Волині втратили життя 48 осіб.

Пряник не поміг, врятував батіг

Коли влада переконалася, що апелювати до свідомості більшості українців, закликаючи їх вакцинуватися, практично марно, запровадили низку обмежень для невакцинованих громадян. Зокрема це стосувалося роботи закладів та міжрегіональних перевезень.

Нові карантинні правила почали діяти із 21 жовтня. Повідомлення ЗМІ про знятих із поїзда пасажирів чи людей, яких не пустили в автобус, сколихнули соцмережі. І результат не забарився. Якщо раніше на пунктах вакцинації на Волині було практично порожньо, то нині – черги із сотень охочих вакцинуватися.

Фото - Суспільне Волинь

Фото - Суспільне Волинь

Лучанин Сергій вакцинувався у суботу, 23 жовтня. Розповідає, що в лютому перехворів на ковід, тому і планував робити щеплення у жовтні. «Я приходжу вакцинуватися в другу поліклініку на проспекті Відродження, десь о 08:45. А там черга – чоловік 200. Надворі стоять, бо в холі місця нема. Розділили чергу на два кабінети, то справа пішла швидше», - каже він.

Таксист Ігор наважився зробити щеплення від коронавірусу лише після тривалих консультацій із лікарем. «У мене 10 років тому був інсульт, то переживав, та що там казати -- побоювався», - розповідає Ігор.

Він зробив щеплення у п’ятницю, 22 жовтня. «Приїхав у поліклініку десь опів на дев’яту. Був у черзі кількасотий. Десь біля 12-ї, коли я в черзі вже був десь 5-10-й, то вийшли і сказали більше не займати чергу – бланків інформованої згоди вже не було», - розказав лучанин.

Ажіотаж у пунктах вакцинації підтверджує і статистика. На Волині кількість щеплень першою дозою щодоби зросла із 1396, зроблених 11 жовтня, до рекордних майже 4 тисяч уже 22 жовтня.

Таким чином, станом на 25 жовтня на Волині вже зробили понад 301 тисячу щеплень. Зокрема майже 128,5 тисячі волинян щеплені вже другою дозою вакцини.

Але був і інший бік медалі. Сервіс «Гугл тренди» свідчить про стрімке зростання в другій половині жовтня в українців інтересу до можливості придбати у спритників ковід-сертифікат, не роблячи щеплення.

У Луцьку вартість такої «послуги» сягнула вже 4 тисяч гривень. А коли є попит, то знайдеться і пропозиція. Наприклад, інженер-програміст районної лікарні на Волині використовував електронний цифровий підпис лікарів медзакладу для доступу до електронної системи «eHealth». Бланки свідоцтв він роздруковував у своєму робочому кабінеті. «Клієнтів» чоловік знаходив серед пацієнтів лікарні або через інтернет. За даними УСБУ Волині, вартість одного підробленого міжнародного свідоцтва із внесенням відомостей до електронної системи становила 2000 гривень. Свідоцтво без внесення даних до електронної системи - 1500 гривень.

Загалом станом на 22 жовтня в Україні за підробку довідок про тестування та довідок про вакцинацію, тільки Національна поліція розпочала 732 кримінальних впровадження, 349 особам повідомлено про підозру, 281 справа направлена до суду.

Мирослав Ватащук, для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ