Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львівській облраді дилема – продавати «розвалюхи» чи ні

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Червоним шрифтом виділені об'єкти, які вилучили з переліку. Синім - об'єкти, до яких є зауваження у депутатів.
Червоним шрифтом виділені об'єкти, які вилучили з переліку. Синім - об'єкти, до яких є зауваження у депутатів.
Червоним шрифтом виділені об'єкти, які вилучили з переліку. Синім - об'єкти, до яких є зауваження у депутатів.
Червоним шрифтом виділені об'єкти, які вилучили з переліку. Синім - об'єкти, до яких є зауваження у депутатів.
Червоним шрифтом виділені об'єкти, які вилучили з переліку. Синім - об'єкти, до яких є зауваження у депутатів.
Червоним шрифтом виділені об'єкти, які вилучили з переліку. Синім - об'єкти, до яких є зауваження у депутатів.
1/4
19 квітня у Львівській обласній раді відбулися громадські слухання щодо переліку об’єктів, які готують до приватизації у цьому році. Це питання одного разу вже було вилучили з порядку денного сесії, бо депутати мали цілу низку зауважень. Як повідомив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, вперше такі важливі майнові питання проходять відкрите громадське обговорення.

Отож, за словами Володимира Гірняка, 26 квітня, на сесії депутати Львівської облради повинні будуть проголосувати за орієнтовний перелік об’єктів, які готують до приватизації у цьому році. Він наголосив, що це важливе питання для області, адже потрібно наповнити бюджет розвитку. За його словами, після того, як сесія затвердить цей перелік, відбудуться ще одні громадські обговорення, а наприкінці травня депутати на сесії голосуватимуть за кожен об’єкт окремо.

Володимира Гірняка повідолив, що спершу приватизаційний перелік налічував 44 об’єкти, але зважаючи на зауваження депутатів, з нього було вилучено 5 приміщень.

На громадських слухання виступила депутат Інна Свистун. Вона заявила, що разом з колегами побувала на тих об’єктах, які є у Львові. За її словами, вона єдина в профільні комісії проголосувала проти цього переліку, адже це питання є неготовим для голосування.

На сесію Львівської облради готують рекордну кількість об’єктів на приватизацію

«По кожному об’єкту є питання, і в такому вигляді ухвалу на розгляд сесії виносити не можна», - сказала Свистун.

Вона озвучила зауваження стосовно 10 львівських об’єктів. Зокрема, йшлося про нежитлові приміщення на вул. Княгині Ольги, 106 (площа - 172,7 кв.м.). Як зазначила Інна Свистун, вказаного в переліку орендаря ТзОВ "Торговий центр "Галина" не було виявлено.

Також, за її словами, приміщення за адресою пр. В. Чорновола, 45а належать госпрозрахунковій поліклініці. Вказано, що там розміщено центр для безхатьків і людей похилого віку, але натомість на першому поверсі ведеться ремонт і ніяких слідів ніякого центру.

Приміщення за адресою вул. Княгині Ольги, 104 розміщені на території школи №31 – це руїни гаражу і складу.

Інна Свистун повідомила, що два приміщення на вул. Базарна, 36 та 38 – це також руїна, яку можна дуже дешево продати: там є чудова земельна ділянка.

Суттєве зауваження було у неї і щодо адреси вул. Винниченка, 12, площа 73,9 м.кв.

«Це чудове відремонтоване приміщення в центрі Львова. Можливо, не варто його продавати. Там розміщений офіс юридичної фірми, яка платить всього лише 3 тис. грн за оренду», - заявила Інна Свистун.

Щодо адреси вул. Кульпарківська, 95, то, за словами Свистун, це царина психіатричної лікарні.

«Територію цього спеціалізованого закладу по частинках відкушують. Ми маємо мати якусь концепцію, як давати раду з таким майном», - сказала Свистун.

Також її зауви стосувалися таких адрес: вул. Т. Шевченка, 186, вул. Залізнична, 16, вул. М. Конопницької, 3, приміщення на вул. Винниченка.

Володимир Гірняк подякував колезі за вичерпну доповідь: «Дякуємо, що ви поїхали і подивились на ці об’єкти. Я почув багато нового для себе».

Депутат Ярослав Качмарик закликав керівництво ради не перейматися наповнення бюджету розвитку, адже, за його словами, 31 млн грн, який Львівська обласна рада виручить з продажу приміщення колишнього російського культурного центру на вул. Короленка, 1а покриє бюджет розвитку.

«Ціна тих приміщень, які перебувають у жахливому стані, не підніметься. Коли розвалюху пропонують на приватизацію, то корупційна схема гарантована», - сказав Качмарик.

На слова Качмарика відреагував один із представників російського культурного товариства, який представився громадським активістом Едуардом Вороніним. Він попросив викреслити з приватизаційного переліку будівлю російського культурного товариства та наголосив на значному внеску російськомовної громади у розвиток міста та України.

«Наша громада завжди була корисна Львову», - сказав він.

Натомість Володимир Гірняк заявив, що з цього питання буде прийняте рішення на сесії 26 квітня.

«У мене була одна позиція щодо цього питання, але тільки до того часу, поки я не відвідав те приміщення. Моя позиція змінилася, коли побачив там, що почесним головою вашого товариства є Валентина Матвієнко», - заявив Гірняк.

Далі  виступив боєць АТО Юрій Черкашин, який запропонував передати "російське" приміщення національно-патріотичним та ветеранським організаціям для здійснення їх статутної діяльності.

Після цього слово взяв перший заступник голови Львівської облради Парасковія Дворянин. Вона попросила депутатів не маніпулювати питанням наповнення бюджету розвитку, який справді можна наповнити продавши два об'єкти. Однак річ не тільки в тому, щоб зібрати заплановану сум. Скажімо, райони просять передати приміщення аптек та друкарень їм на баланс, зважаючи на процес об’єднання громад.

Депутати Львівщини задумали масову приватизацію - 44 об’єкти

По тому Володимир Гірняк вкотре нагадав процедуру – спершу депутат ухвалять орієнтовний перелік об’єктів, далі ще одне громадське обговорення, а тоді рада голосуватиме за кожний об’єкт окремо.

«Ті пункти, до яких депутати матимуть вагомі зауваження, з переліку вилучатимуть», - сказав Гірняк.

Тим часом голова комісії і законності Львівської міської ради Роман Кізима заявив, що майже всю власність Львівської облради вже продали.

«Перше, що я побачив, вивчаючи це питання, це те, що все вже майже "роздерибанили". Нині ж ми хочемо сплавити недобиті огризки майна. Цікаво, щодо 80% об’єктів інформація не збігається з наданою профільним управлінням. Неточності є у всьому, по кожному пункту. На комісії ми ініціюватимемо проведення нової інвентаризації усього майна Львівської облради. Ми хочемо продавати розвалюхи, не порадившись із містом, яке має землю під цими приміщеннями. Це провокує конфлікт між містом та областю, тому наша комісія не рекомендує розглядати це питання на сесії. Ми приходимо на Пекарську, а там нам кажуть, що вже приходили дивитись на приміщення народні депутати. Ми маємо допрацювати всі моменти, щоб не було конфліктів», - сказав він.

Голова бюджетної комісії Олег Домчак визнав, що по деяких об’єктах є питання, але на слуханнях, на його думки, прозвучали абсолютно популістські речі.

«Ми маємо по-іншому підійти до цього питання. І раніше приміщення продавали на вул. Винниченка. Наприклад, у Львові всі будівлі приватизовані і мають господаря. Це нормальна практика», - сказав він.

На завершення Володимир Гірняк заявив, що наразі орієнтовний перелік об’єктів, запропонований на приватизацію у 2016 році, немає жодної юридичної сили.

«Після громадських слухань буде відповідна реакція і, безумовно, драстичні питання будуть вилучені з переліку», - заявив Володимир Гірняк.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, з переліку вже вилучили кілька об’єктів, які є у Львові: будівля колишньої столярної майстерні на вул. М. Некрасова, 6, будівля колишньої оранжереї на вул. М. Некрасова, 6, будівля колишнього центрального рентген радіо-фізкабінету на вул. Чернігівська, 7, гараж на вул. М. Конопницької, 3, нежитлові приміщення на пл. Ринок, 32.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ