Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ЛІС І ВИБОРИ

Округ №126 (Турківський, Старосамбірський, Сколівський та частина Самбірського районів). У 2002 році бренд "Нашої України" допоміг Івану Гаврилюку «мажоритарно» перемогти представника «ЗаЄдУ» Ореста Фурдичка з різницею близько 4 тис. голосів. Обидва кандидати набрали більше як 50 тисяч.

(Продовження. Читай Вибори 2012: претенденти на округи, Округ №125: Пшевлоцький, Криштопа, Блавацький? Претенденти на папаху: Швець, Гладій, Канівець та інші, Хто стане «своїм» у Городоцько-Самбірському окрузі?).

Переможцями ж 2010 року до облради стали у Турківському районі Богдан Піх (5 тис.), Михайло Дзюдзь (6,3 тис.), у Сколівському районі – Андрій Тягнибок (3,4 тис.), Анатолій Дейнека (4,3 тис.), у Старосамбірському – Михайло Гичка (11,3 тис.), Юрій Войтів (9,2 тис.), у Самбірському – Леонід Охріменко (8,2 тис.).

Отже, логічно було би зарахувати до важковаговиків цього округу Ореста Фурдичка. Сьогодні він директор інституту Агроекології у Києві. Свого часу www.lesovod.org.ua/node/34 повідомляв про заяву Фурдичка про свій вихід з Аграрної партії. Крок цей він мотивував кількома причинами, хоча до цього ходили чутки про невдоволення Фурдичка перш за все тим, що партія не надала належної фінансової допомоги кандидатам-мажоритарникам під час парламентських виборів 2002 року. Як зазначало видання, очевидно, пекла образа.

Коментуючи свої подальші політичні плани, Орест Іванович заявив, що якщо колись і вступить в якусь партію, то вона буде націонал-патріотична. Та чи відважиться він сьогодні зробити те, що сказав тоді? Окрім цього, його позиції суттєво похитнулись , бо він цілковито не працював на території останні 10 років, що очевидно: у ЗМІ про нього інформації обмаль.

Відтоді змінилось майже покоління. Тому навіть сайту обласної партії регіонів(www.regions.lviv.ua/media)/«svoboda» видається, що, майже безальтернативною буде перемога в цьому окрузі Андрія Тягнибока - молодшого брата голови ВО «Свобода», який доволі давно «опрацьовує» Сколівський район і у жовтні 2010-го з величезним відривом від конкурентів виграв тут вибори до обласної ради. Правда,сайт обласних регіоналів чомусь не повідомив, що Андрій Тягнибок з усіх мажоритарників округу, які пройшли до облради, набрав найменше голосів(3.4 тис). Єдиний, хто міг би завадити Тягнибокові-молодшому стверджують на тому ж сайті - Орест Фурдичко, колишній голова облради та директор «Львівлісу», чий брат і досі очолює лісгосп Старосамбірського району. Фурдичко міг би балотуватися як від ПР, так і від ПППУ чи «Нашої України».

Щодо балотування від НУНСу - це звичайно перебір, як зрештою і те, що є два основних кандидати. На сьогодні чітко видно, Фурдичка витіснили навіть з його рідного Старосамбірського району, у якому звільнили його рідного брата з директора держлісгоспу.

Кому це вигідно? Звичайно? це вигідно іншому потенційному кандидатові – Анатолію Дейнеці, керівнику обласного держлісгоспу, бо Фурдичко ще зберіг частково позиції у Сколівському районі та може працювати через мережу лісників. Дейнека зробив йому більш ніж прозорий натяк. Тим білmше, що, як подейкують у Львові, Анатолій Дейнека уже, нібито, погоджений владою на цей округ в межах квоти Литвина. Хоча у Дейнеки шанси не високі, як і в Піха, бо вони чужі для цього округу.

Виборці радше будуть обирати серед своїх претендентів. До числа таких своїх належить Михайло Гичка , Орест Фурдичко та новий Андрій Лопушанський зі Старосамбірського району, Ігор Пукшин, Михайло Дзюдзь з Турківського району та Іван Денькович зі Сколівського району.

Зрозуміло, що від влади буде один офіційний кандидат, цілком можливо, за чутками, що це і буде Анатолій Дейнека і один неофіційний - так би мовити «джокер». На роль останнього влада цілком може обрати Михайла Гичку, або Ореста Фурдичка. Перший підходить ідеально, бо завжди любив владу: і тоді коли передавав, так би мовити , «чорну мітку» від есдеків-медведчуків на той час опальному голові облради Михайлові Сендаку (daily.lviv.ua/news), і тоді коли не голосував проти продовження базування Чорноморського флоту в Україні, і тоді коли був, чи, можливо, далі є (www.ukr.net/news/) помічником народного депутата України від Партії регіонів Миколи Комара, і тоді коли представляв його голова Львівської ОДА Василь Горбаль на новій посаді, підвищивши по службі та ще багато коли. Натомість Ореста Фурдичка можуть підтримати, якщо складуться владні пазли в Києві. Розраховує, імовірно, на підтримку влади також Іван Денькович.

Щодо представників патріотичних партій, то перелік їх приблизно такий: Андрій Тягнибок («Свобода»), Андрій Лопушанський (КУН), Ігор Пукшин (один з керівників адміністрації Президента Ющенка) і ,можливо, чужий для території київський варяг – представник БЮТу. Слід звернути увагу, що усі вони представляють різні райони округу, тому виграти зможе хтось один. Оскільки Турківський та Сколівський райони мають приблизно однакову кількість виборців, то шанси мали би зрівнятися у Тягнибока та Пукшина. Проте, зважаючи на популярність «Свободи» та прізвища, шанси у Тягнибока набагато більші. Але враховуючи, що Старосамбірський район дорівнює, за кількістю виборців, Турківському та Сколівському, шанси в Андрія Тягнибока такі ж, як і у Андрія Лопушанського. Тому між цими потенційними кандидатами може розгорнутися серйозна боротьба. І ця боротьба може стати єдиною втіхою для влади.

Андрій Возний.

Фото - shnick.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ