Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кадровий ребус, або Чому Янукович не приїхав до Львова

Розтавляючи на посади нових людей, Регіони зробили ставку на перевірені донецькі кадри. Але чи вдасться реалізувати таку логіку в Західній Україні, зокрема, у Львівській області? Сумнівно. Вихід один - шукати кандидатів в інших політичних силах. Перелік останніх - обмежений.

Щойно  президентське крісло посів Віктор Янукович у повітрі одразу ж запахло змінами . Усі депутати і політики у цей момент забилися в куточок, очікуючи, а що ж буде далі. А далі все почало розвиватися за доволі передбачуваним сценарієм. Спочатку зміна президентського секретаріату, а потім відставка „лютого ворога” Партії регіонів – уряду Юлії Тимошенко. Опісля ж політичний серіал ставав дедалі схожим на італійські, іспанські та португальські мильні опери – спрогнозованим та нецікавим. Тому що всі високі посади займають представники від регіоналів. Кадрові шпаринки дістаються іншим учасникам сформованої коаліції. Але і цих шпаринок виявилося зовсім не багато.

 

Львів у цьому плані не став винятком. Західна столиця досі залишається без нового губернатора і зі старими посадовцями. Великим знаком запитання для всіх залишається те, а хто ж все-таки очолить Львівську область. Хоча певні припущення є – як логічні, так і нелогічні, і навіть зовсім несподівані.

 

Так, зважаючи на те, що у 14 областях України губернаторами стали члени Партії регіонів та керівники обласних виборчих штабів Віктора Януковича, можна дійти висновку, що для того, аби стати керманичем області або ж  обійняти іншу високу посаду в органах виконавчої влади, потрібно виконати дві умови. Перша – стати членом Партії регіонів, друга – певним чином прислужитися партії або її лідеру. Іншим, навіть якщо вони досвідчені, знані та розумні, доступ заборонений. Принаймні на разі складається саме таке враження.

 

Отож, найбільше шансів стати губернатором Львівщини мають Петро Писарчук та Олександр Горошкевич, оскільки ці дві умови вони належно виконали. Також „комбінатори” формування нової влади говорять і про інших претендентів. Є певні підозри щодо нардепа-регіонала Олександра Калинюка. Цілком ймовірно, що губернаторське крісло у Львівській обласній державній  адміністрації посяде Олександр Сендега, який, до речі, підтримує Блок Литвина. До того ж призначення останнього кандидата дещо пожвавило б і урізноманітнило  кадрову політику нового Президента. Водночас дехто вважає, що на посаді очільника області залишиться Микола Кміть. Однак це дуже сумнівно, адже під час останніх виборів він обрав аполітичну позицію і тепер, під час прийняття кадрових рішень, це зіграє проти нього. Тобто, навіть з цього переліку можна дійти висновку, що вибирати є з чого. Принаймні на губернаторське крісло, погодьмося, кандидатури доволі достойні. І найголовніше, що львів’яни цих претендентів знають і поважають, отож, рішення нового Президента громада прийняла б.

 

Але як бути з кадровим потенціалом усієї області?! Невже всі високі посади обіймуть представники Партії регіонів, створюючи таким чином своєрідну „регіональну лихоманку”, на яку всі почнуть хворіти? Цілком ймовірно, що за такого розвитку подій на Львівщині може постати масове протистояння. Оскільки західна столиця доволі специфічний регіон і має особливі політичні погляди. Тут обов’язково при владі має бути свідомий українець або хоча б той, хто хоче ним стати. Варто також констатувати той факт, що у Львові не дуже прихильно ставляться до нового Президента і його команди та тільки й чекають на їхній необдуманий крок чи помилку. Звісно, все це потрібно брати до уваги і враховувати при заміні старих кадрів у Львівській області.

 

Партія регіонів та їхній лідер не можуть цього не усвідомлювати. А тому й обмірковують, як діяти далі, щоб і вовк був ситий, і вівці цілими залишилися. Чи не тому скасували перший запланований візит на Львівщину Віктора Януковича.

 

Тут вихід для регіоналів один – шукати резерв кадрів у інших політичних силах. При цьому, зрозуміло, радикально налаштованим, пронаціоналістичним партіям, що мають неабиякий авторитет на Львівщині, нічого не світить. Тому що вони не сумісні з політикою Партії регіонів. Така ж сама історія з комуністами, яких Львів просто не сприйме. Зовсім інакше у цій ситуації виглядають ліберальні сили, які можуть задовольнити як львів’ян, так і провладну партію. А тому регіоналам потрібно орієнтуватися саме на прагматиків, професіоналів. Найоптимальніший варіант – це Блок Литвина. Тим паче, що представники саме цієї політичної сили мають доволі непоганий кадровий потенціал на Львівщині, яким можна скористатися. Нині у партії Литвина є два голови райдержадміністрацій, п’ять заступників та близько 25 начальників управлінь.

 

Також за логікою розподілу міністерських посад у Львівській області за квотою Блоку Литвина мають призначити низку начальників управлінь. Окрім того, скоріш за все, квоту на посаду голів районних адміністрацій Львівщини отримає  6-7 представників від Народної партії, яких справедливо вважають місцевою елітою. Як бачимо, вибирати є з кого. А тому, мабуть, варто не так віддано пропонувати лише членів Партії регіонів, а озирнутися навколо і побачити інших кандидатів, не менш достойних і більш підходящих для Західного регіону.

 

Уже найближчим часом на Львівщині точно призначать нового губернатора, а з новим губернатором – і нових начальників управлінь області. Президенту треба добре обдумати проведення кадрової політики у західній столиці. Адже кадри вирішують все.

 

Наталія Борська, журналіст-політолог, спеціально для Гал-інфо. Фото akvarel.ru.       

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ