Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лист до Миколая: “Я хочу LEGO і щоб Путін здох”

Сьогодні в проєкті #ВідвертаРозмова_з досить незвичний, частково казковий співбесідник, якого я знайшов в хатинці Святого Миколая.
Фото: музей народної архітектури та побуту ім. Кл. Шептицького (Шевченківський гай) у Львові.

Що і кому цього року дарував Святий Миколай?

Цьогоріч Святий Миколай розносив подарунки в першу чергу діям захисників України. Прохання були найрізноманітніші, від іграшок до генераторів, інтернету до тепла. Були діти, які просили від Миколая зброї для наших захисників, та захисту України. Були прохання врятувати когось з родичів з російського полону. Просили Божої опіки та тепла. Хоча не забували й про іграшки. 

Чи змінились цьогорічні діти порівняно з попередніми роками?

Я б зазначив більшу патріотичність. Я завжди проводжу не лише християнський напрямок, але й спілкуюсь про розуміння патріотизму. Про те, що люди повинні бути християнами свого краю, знати нашу історію, герб, стяг, гімн. Сьогодні діти вже самі про це розповідали, що є дуже приємним.

Також зауважив, цьогоріч на Львівщині багато дітей з центру та сходу України.

Доки діти вірять в Миколая?

Це залежить від того, наскільки батьки бережуть ту віру. Дуже часто діти кажуть, що це батьки дарують подарунки. Але я завжди кажу, що Миколай може приходити до дітей в образі тата, мами, сина, доньки, адже йому треба помічників.

Давайте трохи розставимо акценти: Миколай тут все зрозуміло, а є ще Санта Клаус та дід Мороз…

Діда Мороза, я не хочу згадувати. Це ніхто. Це той, за для кого приносили дівчину в жертву, прив’язали взимку до ялинки, вона замерзла насмерть і її назвали “Снігурочка"..

Санта Клаус є тим, хто приносить дарунки для всієї родини й для кожного саме на Різдво. 

А в нас це відбувається саме в день іменин Святого Миколая.

Загалом Санта Клаус і Святий Миколай наближені один до одного. Хоча мені хочеться, щоб Святий Миколай був більше в народному образі. Він мені більше імпонує як проукраїнський образ українських гетьманів. Про те, ми маємо священичий образ, він в традиції західних теренів, ходить несе добро, опікується дітьми.

Чи важливою є форма подарунка?

Подарунок, цукерок, будь-яка річ є символом любові, образом перепрошення. Тоді коли можна обняти кожного і подарувати йому промінчик ласки. Коли на душі стає солодко та тепло це і є ознакою того маленького подарунка від Святого Миколая. 

В той день хочеться, щоб люди просто обнялися, увійшли в таємницю ласки де всі стають дружніми та братерськими. Миколай приходить до кожного, до когось з цукеркою, а до когось з різочкою, але всім він дає промінчик світла.

Тож різочки комусь святий Миколай теж приніс цього року?

Цього року я проводив не просто опитування добрих вчинків. Ми спільно намагались усвідомити що було добре, а що ні. Це був такий “іспит совісті”, щоб дитина усвідомила, свої певні вчинки: “Я бачу, що було різне, що ти допомагав, був добрим, але ж було і таке….”. 

Погані вчинки цього року ми щиро перепросили та спалили (усміхається, - ред).

До дорослих Святий Миколай приходить з подарунками?

Обов’язково. Миколай приходить до всіх. Це набагато приємніше дарувати ніж приймати. Сьогодні дорослі більше готові вірити в Миколая ніж діти.

Батьки завжди стараються віддати все дітям і на себе часу у них не вистачає. Навіть бабуся, яка віддає все своїм онукам також чекає на Святого Миколая: дрібничку, цукорок, краплю уваги. Нікого не можна забувати.

Що цього року українці частіше всього просили у Святого Миколая?

Люди хочуть перемоги. Питають коли закінчиться війна, коли буде перемога, коли перестануть падати ті бомби. Діти пишуть листи Миколаю і теж питають про перемогу: “Я хочу Lego і щоб Путін здох”. 

Зазначу, що сьогодні діти є різні й вони люблять різні подарунки, але дуже захоплюються мілітарними іграшками. Мені не хочеться, щоб вони тим бавились, але з іншої сторони вони мусять бути свідомими, що треба вміти тим розумно користуватися в майбутньому, щоб захищати свій край. 

Однак, думаю. що цьогорічний Святий Миколай запам'ятається не тими подарунками, які він приніс, а фактами навколишньої дійсності. Пройде декілька років і діти та дорослі будуть казати: “А памятаєш Миколая під час війни”. Цього року в Миколая була дуже важлива функція - покласти в дитячі серця сучасну дійсність, але не в тій жорстокій формі, а так, щоб вони зрозуміли цінність життя і пронесли це відчуття через все життя.

А відкрийте таємницю, де Миколай перебуває весь рік? 

Святий Миколай є в серці кожного українця. Це еталон добра, коли людина людині намагається нести добро та любов один до одного.

Одна знайома доручила спитати в Миколая, чому він до неї не прийшов? Думаю, що таких випадків багато.

Миколай йде до кожного йде. Якщо людина тільки згадала ім’я Святого Миколая і має подумки в серці добро, то він вже є поруч з нею.

Зрозуміло, що людина хоче матеріальних ознак цього добра, але Святий Миколай завжди стоїть біля дверей кожного українця, головне відкрити йому своє серце.

Розмовляв Андрій Маринюк

* розмова відбулась в музеї народної архітектури та побуту ім. Кл. Шептицького (Шевченківський гай) у Львові. В “Хатинці Миколая”, яка була відчинена для дітей з 15 по 20 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ