Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівські політики не хочуть йти в «опозицію Західної України»

Львівські політики не збираються творити суто західноукраїнську опозицію до решти країни, яка проголосувала за Віктора Януковича, однак, не проти того, щоб представлені ними політичні сили діяли в опозиції до нинішньої влади.

Про це представники обласних осередків ВО «Свобода», партії «Батьківщина», Народного руху України, Фронту змін, Громадянської позиції заявили 16 березня під час засідання Львівського прес-клубу.

 

Керівник фракції БЮТ у Львівській обласній раді Людмила Козак заявила, що її політична сила формуватиме опозицію у Верховній раді. Відтак, вона сподівається на створення опозиції до чинної влади в громадянському суспільстві. Особливо це стосується Львівщини яка віддала лідеру БЮТ Юлії Тимошенко 86 % голосів на виборах.

 

Водночас, на переконання голови ЛКО НРУ Андрія Корната, створення опозиції потрібно починати з люстрації сил національно-демократичного табору. «Потрібно очиститися від шахраїв, від тих, хто маніпулює суспільною думкою. Всі партії національно-демократичного табору повинні почати очищення своїх рядів.», – сказав він і додав, що Рух уже почав процес люстрації всередині партії. Зокрема, партійці планують позбавити депутатства екс-заступника керівника штабу Януковича на Львівщині Леоніда Мельника.

 

Голова Львівської обласної організації Фронту змін Степан Кубів натомість вважає, що до чинної влади повинна існувати опозиція права, адже кожна влада намагається пристосувати законодавство до своїх інтересів, що є неприпустимим. «Фронт змін стоятиме на принципах права і принципах фаховості команди. Ми готові підтримати певні позиції своїх опонентів, однак будемо дотримуватися принципів верховенства права», – заявив він.

 

Голова львівського обласного осередку Громадянської позиції Олег Мацех заявив, що нинішня ситуація в країні є загрозливою. «Ґвалтують Конституцію, захоплення влади відбувається в неконституційний спосіб. Є певні застереження до кадрів, і не лише до міністра освіти Табачника. Я думаю Табачник – це просто червона шмата, яку нам кинули, аби ми не бачили глобальних загроз. Приміром, призначення Хорошковського, мільярдера і бізнесмена», – каже він.

 

На думку Мацеха, об’єднання на місцевому рівні заради створення опозиції є недоцільним, набагато ефективнішою була б опозиція народна, громадянська опозиція до чинної влади. Водночас, за словами політика, оголошувати про опозицію до Партії регіонів не варто. «З їх боку можуть бути такі кроки, які варто підтримувати, а йти в опозицію до Партії регіонів, це та саме, що йти в опозицію до тієї частини українського суспільства, яка за неї проголосувала», – додав він.

 

Водночас заступник голови ВО «Свобода» та депутат львівської міської ради Василь Павлюк заявив, що потрібно формувати опозицію не з партій, які себе дискредитували, а з дієвих, патріотичних людей, які розуміють, що потрібно робити. «Ми маємо формувати не опозицію Західної України, а національну опозицію. Тільки так ми зможемо тиснути на владу, щоб не дати їм все узурпувати», – каже він.

 

Ірина СИРИВКО

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ