Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Хочу бути ветеринаром, але буду вчитися на юриста"

«А ким ти хочеш стати як виростеш? Може, програмістом? Це ж так перспективно»,- казали кожному у дитячі або шкільні роки. Час летить, а з вибором майбутньої професії та ЗВО досі складно визначитися.

Як «знайти себе», поговорити з батьками про майбутню спеціальність чи який заклад вищої освіти обрати читайте у матеріалі. 

Кожен із батьків хоче, аби його чадо мало у житті все, що треба: родину, роботу, гроші та найкращі речі. Але чи багато хто задумується над тим, ким мріє стати сама дитина? Врешті-решт, у підлітка є вибір: або виконати бажання батьків, або обрати те, до чого лежить душа. Як обрати майбутню спеціальність та допомогти дитині з вибором професії розповіла психологиня - травмотерапевт Наталія Бакай. 

«Хочу бути ветеринаром, але буду вчитися на юриста» 

Випускник Яромир з дитинства мріяв лікувати тваринок, але батьки сказали, що це не престижно і змушують хлопця вступати на юридичний факультет. 

«Тут варто лише говорити з батьками і пояснювати їм свій вибір. Важливо акцентувати на власних бажаннях, потребах і баченнях щодо вибору професії. Проговорювати мовою почуттів, на кшталт « я відчуваю…»,- радить Наталія. 

«Я не знаю, ким хочу бути і куди вступати» 

Випускниця Аліса у свої 17 років не визначилася з майбутнім ВНЗ та спеціальністю. Батьки пропонують безліч варіантів, але дівчині все не те. 

«Враховуйте те, що вам приносить найбільше задоволення, які у вас таланти(вродженні і набуті), які зацікавлення і як це все можна скомбінувати і перетворити в професію. Наприклад, якщо ви любите танцювати і ведете блог, можете спробувати вступити на хореографію і згодом не лише навчати інших у залі, а й вести онлайн уроки. 

Якщо самостійний пошук не дав результатів, можна звернутись до дитячого психолога, адже відсутність інтересів, незацікавленість, відсутність ентузіазму і захоплень – може бути тривожним дзвіночком». 

«Я знаю краще, що потрібно моїй дитині» 

Мама одинадцятикласниці Вероніки не дає дочці можливості самостійно обрати куди вступати, аргументуючи це фразою «вона ще мала і не розуміє». 

«Оскільки юний мозок дитини ще в процесі формування і їм іноді важко визначитись в бажаннях щодо самореалізації в майбутній професії – батьки можуть стати підтримкою і лагідним супроводом на цьому шляху. Важливо прислухатись до інтересів і вподобань, зацікавленостей дитини, але в жодному разі не тиснути і не нав’язувати своє бачення. Тому що, в першу чергу, це вибір дитини, тож дозвольте їй приймати власні рішення і наголошуйте, що ви поруч в разі чого (це дає відчуття опори і підтримки). 

Якщо ви вирішуватимете за дитину - вона не формуватиме самостійність, стресостійкість і відповідальність за власне життя, не навчиться прислухатись до себе і в кінцевому результаті це «ведмежа послуга», яка приведе вашу дитину в тупик невизначеності і нещастя за те, що вона живе «не своє життя» і не знає як вибудовувати власне»,- каже Наталія. 

Безумовно, не всі діти із самого дитинства знають, чого хочуть у житті, але більшість підлітків вже мають свої мрії та цілі. Для цілеспрямованої дитини важливо, аби рідні підтримували та давали поради, але ні в якому разі не тиснули на неї. Якщо ж можливості рідних не збігаються із бажаннями підлітка, варто дослухатися один до одного та разом знайти альтернативу.

«Я дуже хотіла вступити на журфак, але у моїх батьків не було можливості оплатити мені навчання в університеті Франка. Тоді ми знайшли альтернативу: Академія Друкарства. Навчання там було значно дешевше, а результат, по суті, той самий. Головне не те, який ЗВО ти закінчив, а те, чи подобається тобі твоя спеціальність та що ти робиш для того, аби розвиватися в ній. Зараз не є проблемою курси, тренінги і тд, адже багато додаткової корисної інформації можна знайти на різних інтернет платформах»,- ділиться випускниця Академії Друкарства Анастасія. 

Завжди потрібно говорити про те, що вас хвилює і що ви хочете, аби знайти вихід. Не важливо, що професія програміста перспективна, а якась інша ні, головне – щоб це було справою вашого життя. Лише з великим бажанням та вірою в себе можна досягнути хороших результатів. А правильний підхід до виховання і дружні стосунки в родині – гарантують, що саме до батьків підліток звернеться за порадою.

Підготувала Вікторія Вітер

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ