Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина ризикує провалити бюджет розвитку, - Комарницький

У Львівській обласній раді нарешті зуміли сформувати такий перелік об’єктів для приватизації, який усіх влаштовує. Його розглянуть на найближчій сесії Львівської облради – 31 травня. Однак сумнівно, що за теперішнього падіння попиту на ринку нерухомості за рахунок цього переліку вдасться наповнити бюджет розвитку. Про це в інтерв’ю Гал-інфо розповів голова депутатської комісії з питань комунального майна та приватизації Ігор Комарницький.

Власне, як з’явився оцей орієнтовний перелік об’єктів для приватизації?

Ці об’єкти для приватизації були підготовлені управлінням комунального майна Львівської обласної ради. Більш прозорого механізму погодження, за моєї пам’яті, в обласній раді не було. Об’єкти були опрацьовані та винесені на громадське обговорення, перелік розмістили на сайті Львівської обласної ради. Щоб люди могли обговорити це і визначитись, що ми будемо продавати, а що –-ні.

Нерухомість повинна мати свого власника, який би доглядав за нею та вкладав у неї кошти. Бюджетні кошти, на мій особистий погляд, вкладати в таку нерухомість недоцільно. Бюджетні кошти – це гроші платників податків, і цей фінансовий ресурс має використовуватись на інші цілі, а не на ремонт нерухомого майна, яке хтось орендує. Тому був складений такий список. Там вже не 44 об’єкти – список зменшився на одну третю. Це сталося після громадського обговорення та дискусій в депутатському корпусі, усі думки та зауваження було взято до уваги.

Чи означає це, що з орієнтовного переліку були вилучені всі об’єкти, до яких мали зауваження під час громадських слухань?

Так, з переліку багато таких об’єктів було виключено. Зокрема, вилучено ті об’єкти, до яких мали зауваження депутати. Те, що залишилось, поділено на три групи. Перша буде реалізована через аукціон. Це найбільший перелік.

Три об’єкти будуть виставлені на конкурс, через те, що там є певні умови. Це друга група. Скажімо, Бориславська друкарня буде продана з умовою, що той, хто її викупить, обов’язково має забезпечити там функціонування друкарні. Другий такий об’єкт – це приміщення колишньої друкарні на вул. Пекарській, 1а у Львові. Третій – це обласний бібліоколектор. Приміщення не наше, тому ми виставляємо на продаж фірму.

Третій перелік об’єктів – це приміщення, де є орендарі, які вже кілька років орендують приміщення. Це, як правило, кімнати невеликої площі, на 2-3 поверхах. Оскільки сесія попереднього скликання дала їм право оформити оренду з викупом, то законних підстав тепер відмовити їм у такому праві нема. Таких об’єктів 12.

При цьому ще раз наголошу – усі об’єкти, які є комерційно привабливими, – будуть продані через процедуру аукціону.

Депутати Львівщини задумали масову приватизацію - 44 об’єкти

Чому Львівська обласна рада взагалі зайнялася процесом приватизації?

На 2016 рік в бюджет розвитку Львівщини закладено 70 млн грн. Єдине джерело наповнення цього фонду – це приватизація об’єктів. Коштом цих 70 млн грн. повинні бути профінансовані більше як 10 об’єктів в області – це ремонти шкіл, медичних закладів та закладів культури тощо. Власне, тому й постало це питання, адже для наповнення бюджету розвитку ми змушені виставити на приватизацію об’єкти нерухомості, які є у власності Львівської обласної ради. Це не мала сума. До того,  беручи до уваги, що попит на ринку нерухомості впав, ми не маємо жодної гарантії, що ці об’єкти будуть продані.

На цей час в переліку залишилося близько 30 об’єктів. За заниженою вартістю їх продавати не будуть. Тільки за ринковою вартістю. Отож, чи знайдуться охочі купити? Тут є певні застереження, адже ми, наприклад, вже виставили на аукціон приміщення школи-інтернату на вул. Короленка, 7. Двічі давали оголошення про аукціон, але жодного охочого не знайшлося.

Розкажіть про приміщення на площі Ринок, 32. Саме цей пункт викликав найбільше зауважень і застережень.

Приміщення на площі Ринок, 32 знято з переліку об’єктів, пропонованих до приватизації. Там є орендар ПАТ «Львівський універмаг «На Ринку», який орендує це приміщення, маючи правом на викуп. Вони подали документи на викуп, але депутатський корпус і громадськість вирішили, що нині це приміщення продавати недоцільно, воно надто велике – 1689,2 кв. м.

Знаємо, що орендна плата там досить мінімальна, як на приміщення в центрі Львова. Чи буде переглянута ставка орендної плати?

Справді, там дуже мала орендна плата. Саме тому депутатська комісія ухвалила рішення, щоб зобов’язати управління комунальним майном ЛОР звернутися до суду і в судовому порядку підняти орендну плату, адже орендар добровільно зробити це відмовляється. Мене дивує поведінка цих орендарів, адже не можна так наживатись на громадськості. Додам, що то була  практика минулих скликань - надавати приміщення в оренду з правом викупу. Ми, до речі, в цьому році нікому не пропонували оренди з викупом, Але і те правда, що охочих брати те чи інше приміщення в звичайну оренду – практично нема.

На сесію Львівської облради готують рекордну кількість об’єктів на приватизацію

А що буде з приміщенням на вул. Короленка, 1а, яке займає МГО «Російське товариство ім. О. С. Пушкіна»?

Будівлю на вул. Короленка, 1а, площею 380,2 кв.м, яку нині орендує МГО «Російське товариство ім. О.Пушкіна» Львівська облрада не продаватиме, а натомість запропонує в оренду молодіжним організаціям патріотичного спрямування.

Я це питання ініціював ще в грудні. Мене дивує, чому попередні скликання ради це питання не порушували, адже Російське товариство займає назване приміщення незаконно. У них нема ні договору оренди, ніяких правових документів. Отож, вирішили зберегти цю будівлю за громадою області, віддавши його в оренду молодіжним організація, які хочуть долучитися до становлення нашої держави.

На комісії ми рекомендуватимемо вивести його з приватизаційного списку і віддати в оренду. Оскільки Російське товариство перебуває в будівлі незаконно і не платить орендну плату, то вони повинні покинути приміщення. Додам, що вони довели приміщення до жахливого стану, там панує антисанітарія.

Які подальші кроки – після затвердження сесією орієнтовного переліку об’єктів для приватизації?

Власне, я сподіваюсь, що орієнтовний перелік об’єктів для приватизації буде розглянути і схвалений на найближчій сесії Львівської обласної, яка відбудеться 31 травня. Подальші кроки – це оголошення про аукціон та проведення самого аукціону. Будемо надіятись, що за рахунок тих об’єктів, які залишилися, нам таки вдасться наповнити фонд бюджету розвитку Львівщини. Ще раз наголошу, що  в орієнтовному переліку вже не залишилось об’єктів, які викликали сумніви. Тільки ті, які, якщо їх не продати, то вони просто зруйнуються.

У Львівській облраді дилема – продавати «розвалюхи» чи ні

На громадських слуханнях говорили про конфлікт із містом, адже приміщення, які належать Львівській облраді стоять на землі, яка належить місту Львову. Чи буде напрацьовуватись якась спільна концепція у цьому питанні?

Безумовно, таку концепцію треба напрацювати. Однак, щоб цю концепцію напрацювати, – піде не один місяць. А якщо ми не запустимо процес приватизації вже, то не буде чим наповнити бюджет розвитку. А якщо не наповнити бюджет розвитку, то ми не зможемо профінансувати важливі для області об’єкти. Отаке замкнене коло. І я не певен, чи ми маємо право зупиняти процес приватизації,  ризикуючи важливим для мешканців області питаннями. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ