Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лідери G7 підтримали Україну, а Путін оскаженів

Увесь минулий тиждень ЗМІ жили першим виходом президента Трампа у світ, президент США назвав Путіна відповідальним за все, що той натворив на Донбасі та за анексію Криму.

Детальніше – в огляді.

У рейтингу інвестиційної привабливості Україна посіла 15 місце в Європі, президент Порошенко підписав указ для спрощення підготовки до безвізового режиму з ЄС, намагання Путіна домогтись аналогічного безвізу з ЄС зазнали невдачі, а за цю путінську невправність на РФ зненавиділи українців. Увесь минулий тиждень ЗМІ жили першим виходом президента Трампа у світ, президент США назвав Путіна відповідальним за все, що той натворив на Донбасі та за анексію Криму, лідери «Великої сімки» пригрозили Москві посиленням санкцій, а над самим Трампом почали збиратись хмари ймовірного імпічменту. Однак президент США тримається бадьоро і усміхнено, і готує Путіну «сюрпризи»: обвал цін на нафту, фінансування військового сектору України і приєднання Грузії до НАТО.

Порошенко спростив безвіз

Президент України підписав указ, який має полегшити українцям подорож до ЄС із безвізом. Указ передбачає завдання, які державні органи і відомства України зобов'язані виконати, щоби старт започаткування безвізу із ЄС став безперешкодним. Президент наголосив, що для українців залишився позаду принизливий час очікування у візових і консульських установах. Посередники, які наживались на цій ситуації, тепер у глибокій печалі.

Україна – серед двадцятки країн ЄС

«Ernst&Young Global Limited» – одна з найбільших у світі міжнародних компаній, які надають широкий спектр професійних послуг і досліджень. На підставі статистичних даних 2016 року компанія провела інвестиційну експертизу «European Attractiveness Survey». За підсумками цього дослідження Україна потрапила на 15 місце рейтингу інвестиційної привабливості серед країн Європи за кількістю робочих місць, створених завдяки інвестиціям.

Із ключових висновків дослідження найголовніші такі:

▪ у 2016 році в Європі за рахунок прямих іноземних інвестицій реалізовано 5,845 проектів (на 15% більше у порівнянні з 2015 роком);

▪ понад половина із цих інвестицій припала на Великобританію, Німеччину і Францію;

▪ завдяки притоку прямих інвестицій в Європі створили 259,673 нових робочих місць (це 19% зростання у порівнянні з 2015 роком).

Український «комісар Катані» проти «спрута» часів Януковича

Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час виступу в парламенті повідомив, що проти Януковича і його команди відкрили десятки проваджень стосовно корупції. Генпрокурор зазначив: «У ключових випадках ми закінчили слідство, що дає змогу притягнути до відповідальності В. Януковича, М. Азарова, С. Арбузова, Ю. Колобова, Е. Ставицького, С. Курченка та інших тодішніх діячів. Сьогодні відбувається фінальна операція у справі Клименка, яка стосується податкових площадок. Було проведено орієнтовно 500 обшуків, вже затримали і доставили в Генеральну прокуратуру 23 колишніх керівників податкової системи, які завдали збитків Україні».

У червні 2016 року до Головної військової прокуратури передали кримінальне провадження стосовно злочинної організації часів Януковича з числа вищого керівництва Міністерства доходів і зборів. На сьогоднішній день слідство здобуло неспростовні докази, що колишні перші керівники 15 обласних Управлінь Міністерства доходів і зборів – податкових адміністрацій України – виконували злочинні вказівки Януковича та екс-міністра Клименка. Із цією метою вони організували і забезпечили незаконну діяльність так званих «податкових майданчиків» або програмних підприємств, які впродовж 2011-2014 років стали інструментами незаконного та контрольованого ухилення від сплати податків підприємств із реального сектору економіки на користь організатора та співучасників злочинної організації.

Крах путінських ілюзій

Захоплення Криму і війна на Донбасі – це провальні способи Путіна залякати Україну та змусити її відмовитись від європейського курсу. Після 12 червня путінські імперські потуги остаточно втратять сенс, адже на міжнародному рівні визнано, що Україна – це Європа.

Значення безвізу для України є дуже важливим із точки зору не тільки полегшення процедури для українців подорожувати країнами Європи, але і зміни геополітичної світоглядної орієнтації на Євразійському континенті.

Після 2014 року Кремль докладав фантастичних зусиль, щоби не допустити підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, а також наполягав на відтермінуванні Угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС. Незворотність євроінтеграційних процесів і європейська орієнтація України, а також остаточна відмова Києва і далі перебувати у рабському стійлі Московії робить путінську агресію цілком безглуздою і неперспективною.

На РФ остаточно зненавиділи українців

Український блогер Павло Правий на своїй сторінці у Facebook написав, що тепер українські заробітчани, які раніше працювали на РФ, готуються на заробітки в Європу. Чому так різко змінились пріоритети? По-перше, заробітчани кажуть, що тепер на Москві роботи майже нема. По телевізору руским втовкмачують у голови про «вставання з колін», а реально ситуація із зарплатами і роботою зайшла в глухий кут.

Водночас за останній місяць рускі просто зненавиділи українських гастарбайтерів і українців взагалі. За що? Навіть не за заборону Однокласників чи Вконтакте. Рускі люто зненавиділи українців за європейський безвіз. Їх там, як кажуть тінейджери, рве, плющить і ковбасить одночасно: «Як так, нам великим і взагалі крутим на увесь світ, безвізу з ЄС нема, а якимсь там українцям дали?»

Павло Правий пише: «Їм цілий рік із телевізора розповідали. що Україні не бачити безвізу, бо українці – злидарі, фашисти і недолугі, що в Європі від нас тільки проблеми. Найголовніше – рускі там усі підсвідомо розуміють, що путінська пропаганда їх просто обдурює, що світ інший, ніж їм розповідає телевізор і вони у цьому світі зайві. Навіть не зайві – вони інородне тіло, ординська пухлина, яку в той або інший спосіб видалять із організму цивілізованого людства».

Путін і ЄС: довга дорога в нікуди

2002 рік

З огляду на розширення ЄС, 27 серпня 2002 року Путін скерував на адресу голови Європейської комісії та глав держав-учасниць ЄС клопотання, в якому просив розглянути питання про безвізовий режим для руских, які проживають в рускому анклаві – Калінінградській області, а згодом і для всіх руских на материковій РФ. Під час засідання Ради ЄС у Брюсселі, яке відбулось 30 вересня 2002 року, було прийняте позитивне рішення розглянути можливість встановлення з РФ безвізових відносин.

2003 рік

Голова Європейської комісії Романо Проді 17 липня 2003 року повідомив, що впродовж найближчих п'яти років буде ліквідована система віз для в'їзду громадян РФ у країни Євросоюзу.

2006 рік

Постійний представник РФ при Євросоюзі Владімір Чижов заявив, що «до 2008 року РФ і ЄС вийдуть на безвізовий режим».

2008 рік

Голова міжнародного комітету Держдуми Костянтін Косачев повідомив, що «РФ і ЄС готові через два-три роки перейти до повного скасування візового режиму».

2010 рік

12 січня голова МЗС головуючої в ЄС Іспанії Мігель Анхель Моратінос заявив, що під час головування Іспанії в ЄС необхідно створити «дорожню карту», яка б передбачала скасування візового режиму між РФ і ЄС.

24 лютого Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон несподівано заявила, що Євросоюзу і РФ потрібно ще багато зробити для досягнення безвізового режиму.

31 травня Лавров повідомив, що РФ має намір зробити питання про безвізовий режим ключовим під час саміту в Ростові-на-Дону.

23 липня прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, під час його візиту в Москву, повідомив, що «із скасуванням візового режиму для РФ виникли труднощі».

13 вересня Лавров зробив різку заяву, що ЄС без жодних на те підстав зволікає з переходом на безвізовий режим. Таку ситуацію він назвав «непристойною для рівня наших відносин».

2012 рік

23 квітня учасники німецько-руского форуму закликали канцлерку ФРН Ангелу Меркель посприяти запровадженню між країнами ЄС і РФ безвізового режиму. І навіть призначили для Меркель дату – 2013 рік.

29 травня із закликом про скасування візових бар'єрів із РФ висловились шість європейських промислових об'єднань, які представляли понад мільйон підприємств Європи. Намовлений і мотивований у Кремлі, «Східний комітет німецької економіки» закликав до створення єдиного економічного простору від Лісабона до Владивостока.

2014 рік

Глави держав і урядів ЄС прийняли 6 березня спільну заяву стосовно України, в якій, зокрема, заявили про припинення переговорів із Кремлем про скасування візового режиму. Намагання Путіна «прорубати вікно в Європу» стало ідеєю фікс.

На зло Україні

Рускі засоби пропаганди повідомили, що РФ і тоталітарна Північна Корея домовились про безвізовий режим і відкрили між країнами поромне сполучення. У соціальних мережах руско-корейський паром назвали «альтернативою українському безвізу з Євросоюзом». Користувачі мереж пишуть: «Це кремлівська відповідь сучасному Чемберлену. Це відповідь на український безвіз. Невдахи їздять у Європу, а нормальні люди – у КНДР!»

Порошенко: «Щупальця Кремля треба нейтралізувати»

Захід повинен залишитись твердим у своїй позиції стосовно санкцій проти РФ і має бути готовим їх посилити. Про це сказано у колонці президента України Петра Порошенка, яка опублікована у виданні «Politico» у день проведення саміту G7 в Італії.

Президент України наголосив: якщо Захід серйозно розмірковує про мир і світовий порядок, тоді необхідно мати на увазі, що відновлення нормальних відносин із Москвою можливе тільки через Київ. Порошенко вважає, що Москва відкрито демонструє свою готовність завдати удару і Захід стоїть перед вибором між реакцією з пропорційною відповіддю або продовженням втілення напівзаходів. Український лідер зазначив, що Кремль не припинить свою агресивну кампанію, якщо Захід його не змусить.

Петро Порошенко пише: «Коли ми призупинили доступ до соціальних мереж, які знаходяться у власності РФ, Москва відповіла масивною і скоординованою кібератакою, яку посилила інформаційною пропагандою, щоби захистити своїх соціальних медіа-агентів, таких як «ВКонтакте» або «Однокласники». [...] Історія вчить нас, що умиротворення призводить до більшої агресії. Чим більше ви будете годувати крокодила, тим більше він прагнутиме їжі. Тільки з позиції сили можна створити стійкий мир і відновити стабільність. [...] Нове покоління гібридної війни нагнітає оберти, наслідки яких поширюються за межі України. Щупальця Кремля досягають ключових центрів Європи та її заокеанських союзників».

На Москві набундючились: «Наші щупальця не обріжете»

На РФ переконані: «щупальця» руского міра обрізати не вдасться. Так у Раді Федерації відреагували на публікацію президента України, в якій український лідер попереджає Європу про небезпеку «щупалець Кремля».

Франц Клінцевич, заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки, повідомив кремлівським пропагандистам: «Русскій мір існує як геополітичне і соціокультурне явище, вплив якого на людство і справді величезний. Отже, в принципі такі «щупальця» обрізати неможливо».

Фейк про скорочення допомоги Україні

Просторами Інтернету іноземні «друзі» України, доморощені песимісти, промосковські лоялісти і московські колоністи в Україні рознесли новину, що президент США має намір у 2018 році скоротити для України фінансову допомогу втричі, у порівнянні з 2016 роком. Мовляв, про це сказано в проекті бюджету США на 2018 рік, зокрема, у розділі «Про Державний департамент». Згідно з документом, у 2018 році для фінансової підтримки України через фонди, афілійовані з Держдепом, запропоновано орієнтовно $204 мільйони, тоді як в 2016 році було призначено $667 мільйонів, а в 2017 році – $560 мільйонів. Цю інформацію необхідно розглянути в трьох аспектах.

Перший. Проект державного бюджету США на 2018 рік є тільки проектом, до якого під час слухань у Сенаті й Конгресі США будуть вносити поправки. Беручи до уваги широку підтримку України серед американських парламентарів, можна припустити, що в проект стосовно допомоги Україні внесуть зміни.

Другий. Треба цілком не знати Трампа, щоби писати вигадки про скорочення допомоги для України. І справді, через один фонд допомога скорочується, тому що відбувається оптимізації всього фонду, а через інші фонди американський лідер має намір збільшити для Києва грантову допомогу.

Третій. Очевидно, що у світобаченні Трампа утвердився наратив, що у 2018 році Путіна вже не буде в Кремлі, а Москву змусять фінансувати відбудову всього того, що вона в Україні поруйнувала. Отож у великому американському фінансуванні України вже потреби не буде.

Відповідаючи на інформаційний запит інформагентства «Interfax-Україна», Валерій Чалий, посол України в США, повідомив: «Окремо необхідно наголосити, що бюджетна пропозиція Адміністрації Трампа містить положення про надання нашій державі летальної зброї оборонного призначення, що вигідно відрізняється від пропозицій Адміністрації у попередні роки».

Валерій Чалий іще наголосив, що Білий Дім представив уточнений проект федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік, який передбачає допомогу Україні за різними програмами на загальну суму $354 млн:

▪ $204 млн – за лінією програми Держдепу і програми USAID;

▪ $150 млн – за лінією програми Міністерства оборони США.

Окрім того, згідно з проектом консолідованого бюджету на 2018 рік пропонується збільшити фінансування програм «Міжнародне військове фінансування» (Foreign Military Financing, FMF) для країн Європи, Азії та Африки на суму орієнтовно $450 млн, за лінією яких Україні також можуть надати додаткову фінансову допомогу.

Польський марш на честь людовбивці

Центром Варшави пройшов марш на честь людовбивці Юзефа Пілсудського, в якому взяли участь шанувальники пацифікації – убивств цивільного українського населення. У католицькій Польщі настільки насолоджуються аморальністю і звироднілістю Пілсудського, що у Варшаві йому збудували аж два пам'ятники. Послідовники цієї історично одіозної особи пройшли урочистим маршем між цими пам'ятниками.

Морально деградований польський Сейм оголосив 2017 рік роком Юзефа Пілсудського, який на анексованій українській території вчинив пацифікацію. Станом на сьогодні поляки не покаялись перед українцями і людством за свій національний злочин.

У майбутньому, коли Україна стане повноцінною складовою ЄС, питання польського терору в ХХ столітті необхідно буде винести на всеєвропейське обговорення з метою визначитись, чи можна назвати європейською країну, керівництво якої схвалює і офіційно опирає свою політику на чотири терористичні підвалини: анексію, колонізацію, полонізацію і пацифікацію.

Штрейхбрейкери Європи

В Європейському Союзі планують затвердити нові преференції для України до кінця червня, щоби встигнути до саміту Україна-ЄС, який відбудеться в середині літа. Про це кореспондентові «Європейської правди» розповів представник Єврокомісії.

Єврокомісія пропонує надати Україні на три роки додаткову квоту на безмитний експорт 100 тис. тонн пшениці (митна ставка ЄС – 95 євро за тонну), 650 тис. тонн кукурудзи (5,35 євро), 350 тис. тонн ячменю (93 євро), 4 тис. тонн вівса (89 євро), 3 тис. тонн часнику (93 євро), 3 тис. тонн меду (митна ставка 17,3%). Також планується надати квоту на 500 тонн виноградного і яблучного соку (ставка на виноградний сік – 18,9% +27 євро за тонну; на яблучний – 36,5% +121 євро за тонну) і 5 тис. тонн сушених томатів (14,4%).

За даними «Європейської правди», найбільш затятими противниками преференцій для України стали Польща і Угорщина, вважаючи їх загрозою для своїх агровиробників. Також противником запропонованого обсягу преференцій є Франція, проте її позиція не така жорстка, як Польщі та Угорщини.

Програми проведення європейських Днів добросусідства з піснями і повітряними кульками є окозамилювальною бутафорією, а справжні егоїстично-шкурні інтереси сусідів домінують над християнською мораллю та європейськими цінностями.

Черговий крах чергової кремлівської багатоходівки

Шамани Алтаю щось поробили Путіну. Останнім часом його кагебешні прожекти зазнають одного фіаско за іншим. Ось і знову не склалось із кримінально-нафтовою багатоходівкою на трьох – Путіна, Асада і Мадуро.

В останні роки РФ, Сирія і Венесуела планували обходити міжнародні санкції щодо Сирії за допомогою таємної угоди з транспортування сирої сирійської нафти через РФ у країни Карибського басейну. План багатоходівки передбачав продаж сирійської нафти з великим дисконтом Венесуелі через фіктивну руску компанію, яка б транспортувала нафту на нафтопереробний завод острова Аруба, розташованого біля Венесуели. Далі продукт переробки сирійської нафти мали намір контрабандно переміщувати на територію США та розподіляти спершу по американських, а згодом і канадських АЗС.

У листі сирійського посла Хассана Аббаса до венесуельського нафтотрейдера Вільмера Руперта було сказано, що суть схеми полягає в тому, аби «уникнути бойкоту, який може бути оголошений США і ЄС». Рупертові рекомендували очолити бізнес-групу під назвою «Sirius Venezuelan» і пропонували п’ятирічний контракт на постачання від 50 до 200 тисяч барелів сирійської нафти у добу, а також ємності для зберігання ще 6 млн барелів.

Путінська нафтова багатоходівка зазнала фіаско, а разом із нею і економіка Венесуели. Отож сьогодні, з метою запобігання напливу венесуельських біженців у сусідні країни, Колумбія і Бразилія планують ввести свої війська на територію Венесуели, на глибину орієнтовно 30-50 кілометрів, із метою створення загороджувальних кордонів.

Нагадаємо, масові заворушення у Венесуелі тривають вже другий місяць. Приводом для незадоволення громадян став катаклізм видобувної економіки – експорту нафти, а також неспроможність президента Мадуро реформувати економіку. У вуличних сутичках загнули 48 осіб, орієнтовно 500 отримали поранення. Через виникнення глибокої економічної кризи Венесуелу покинули понад 2 мільйони осіб.

Нова країна-учасниця НАТО

Чорногорія стане повноправним членом Північноатлантичного альянсу з 5 червня 2017 року. Відтепер країн-учасниць Альянсу буде 29, а до кінця року можливо і 30.

Прагнення Чорногорії вступити в НАТО зустріло оскаженілий опір із боку Кремля, який неодноразово істерично заявляв, що вступ Чорногорії до Альянсу не піде на користь відносинам Москви із Подгорицею. Не досягши потрібного результату залякуванням, Путін зробив невдалу спробу державного перевороту в Чорногорії та замаху на прем'єр-міністра країни. Один із підозрюваних в організації замаху на Міло Джукановича, прем'єр-міністра Чорногорії, серб Неманья Рістіч, виклав у соціальній мережі свої фото з аташе із питань оборони руского посольства у Белграді, з полковником Кіндяковим, а також із Лавровим.

Видання «The Guardian» повідомило, що Ніколай Патрушев, колишній директор ФСБ РФ і нинішній секретар Ради безпеки РФ, вибачився за спробу руских здійснити переворот у Чорногорії. Він назвав участь руских у замаху на прем'єра Чорногорії Міло Джукановича «шахрайською операцією, яка не була схвалена у Кремлі».

Чорногорія 3 червня 2006 року здобула незалежність від Сербії, а через 11 років стала учасницею Альянсу. Україна здобула психологічну незалежність від Московії у 2014 році, отож у НАТО буде не пізніше 2025 року.

Грузія ще в поточному році ймовірно приєднається до НАТО

У Грузії до 30 травня триватиме Парламентська асамблея НАТО, в якій взяли участь делегації 29 країн Європи і представники України, зокрема голова Верховної Ради Андрій Парубій.

На початку Парламентської асамблеї грузинські політики повідомили, що найближчим часом із Тбілісі надійде вкрай неприємний для Кремля сигнал про приєднання Грузії до НАТО. Вже першого дня представники країн Альянсу при кожній нагоді наголошували, що «нема вороття і Грузія вже скоро повинна приєднатися до цієї когорти».

Грузинський міністр у справах євроінтеграції Віктор Долідзе нагадав, що в історії Північноатлантичного альянсу тільки чотири рази господарем Парламентської асамблеї була країна, яка не була учасницею цієї організації. За переконанням міністра, це може означати лише одне – скорий вступ до Альянсу.

Москва – осередок тероризму

Ірина Фріз, очільниця української делегації у Парламентській асамблеї НАТО, під час засідання весняної сесії ПА НАТО в Грузії передала віце-президентці цієї організації Расі Юкнявичене і представникам національних делегацій аналітичну доповідь про зв'язки РФ із терористичними організаціями на Близькому Сході та в Середній Азії. Представниця України повідомила, що документ містить факти та аналіз шляхів комунікацій, підтримки і координації дій РФ із такими терористичними організаціями – ІДІЛ, Талібан, ХАМАС, Хезболла та іншими.

Очільниця української делегації розповіла, що Расі Юкнявичене у своєму коментарі щодо Москви висловила розуміння позиції України стосовно заборони трансляції руских телеканалів і висловила подив, що пропагандистські телеканали на кшталт «Russia Today» присутні в готелях Європи.

Раса Юкнявічене: «Захист НАТО починається з України»

Віце-президентка Парламентській асамблеї НАТО Раса Юкнявічене під час засідання організації у Тбілісі заявила, що захист країн-учасниць НАТО починається в Україні. Зокрема вона наголосила, що не Україна повинна дякувати Північноатлантичному альянсу за підтримку, а НАТО має дякувати Україні, яка «активно впроваджує європейські та демократичні цінності на східних теренах Євросоюзу».

Звертаючись до очільниці української делегації під час засідання Парламентської асамблеї НАТО Ірини Фріз, Раса Юкнявічене наголосила: «Ми чітко усвідомлюємо, що захист наших країн починається з України. За що Вам щиро вдячні».

Бжезінський: різновекторний фальцет із прокремлівськими мотивами

У США відійшов у засвіти відомий політолог Збігнев Бжезінський, якого називають метром західної геополітики. Так, наприклад, президент Польщі Анджей Дуда у своєму Твітері написав: «Відійшов у вічність Збігнєв Бжезінський – колишній голос Польщі в Білому Домі, голос вільної Польщі. Він для нас постійно боровся за цю свободу. Дякуємо». А президент України, не знати з якого дива, погодився з думкою Дуди і наголосив: «Сумна новина: пішов із життя Збігнєв Бжезінський – гросмейстер міжнародної політики, легенда, епоха. Справжній друг України!».

Стосовно України Бжезінський займав три різновекторні позиції. Спочатку трактував Україну як одну з ключових країн на карті Східної Європи, потім – у контексті ймовірного відродження новітньої Московської імперії, а далі бачив Україну виключно поза Європою і поза НАТО. Бжезінський писав заангажовані умовиводи: «Україна повинна мати право вільно вибирати свою політичну ідентичність і бути більше пов'язаною з Європою. У той же час Росію необхідно твердо запевнити, що Україну не візьмуть ні в Європу, ні не приймуть у НАТО. Це – формула рішення».

Чому відбувалась регресивна світоглядна трансформація «метра геополітики» зрозуміти важко. Можливо, що на схилі літ у нього мутував українофобський геном. Можливо, якась добра людина попередила геополітика, що хтось із його родини може випити не того чаю. Можливо, була якась причина, щоби так позірно стати на бік Кремля, невідома світовій громадськості, скажімо, ущемлена гордість. Відомо, що Барак Обама, який був студентом Бжезінського у Гарвардському університеті, дистанціонувався від свого учителя, щоб у світовій політиці його, Обаму, не сприймали як маріонетку колишнього професора Гарварду.

Один із політичних етюдів на шахівниці Бжезінського полягав у тому, щоби зробити Польщу домінуючим політичним осередком на теренах Східної Європи, відтіснивши, звісно, інші східнослов'янські країни. Адже у Західній Європі, у тандемі Франція-Німеччина особливо, Польщу сприймають як бідну, проте чванливу сусідку. Це один, можна так сказати, патріотичний аспект концепції Бжезінського.

Стосовно ж іншого боку його геополітичної доктрини, то Бжезінський наприкінці листопада 2016 року наполегливо заохочував Дональда Трампа налагодити відносини з Москвою. В інтерв'ю для своєї дочки Мікі, яка працює ведучою на кабельному телеканалі MSNBC, Бжезінський раптом заявив, що Москва знаходиться в стадії переходу від комунізму до демократії, і якщо Вашингтон допоможе їй зробити цей перехід, тоді РФ стане однією з провідних країн світу, поряд із США і Китаєм. А наприкінці лютого 2017 року, на шпальтах видання «The New York Times», Бжезінський у співавторстві зі своїм асистентом Полом Вассерманом нав'язували американському лідерові концепцію, що для управління світовими процесами США зобов'язані створити тріумвірат – Вашингтон, Пекін, Москва.

Бжезінський вважав, що РФ може бути або імперією, або демократією, але не одним і другим одночасно. Він писав: «Головне, що ми повинні зрозуміти в Росії: для процвітання і успіху їй необхідне зближення із Заходом, інакше вона все програє Китаю». Цей умовивід вказує, що Бжезінський так і не збагнув загадкової московської душі, а відтак він апріорі не міг бути геополітичним стратегом першої величини, яким себе презентував і яким його помилково вважали.

У США офіційно визнали злочин Москви проти України

Посольство України в США повідомило, що Сенат штату Вашингтон прийняв резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років. Відповідне рішення прийняли одноголосно. У резолюції американських сенаторів сказано: «Голодомор був геноцидом, який влаштував Йосиф Сталін і радянський режим проти народу України». Автором резолюції є Марк Мілосця, сенатор штату Вашингтон від Республіканської партії.

Участь у слуханнях штату взяв Почесний консул України в Сіетлі Валерій Голобородько, який передав лист-подяку Надзвичайного і Повноважного посла України в США Валерія Чалого лейтенант-губернатору штату Вашингтон, президентові Сенату Сирусу Хабібу.

Турне президента США і консенсус щодо України

Після тижнів перманентних внутрішньополітичних скандалів Дональд Трамп здійснив свою першу закордонну поїздку, під час якої відвідав Саудівську Аравію, Ізраїль, Італію, Ватикан і Бельгію.

Видання «Axios», цитуючи представника в адміністрації президента США, розповіло, що «не тільки на РФ настала «нова нормальність». Білий Дім також готується до боротьби, яка триватиме до тих пір, поки Дональд Трамп залишається президентом. Команда Трампа готує «вуличних бійців» до бою». Журналісти «Axios» повідомили, що оточення Трампа знайшло ключ для створення більш дисциплінованого образу президента. Вони скоротять час, який він проводить в Інтернеті і перед телевізором. Для цього його розклад заповнять вщерть, щоб у Трампа не залишалось вільного часу для зайвої епістолярності.

Газета «Washington Post» повідомила, що візит Трампа у Саудівську Аравію зумовив сплеск чималої критики у США, причому не тільки серед лібералів, а й консерваторів. Так, наприклад, Дженніфера Рубіна, консервативного коментатора видання, приголомшило «не тільки лицемірство Трампа», але також і його «глибоке нерозуміння причин екстремізму». Саме тому Трамп недалекоглядно закликав мусульманський світ боротись із екстремізмом разом із США.

Джона Голдберг, старший редактор консервативного видання «National Review», констатував, що президента США прийняли з великими почестями в Ер-Ріяді, однак його успіх був обумовлений контрастом політики Трампа із політикою Барака Обами. Останній вважав, що ключем до миру на Близькому Сході є Іран, що викликало величезне невдоволення в Ізраїлі та в сунітському світі.

Політика Трампа полягає в тому, що успіху можна досягти за допомогою «приголомшливих угод», що терористів можна «вигнати», наче вони іноземні загарбники, що на демократію і права людини не завжди потрібно зважати. Однак, вважає Джона Голдберг, це наївний підхід до вирішення питання. А саудівці будуть тільки заохочувати Трампа, щоби домогтись угод із США стосовно отримання зброї та можливостей потіснити Іран. «Який алігатор не мріє про більш гострі зуби?», – риторично запитує Голдберг.

Факт, проте головний редактор авторитетного «National Review» у своїй політичній короткозорості не помітив двох інших «алігаторів» у чотирикутнику США, Саудівська Аравія, Іран і РФ. Як і не завважив позитив, що президент США і король Саудівської Аравії відкрили Міжнародний центр протидії екстремістській ідеології.

Візит до Ізраїлю президента США почався зі слів «ми тільки приїхали з Близького Сходу», які змусили посла США в Тель-Авіві Дена Шапіро прикрити обличчя долонею. Проте, за підсумками зустрічі багато спостерігачів зійшлись на думці, що візит відбувся успішно. Незважаючи на обурення ізраїльської розвідки через допущення витоку секретної інформації, яку допустив Трамп, політичні лідери отримали те, що хотіли: обіцянку від президента США допомогти у врегулюванні ізраїльсько-палестинського конфлікту і вихід на дводержавне рішення. Однак проблема в тому, що ніхто не уявляє, як Трамп має намір це зробити, а його візит в Ізраїль став «великою маніпулятивною шарадою». Так вважає більшість ізраїльських аналітиків.

У Вифлеємі відбулись переговори Трампа і лідера Палестини Махмуда Аббаса, після яких Трамп знову прибув у Тель-Авів, в аеропорт столиці Ізраїлю, звідкіля вилетів до Італії.

Далі був візит у Ватикан. Той факт, що протестант Дональд Трамп відвідав Папу Франциска перед зустрічами з європейськими лідерами вказує на ставлення Трампа до Католицької Церкви, як до головного інституту старого континенту і як до духовної основи європейської цивілізації. Папа Франциск і Дональд Трамп мали намір знайти дотики у спільній позиції з низки питань. Понтифік ще під час передвиборної кампанії висловив претензії Дональду Траму за наміри спорудити велику мексиканську стіну і запровадити суворішу імміграційну політику, які у Ватикані назвали «не християнськими вчинками».

Ймовірно, з точки зору Папи Франциска, дірявий кордон і неконтрольовані переміщення мігрантів є першочерговими цінностями Нагірної проповіді. Папа займає ліволіберальної позицію з питань міграції, боротьби з глобальним потеплінням і негативно ставиться до патріотичних заяв Дональда Трампа, які понтифік плутає з шовіністично-націоналістичними поглядами.

У комюніке за підсумками зустрічі було зазначено, що Папа Франциск і Дональд Трамп знайшли спільний знаменник у питаннях боротьби з абортами, захисті релігійних свобод (США має на увазі і захист традиційних християн від ескапад гей-лобі), і захисту християн на Близькому Сході. Католицька Церква і адміністрація США теж будуть спільно працювати в галузях охорони здоров'я, освіти і допомоги мігрантам. Однак, судячи з протокольного фото Ватикану, на якому зображені сімейство Дональдів-Кушнерів і понурий Папа Франциск, комюніке не в усьому відповідає дійсності.

У Брюсселі президент США Дональд Трамп зустрівся з головою Європейської ради Дональдом Туском, головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, головою дипломатії ЄС Федерікою Могеріні та головою Європарламенту Антоніо Таяні. В цей же день Трамп вперше взяв участь в короткому саміті НАТО, присвяченому боротьбі з тероризмом і розподілу фінансових зобов'язань між членами Альянсу. У своєму виступі під час саміту президент США перелічив такі глобальні загрози для світу – міжнародний тероризм, міжнародну неконтрольовану міграцію та РФ із її ідеологією рашизму.

Нью-Йоркська новинарня «BuzzFeed» наголосила, що Трампові навіть не довелося просити про збільшення асигнувань для Альянсу, настільки лідери країн-учасниць НАТО хотіли догодити американському президенту, особливо з огляду на його попередні заяви про те, що НАТО «застарів».

Нагадаємо, в 2015 році внески США склали 72% оборонних витрат НАТО ($649,9 млрд), а серед решти 28 країн тільки 5 виконали свої фінансові зобов'язання, перераховувавши 2% зі своїх ВВП до бюджету Альянсу.

Видання «Politico» констатувало, що учасники зустрічі в Брюсселі досягли взаєморозуміння у питаннях колективного протистояння міжнародній терористичній загрозі, а також у вирішенні проблеми України.

Із Брюсселю Дональд Трамп знову прибув до Італії – у сицилійське місто Таорміну, в якому відбувся саміт «Великої сімки». Лідери країн-учасниць саміту ухвалили декларацію, в якій, зокрема, заявили про готовність посилити санкції проти РФ та КНДР і пообіцяли боротись проти протекціонізму.

У комюніке саміту зазначено, що країни G7 готові посилити санкції стосовно Північної Кореї у разі, якщо вона не припинить розвиток своєї ядерної програми. Нинішня політика Пхеньяна, на думку учасників саміту, становить «величезну загрозу» для міжнародного миру та стабільності. А також в документі акцентовано, що в разі виникнення необхідності, країни G7 готові вдатись до додаткових санкцій і стосовно Москви, якщо вона і надалі не виконуватиме свої зобов'язання щодо встановлення миру в Україні. В документі наголошено, що санкції проти Москви будуть скасовані, якщо Кремль виконає свої зобов'язання.

У комюніке теж наголошено, що керівникам країн «Великої сімки» не вдалось дійти згоди у питанні боротьби проти змін клімату на планеті. Це відбулось через лідера США Дональда Трампа, який пообіцяв остаточно визначитись з кліматичного питання через тиждень.

Дональд Трамп: Путіна – до відповідальності

В Італії Дональд Трамп, під час зустрічі з президентом країни Серджо Маттарелла і прем'єр-міністром Паоло Джентілоні, заявив, що Путін повинен відповісти і за анексію Криму, і за війну на Донбасі, а РФ зобов'язана виконати Мінські домовленості.

Президент США повідомив про готовність приєднатися до позиції Євросоюзу, яка має на меті притягти Путіна до відповідальності, і заявив, що Кремль «потрібно змусити виконувати «Мінські угоди» будь-якими способами».

Джейсон Смарт, політолог із США, повідомив, що Дональд Трамп не має особливого бажання спілкуватись із Путіним. Експерт наголосив, що з боку Кремля тривають наполегливі спроби знайти будь-який привід для проведення зустрічі Путіна з Трампом.

Від часу офіційного вступу Дональда Трампа на посаду президента США, московські пропагандистські ресурси поширювали вигадки про бажання новообраного президента США відразу кинутись в обійми Путіна. У такий спосіб Кремль у міжнародному інформаційному просторі створював ситуацію, щоби Трампові стало незручно відмовитись від зазначеної зустрічі.

Однак далі телефонних розмов із Путіним президент США не пішов, а із прийому Лаврова в Овальному кабінеті влаштував «Трампошоу». І під час свого першого закордонного візиту Трамп відвідав ряд країн, в переліку яких РФ не було.

Ймовірно, Трамп і Путін можуть побачитись аж у першій декаді липня під час саміту країн «Великої двадцятки» у Гамбурзі, але це буде зустріч у форматі «тет-а-тет». У програмі саміту окрема зустріч Трампа із Путіним не передбачена. Хоча, не виключено, Путін може скористатись із досвіду вправності своєї протеже в Україні й перехопити Дональда Трампа біля чоловічої кімнати.

Раніше, у березні, керівник рускої партії «Західний вибір» Костянтин Боровий повідомив, що на Кремлі бушує істерика через безуспішні спроби почати прямі переговори Путіна із Трампом. Оточення Путіна задіяло всі можливі канали впливу на Вашингтон, навіть і ті, які раніше Путін вважав неприйнятними або опозиційними.

Костянтин Боровий наголосив: «Ресурси зникають із катастрофічною швидкістю. Для підтримки навіть видимості присутності й стабільності на кримському, східноукраїнському, сірійському, військово-провокаційному і внутрішньому «фронтах» не вистачає засобів. Кремль уже готовий обговорювати із США навіть проблему Криму, про що раніше Путін і слухати не хотів».

Американські спецслужби втратили довіру

Британська поліція припинила обмін інформацією щодо теракту в Манчестері з американськими спецслужбами. Так у Лондоні відреагували на публікацію в американських ЗМІ фотографії з фрагментами бомби, підірваної 22 травня під час теракту на «Манчестер-арені».

На фото, яке опублікувало видання «The New York Times», зображені детонатор, елемент живлення і шматки рюкзака, в який була закладена бомба. Видання також повідомило деякі дані британських спецслужб. Американські правоохоронні органи передали «The New York Times» фото ще до того, як їх встигла оприлюднити британська влада.

Британське видання «The Guardian» повідомило, що Тереза Мей обговорить із Дональдом Трампом питання компрометуючих витоків конфіденційної інформації під час саміту НАТО в Брюсселі. Видання також зазначило, що це не перший витік конфіденційної інформації стосовно розслідування терористичного акту, який став відомий американським ЗМІ. Вони оприлюднили ім'я ймовірного терориста – Салмана Абеді – перше, ніж його назвали у Британії.

У кооперативі «Озеро» тріснули духовні скрепи

Видання «The New York Times» повідомило, з посиланням на свої джерела у Конгресі США, що руский мільярдер Олег Дерипаска пропонував свою співпрацю комітетам обох палат американського Конгресу, які ведуть розслідування щодо втручання Кремля у президентські вибори в США.

В обмін на співпрацю з Конгресом США Дерипаска просив про повний імунітет від можливого судового переслідування. У Конгресі США йому відмовили, аргументуючи відмову тим, що такий імунітет може перешкодити федеральному розслідуванню. Водночас у ФБР повідомили, що не мали наміру викликати на допит Дерипаску в рамках розслідування втручання Путіна в американські президентські вибори. Фактично, з переляку Дерипаска зробив фальш-старт.

Нагадаємо, у березні агентство «Associated Press» повідомило, що Пол Манафорт – колишній керівник виборчого штабу Дональда Трампа, впродовж кількох років працював на Дерипаску з метою просування інтересів Путіна, за що отримував $10 млн у рік за період із 2005 по 2009 роки. За даними агентства, саме Манафорт розробив план, який був дуже вигідним для Кремля і за який платили майже мільйон доларів у місяць, після чого почав співпрацювати з Дерипаскою, близьким соратником і представником Путіна.

Манафорт був главою передвиборчого штабу Трампа з квітня по серпень 2016 року, однак був змушений піти у відставку, коли Національне антикорупційне бюро України опублікувало копії «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, в якій зафіксовано, що на ім'я Манафорта виплатили $12,7 млн готівкою.

Кажуть, що букмекери почали приймати ставки на Дерипаску: скільки йому іще залишилось топтати тлінну землю. Адже зі слів самого Путіна відомо, «хто Міхаїла Івановича образить, той і трьох днів не проживе». Міхаїл Іванович, якщо хтось не знає, є псевдо власника карельського кооперативу «Озеро» – Путіна.

При цьому треба взяти до уваги, що «Міхаїла Івановича» зрадив той самий озерний кооперативник Дерипаска, якого під час кризи 2008 року Путін врятував від банкротства. Тоді підприємства Дерипаски дофінансували коштом державного банку. І ось тепер олігарх вищого кремлівського ешелону побіг до «ворога». Це практичне підтвердження, можна навіть сказати перша природно-суспільна прикмета, що на Кремлі набирає обертів процес усвідомлення – Путін став гарантом фінансового погіршення, моральним тягарем і небезпекою для життя.

«Щупальця Кремля»: Манафорт, Флінн, Кушнер... Хто далі?

Хоча Дональд Трамп на цілий тиждень відбув у президентське турне, тема Кремля від цього не стала менш актуальною у Конгресі США і на шпальтах американської преси. Розслідування тривають, з'являються нові подробиці про зв'язки між членами команди Трампа і Кремлем, інформація постійно просочується в ЗМІ.

На початку минулого тижня стало відомо, що людиною в адміністрації Трампа, якого ФБР назвало «фігурантом» розслідування стосовно РФ, став і Джаред Кушнер, зять президента Дональда Трампа. Видання «New York Magazine», чий кореспондент роздобув цю інформацію, пише, що «руский скандал Трампа перетворюється в корупційний скандал». Згодом і національна телекомпанія NBC також підтвердила, що зять президента США опинився під серйозною підозрою.

Газета «The Washington Post» повідомила, що спецслужби США мають докази, що зять Трампа наприкінці 2016 року пропонував рускому послу в США Кисляку створити секретний канал зв'язку із Кремлем з метою захисту комунікацій команди Трампа від прослуховування з боку американських спецслужб. Цю пропозицію Джаред Кушнер зробив 2 грудня під час зустрічі у нью-йоркській вежі «Trump Tower», де також був присутній і радник Трампа Майкл Флінн (у 2017 році його звільнили за те, що він не повідомив віце-президенту Майклу Пенсу справжній зміст своїх переговорів із Кисляком).

«The Washington Post» пише, що американські спецслужби перехопили переговори Кисляка з Москвою на тему колаборантства Кушнера. Посол повідомив, що Кушнер запропонував використовувати для створення каналу рускі дипломатичні установи у США. Кисляк був вражений припущенням Кушнера, що американців можуть допустити до користування рускими каналами зв'язку в посольстві чи консульстві РФ. А за даними агентства «Reuters», Білий Дім не розкрив інформацію про щонайменше три випадки спілкування Кушнера із Кисляком, які зафіксували американські спецслужби.

Водночас газета «The Washington Post» дізналась, що Трамп раніше звертався до керівника Національної розвідки Дена Коутса і директора АНБ Роджера Стоуна з проханням зробити публічні заяви про відсутність будь-яких доказів співпраці між Білим Домом і Кремлем. Обидва – Коутс і Стоун – відмовились це зробити.

Ця новина викликала черговий вибух обурення в консервативних ЗМІ. Техаський інформаційний ресурс «The Blaze» наголосив, що публікація «Washington Post» дає демократам «черговий привід звинуватити руских у тому, що Клінтон зазнала поразки під час виборів саме через Путіна». Водночас Шон Хенніті, популярний коментатор телеканалу «Fox News», демонстративно відмахнувся від цієї новини, назвавши ліберальні ЗМІ «альт-медіа, які прагнуть знищити Трампа». Водночас ряд ЗМІ наголосили, що акценти в скандалі про рускі зв'язки Трампа змістились, але не потрібно забувати, що головне – це довести, чи мало місце злочинне співробітництво Трампа із Путіним, а не те, як Трамп намагався приховати цей імовірний факт.

Поміж тим, Майкл Флінн, якого звільнили через «руский скандал» із адміністрації Трампа, минулого тижня відмовився давати свідчення у комітеті Конгресу, який розслідує його зв'язки з Кремлем. Через це, наголосив Кріс Мерфі, сенатор-демократ від штату Коннектикут, Фліннові загрожує великий тюремний термін.

А видання «New York Times» повідомило, що в розпорядженні американської розвідки є записи розмов руских чиновників, які хваляться знайомством із Майклом Флінном і Полом Манафортом, і можливостями через ці зв'язки впливати у подальшому на самого Дональда Трампа.

Негативне висвітлення цієї історії в ЗМІ вже позначилось на рейтингах Трампа. За даними соціологічно-аналітичного видання «FiveThirtyEight», число людей, які «твердо схвалюють» Трампа скоротилась із 30% до 21-22%. На сьогодні число тих, хто «твердо не схвалює» Трампа, вдвічі перевищує першу групу.

Навіть опитування прихильного до Трампа телеканалу «Fox News» підтверджують негативний тренд: загальний рейтинг Трампа впав із 45% до 40%. Більше того, 60% респондентів вважають, що колишній глава ФБР Джеймс Комі був звільнений, тому що його розслідування могло нашкодити господареві Овального кабінету, а 68% опитаних вважають правильним призначення спеціального прокурора для розслідування руского втручання в президентські вибори США.

Трамп обвалить нафтові ціни

На даний момент у сховищах США знаходиться 688 мільйонів барелів нафти. Такі дані наводить Міненерго США. Цих запасів може вистачити на 150 днів, що, згідно з вимогами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), майже вдвічі перевищує 90-денний мінімум.

Телеканал CNN повідомив, що Дональд Трамп має намір продати щонайменше половину стратегічного нафтового запасу США. Білий Дім мотивує виникнення необхідності великої розпродажі запасів нафти зростанням нафтовидобутку в США. Крім того, продаж нафти саме тепер обіцяє хороший прибуток для бюджету Штатів, оскільки вартість нафти на ринку на даний момент орієнтовно становить $50 за барель, тоді як вартість резервної нафти – $29 за барель. На думку експертів, таке рішення може принести значні кошти бюджету США, проте знизить світові ціни на нафту.

Економічною політикою американського президента занепокоїлись в оточенні Путіна. У Центробанку РФ заявили, що такі економічні плани Дональда Трампа можуть призвести до зниження цін на нафту і зміцнення долара, що негативно позначиться на рускій сировинній господарці.

Путін оголосив фейкову капітуляцію

Після першого дня саміту «Великої сімки» Ігор Левітін, помічник Путіна, запросив миру. Під час суботньої конференції «Балтійський форум», яка відбулась у Латвії, він заявив, що відтепер головним пріоритетом для Москви буде стремління до конструктивного діалогу з Вашингтоном, оскільки від цього залежить найголовніше – економічні санкції.

Звісно, що своє сокровенне – санкції – на Кремлі невміло загорнули в обгортку лицемірної турботи про вбитих сирійців, про неочікуване на Москві загострення між Кремлем і Заходом, іншу політичну белетристику. А в кремлівську обгортку начебто загорнута суть путінського послання «Я здаюсь».

Деймон Вілсон, генеральний директор американської організації «Atlantic Council» («Атлантична рада»), під час «Балтійського форуму» наголосив, що загострення напруженості між Заходом і РФ є важким для Заходу і фатальним для Кремля. А ще керівник «Atlantic Council» розповів, із чого саме почалось протистояння – з вакханалії Путіна. Учасникам конференції Деймон Вілсон нагадав: «Відносини між Заходом і Москвою почали погіршуватися ще в 2007 році. Потім був конфлікт у Грузії, потім настав конфлікт в Україні. Це сприяє загостренню міжнародної ситуації, ставки високі, адже конфронтація наростає. В результаті продовження конфронтації РФ зазнає незворотних економічних деформацій».

Нагадаємо, крах націонал-шовіністичної ідеології путінізму почався у 2007 році під час Мюнхенської конференції, де Путін бундючно, зухвало і агресивно пригрозив Заходові, що реалізує нездійснений план комуніста Хрущова і покаже всьому світові «руску мать Кузьми». І таки показав.

Тепер Путін домагається від західних лідерів капітуляції на його умовах, щоби йому дозволили зійти з політичної сцени з гордо піднятою головою і втовкмаченим переконанням у головах його челяді, що він усіх переграв. І щоби Захід забув про всі його звірства.

Арсеній Яценюк: «На заяву «Групи семи» Кремль відповів військовим злочином»

На заяву лідерів країн «Великої сімки» Кремль відповів масованими обстрілами України. Рускі терористи застосували реактивні системи залпового вогню по цивільному населенню – для цілеспрямованого руйнування важливих об’єктів соціальної інфраструктури населеного пункту Красногорівки. Ворог цілив у школу, лікарню, водогін та інші важливі об’єкти. Постраждало цивільне населення, є поранені серед українських військових.

На заклик провідних держав світу відновити мир і стабільність на Донбасі, Кремль неприховано і нахабно продемонстрував, що він налаштований на подальшу ескалацію воєнного конфлікту і збільшення масштабів гуманітарної кризи.

Нинішній воєнний злочин окупаційних військ доводить необхідність продовження і розширення міжнародних санкцій проти Російської Федерації за збройну агресію проти України, а її керівництво повинно постати перед міжнародним військовим трибуналом.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ