Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Конфлікт на Варшавській – де шукати істину?

Конфлікт навколо забудови на перетині вулиць Варшавської – Соснової у Львові став для міста показовим з багатьох причин. Перше, що привертає увагу – чимала кількість різних груп людей, втягнутих у його перебіг. Тему досліджував Львівський портал.

Кого тут тільки не побачиш – чиновники міськради найвищих рангів, архбудконтроль, поліція, силовики, СБУ, АТОвці, громадські організації, партійці та колишні і теперішні депутати, активісти, мешканці, ЗМІ. Сторони твердять – усе заради благих намірів, але, істина, як завжди – у деталях.

Владне рейдерство і маски-шоу?

Мотиви забудовника зрозумілі – найкращий час почати будівництво. Ділянка у оренді – а це щомісячні і немалі платежі. Потрібні документи є – декларації на підготовчі роботи і на будівництво. Є й містобудівні умови і обмеження – головний документ, виданий у міськраді, на площі Ринок, 1. Ділянку, як це має бути, огороджене, встановлено і техпаспорт.

Та в мерії заявляють – будівництво незаконне. І як доказ показують фотографії… з Інтернету. Кажуть, що забудовник задумав 10 поверхів замість трьох. Хоча по факту ще немає жодного. Фото з Інтернету, без документальних доказів, – і виконком Львова у терміновому порядку одним махом скасовує видані тут же містобудівні умови і обмеження. Я дав, я і забрав.

Після прийняття цього сумнівного рішення мерія терміново відряджає до забудовника чиновницьку армію. Заради більшого ефекту, у бучу втягують й силовиків, кілька десятків яких в день прийняття рішення у шоломах вриваються на будмайданчик. Мотивуючи це рішенням суду і необхідністю слідчих дій. Виникає враження, що все це десь вже було? Так, справді, бачили таке. У рейдерів.

Юридична позиція міськради

Ось як пояснює все це влада. «Рішення всі необхідні були прийняті вчора (в п’ятницю ввечері, 8 липня – ред.). Ми маємо відсутність бажання забудовника спілкуватися з владою і врегульовувати конфлікт, – каже начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич. – Насправді забудовник поступає дрібязково, тому-що представники забудовника відмовляються приходити на пошту і отримувати листи. Тобто інформація про перевірку інспекції держархбудконтролю ними на пошті отримана не була. Сьогодні, припускаючи, що забудовник не захоче прийти на пошту, або взяти в кур’єра інспекції ДАБІ, ми приїхали сюди особисто і зачитали, що станом на сьогодні декларації в реєстрі на будівельні роботи немає. Декларація на підготовчі роботи вона вже втратила свою чинність. Чому? – Тому-що згідно з постановою Кабміну, яка врегульовує ці питання, декларація на підготовчі роботи діє до отримання дозволу на будівельні роботи».

Питання щодо законності скасування виконкомом містобудівних умов і обмежень отримало таке пояснення. «Рішення Конституційного суду забороняє скасовувати акти індивідуального характеру, – визнає чиновниця. – У випадку незаконності, що підтверджується актами відповідних органів, ми вважаємо, що дії виконкому у даному випадку були виправдані».

«Я вважаю, що забудовнику пора перестати застосовувати силові методи, отримати всі документи, які надійшли йому на пошту і включитися в діалог з органом, який уповноважений видавати дозвільні документи, який уповноважений приймати ті чи інші рішення, – каже пані Гелена, водночас пояснюючи власну позицію щодо силових методів. – Я захотіла зайти на будівельний майданчик, щоби подивитися, чи є особа уповноважена здійснювати технагляд. На що, в доволі грубій формі, було перекрито вхід на майданчик. До мене силових методів не застосовували, але для чогось тут є відповідні люди… Я не будівельник. Якщо б мені не можна було зайти на будівельний майданчик, мене б мали про це поінформувати. А якщо представник інспекції ДАБІ хоче поспілкуватися з забудовником в добрий спосіб, припустимо, з особою яка здійснює технагляд, я вважаю, що це діалог».

Позиція забудовника

Та забудовник на коліна перед чиновниками ставати не хоче. «Рішення Конституційного суду чітко встановлює, що орган місцевого самоврядування, дотримуючись принципу балансу, не може видавати однією рукою дозвіл, а другою рукою скасовувати. Тим більше, якщо причин на це немає. У нас є земельна ділянка і проектна документація. То в чому проблема?».

«Станом на сьогоднішній момент укладено договір з міською радою. Причому цей договір укладений на термін, який нам дозволяє здійснювати будівництво. Він є дійсний, чинний і він є укладений на підставі ухвали сесії Львівської міської ради, – каже представник замовника будівництва адвокат Наталя Барбадин-Дунець. – Ділянка на законних правових підставах знаходиться у користуванні замовника. Крім того, є витяг з Державного земельного кадастру, який теж говорить, що ми є орендарями цієї земельної ділянки. Тобто, основний документ, який дає нам право займати цю земельну ділянку є. У нас є і дозвіл на проведення підготовчих робіт. До підготовчих робіт, згідно з положенням, належить встановлення огорожі, підготовка будівельного майданчику до будівництва. У тому числі і складування будівельних матеріалів і розрівнювання земельної ділянки, яке відбувається у даний момент».

Як додала адвокат, робиться це все в умовах, коли Шевченківська РА, «невідомо з яких підстав, встановила знак, що на зазначену ділянку в’їзд вантажного транспорту заборонений. Крім того, невстановлені особи перекрили дорогу загального користування. Про що подана мною відповідна заява у поліцію. І ніяк ніхто не реагує. Стоять барикади, шини, дерев’яні конструкції – і ніхто не реагує. Тобто Шевченківська РА і Львівська міськрада вважають, що все це може так стояти».

Та найбільше забудовника обурюють методи виконкому. «Чи нас, як замовників будівництва, взагалі повідомляли, що на засідання виконкому виноситься рішення про скасування якихось наших дозвільних документів. Чи ми є ніхто??? Чи групка з 5-ти людей (вказує в сторону мешканців – ред.) це є люди, а АТОвці в палатках – це не люди? Тобто, виявляється, вони не мають жодних прав. Не мають права прийти на винесення рішення виконкому, які в даному випадку зачіпають їхні права.

Нам з самого ранку намагаються сказати, що ми взагалі тут все незаконно робимо і у нас все поскасовано. Але на даний момент у нас є декларація про підготовчі роботи і декларація про будівельні роботи. У даному випадку, станом на сьогодні, ми діємо виключно в межах закону. У нас є дві декларації, і ми маємо право проводити і підготовчі і будівельні роботи. Якщо є інша інформація, нехай доведуть це до відома у встановлений законом спосіб. У нас є канцелярія, приймальня, яка приймає кореспонденцію. Чому це юристи мають приймати кореспонденцію? Ми захищаємо і представляємо інтереси в судах, але не є поштарями.

Крім того, виникає ще одне велике запитання – на якій підставі посадові особи органів місцевого самоврядування у вихідний день (субота, 9 липня, – ред.), у такий час знаходяться на будівельному майданчику. Треба перевірити, чи є у них необхідний документ, який покликав їх на роботу у святковий день».

Адвокат нагадала, що замовник вже відстояв свою ділову репутацію в суді, чим було спростовано твердження мера Львова щодо незаконності цього будівництва. «Нехай скажуть, на якій підставі було скасовано документи», –резюмує юрист.

Що думають люди?

Цікавою є ситуація і з мешканцями, більшість з яких голосно обурювалися діями забудовника. Саме їх інтереси згадують чиновники у всіх промовах. Цікаво, що під час інтерв’ю з одним із найбільш активних, дійшло до стандартного прохання представитися і назвати будинок, інтереси якого відстоює, раптово виникло сум’яття. Так, замість тутешньої вулиці Соснової активіст чомусь повідомив, що живе на Садовій. Виправляли його вже інші. Люди були готові говорити, але не представляючись…

Таких проблем натомість не виникло з учасниками АТО, яким забудовник обіцяє квартири у будинку. Учасник бойових дій, який активно переконував мешканців, львів’янин Олег Волосюк розповів, що є на стороні військових.

«Хочемо, щоби наша влада не робила певних, протизаконних дій. Щоб думали, якщо даєте землю, і ставите підписи під чимось, то не говоріть потім, що це незаконно. Нам забудовник дасть 5 квартир. Наша влада міста цього нам не дає. Обіцяли нам, що не будемо давати вам землю, а будемо давати вам квартири. Виділили землю, почали будувати і на даний момент мають побудувати 53 квартири. Але вже близько 1700 учасників АТО зареєстровані на квартири. І де цим решта, серед яких є багато поранених, інвалідів, жити? Ми хочемо владі допомогти, щоби вона сприяла забудовникам, і якщо є можливість дати квартири, то хай він дасть. А якщо щось незаконно, то не давати дозвіл, не ставити печатки. Відповідати за це і не брати взятки. Якщо йому заплатили і він каже: «можна, все класно, будуйте». А потім люди починають вставати, а вони «ой що ми наробили»? За таке треба карати. Таких людей треба виводити, і перед всім народом кидати в сміттєвий ящик. Щоб всі знали».

Володимир Перегінець, для Львівського порталу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ