Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«Леоні» - німецька автономія у Стрийському районі

Йдеться про німецький завод «Леоні», що в селі Нежухів Стрийського району Львівської області. Підприємство спеціалізується на виготовленні бортових мереж авто і нині посідає третє місце в світі з виробництва такої продукції. Дженерал Моторз, Порше, Даймлер Клрайслер, Ламборджині, БМВ – ось короткий перелік клієнтів заводу.

Завод «Леоні» єдиний в Україні, на території якого є власний митний пункт.

Лише за 2010 рік підприємство реалізувало продукції на суму 343,8 млн гривень до зведеного бюджету (державного та місцевого) сплачено 39 383, 9 тис. гривень. Обсяг імпорту у 2010 році становив понад 90 млн євро (вартість давальницької сировини), експорт – 119 млн євро. На цей час завод постачає свою продукцію у Німеччину, Бельгію, Великобританію.

Та понад усе привертають увагу не цифри, а умови в яких працюють 5 600 його працівників.

Тут тепло, світло, персонал працює у змінному взутті, є власна їдальня, де організовано часткове безплатне гаряче харчування. Цехи заводу гарно вентильовані, а кількість прибиральниць, які без втоми підмітають найдрібніше сміття, просто вражає. На заводі є 34 власні автобуси, які привозять і розвозять працівників, а також – почасти безплатне медичне обслуговування.

Робочі місця працівників постійно рухаються. Постамент, на якому стоять працівники та встановлено стіл з робочими макетами, повсякчас обертаються по колу. Зроблено це для мотивування праці, адже кожен працівник знає, що за певну кількість обертів столу йому слід виконати певний обсяг роботи. Біля кожного цеху встановлено монітори, які вказують на те, скільки вже зроблено деталей і скільки ще треба зробити. Перевиконання – заохочується.

Можливо, через гарні умови праці а можливо через непогану зарплатню (середня становить 2 600 гривень) на заводі дуже багато молоді, яка до того ж посміхається.

«Як сказали мені власники заводу, українці страшенно працьовитий народ»,- прокоментував голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, який 26 січня відвідав завод і провів тут робочу нараду. За його словами, всі працівники підприємства забезпечені необхідним соціальним пакетом, включно із додатковим медичним страхуванням. Тут одна з найвищих зарплат в області.

«Підприємство планує розширюватись, ми, як представники влади, зробимо все можливе у межах чинного законодавства, для створення комфортних умов для роботи інвестора», сказав Михайло Цимбалюк.

Також він додав: «Керівництво підприємства звернулось до нас щодо вирішення низки проблемних питань. Частину з них ми залагодили вже сьогодні. Крім того, буде розроблено пропозиції щодо внесення змін у постанови КМУ, законодавчі акти, закони, які позитивно вплинуть на роботу не лише підприємства Леоні, а й загалом компаній з іноземними інвестиціями. Наприклад, у 2004 році, коли прем’єр-міністром був чинний Президент України Віктор Янукович, було видано постанову КМУ, яка дозволяла більш ефективно працювати підприємству Леоні, у 2005-му її було скасовано. Це створило певні труднощі у роботі таких підприємств, оскільки вони були змушені перейти на давальницьку сировину. Ми розроблятимемо пропозиції, які мають врегулювати це питання. Також йдеться про питання  пов’язані із роботою митниці, податкової. Президент України Віктор Янукович неодноразово наголошував, що ми повинні  сприяти роботі таких підприємств, створювати позитивний інвестиційний клімат», – повідомив М.Цимбалюк.

Своєю чергою генеральний директор підприємства Йоганн Вернер Гайллінгер, подякував голові ЛОДА за візит: «Хочу подякувати місцевій та обласній владі, працівникам податково, митниці, які завжди йдуть нам на зустріч. Тут у нас не виникає жодних проблем. Ми зацікавлені у розширені виробництва на Львівщині.

Довідка.

ТзОВ “Леоні Ваерінг Системс УА ГмБХ”, засновники товариства: ТзОВ “Леоні Борднетце Холдинг ГмБХ” (ФРН), ТзОВ “Леоні Борднетце Фервальтунге ГмБХ” (ФРН). Підприємство працює на території Стрийського району в селі Нежухів з 2003 року. Засноване на повній власності концерну „Leoni AG” (Нюрнберг,  Німеччина). Клієнтами концерну є такі відомі автомобілебудівники, як-от: Дженерал Моторз, Порш, Даймлер Клрайслер, Фольксваген, Ауді, Ламборджині, БМВ Хонда та багато інших.

Випуск електричних кабельних мереж є пріоритетним напрямком діяльності концерну "Леоні", який займає третє місце в світі по виробництву цієї продукції.

Щомісяця, в середньому, підприємство „Леоні” випускає продукції в порівняльних цінах на суму 100 млн. грн, що відповідає 85% усієї випущеної в районі промислової продукції.

Річна потужність підприємства – комплексне оснащення електроустаткуванням 750 тис. автомашин (приблизно 3 тис. автомашин в день).

На підприємстві запроваджено ряд соціальних заходів: 34 власних автобусів щодня здійснюють рейси визначеними маршрутами і довозять працівників на завод із Стрийського, Дрогобицького, Миколаївського, Сколівського, Жидачівського районів та м.Болехова Івано-Франківської області; - організовано часткове безплатне гаряче харчування в їдальні заводу; - для працівників запроваджено безоплатну медичну допомогу, згідно з переліком захворювань, завдяки підписаним договором про корпоративне медичне страхування зі страховою компанією QBE-Україна.

Завод є бюджетоутворюючим платником в Стрийському районі. Питома вага в надходженнях до місцевого бюджету за 2010 рік становила 28,4%. Станом на 1.01 2011 р. сплачено до зведеного бюджету 39 383,9 тис.грн., в тому числі до державного бюджету – 15 135,4 тис.грн., до місцевого бюджету – 24 248,5 тис.грн.

Анна Вертегел. (При підготовці матеріалу було використано інформацію прес-служби Львівської ОДА).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ